Robotkutya őrködik a szingapúri parkok rendje felett

Szingapúrban nagy szigor uralkodik, ha a szabályok betartásáról van szó, de úgy tűnik, a komoly büntetéseket kedves figyelmeztetés előzi meg - legalábbis, annak a robotkutyának az esetében, mely az egyik központi parkban tölti próbaidejét. A Boston Dynamics által épített, távirányítású, négylábú gép az előírt távolságot tartatja be az emberekkel más, a szingapúri zöldterületeket őrző robotokkal együtt - adja hírül az rte.ie.

A fejetlen robotkutya a Bishan-Ang Moh Kio Parkban teljesít szolgálatotForrás: AFP/Roslan Rahman

"Tartsuk egészségesen Szingapúrt" - mondja a SPOT nevű sárga-fekete robotkutya, miközben a parkban köröz, majd hozzáteszi: "Saját maga és az ön körül lévők biztonsága érdekében kérjük, álljon legalább egy méterre a többi embertől."

A kedves figyelmeztetéssel ellentétben szigorű büntetésre számíthatnak azok, akik megsértik a szabályokat: pénzbírságot és akár börtönbüntetést is kaphatnak. Az 5,7 milliós városállamában több mint 21 000 regsztrált fertőzöttjével a járvány által leginkább sújtott ázsiai területek közé tartozik, ami elsősorban a munkásszállók és kollégiumok zsúfoltságának köszönhető.

A jelenlegi korlátozások június 1-jéig vannak érvényben, eszerint a lakosok otthonukat csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el, mint például bevásárlás céljából, és maszkot kell viselniük, ha kilépnek az utcára. A szabadban lehet testmozgást végezni, de csak egyedül.

Egy közeli rezervátumban egy másik, kisautó alakú robot is szolgálatban van, ami arra figyelmezteti a látogatókat, hogy ne lézengjenek és ne csoportosuljanak. A robotkutyát kamerákkal és elemző eszközökkel is felszerelték, így meg tudják becsülni a parkban tartózkodó emberek számát. A hatóságok szerint a kamerák nem képesek az egyének nyomon követésére és személyes adatok rögzítésére.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek