Megnyitották a világ leghosszabb gyalogos függőhídját

Megnyílt a világ leghosszabb gyalogos függőhídja Portugáliában, az 516 Arouca - mely nevét 516 méteres hosszúságáról és Arouca városásról kapta található, melynek közelében található, körülbelül egy órára Portótól - derül ki a cnn.com cikkéből

Az 516 Arouca - a képre kattintva megnyílik a galériaForrás: AFP/Carlos Costa

A híd az extrém sportok kedvelőinek körében népszerű Arouca Geoparkban található, és az Aguieiras-vízesést és a Paiva-szurdokot köti össze. Az átkelés körülbelül 10 percet vesz igénybe, ha az ember gyönyörködik a panorámában, és négyet, ha tériszonya van, és szeretne mielőbb a végére érni.

A tibeti stílusú függőhíd a Paiva folyó felett 176 méterrel található, acélkábelek és két hatalmas, V alakú torony tartja. A korlát merev hálóból készült, míg maga az út 127  darab, egyenként négy méter hosszú modulból épül fel. A terveket a portugál Itecons stúdió készítette, az építkezés három évig tartott és 2020 júliusában fejeződött be.

Az Arouca 516 a 2017-ben nyílt, svájci Charles Kuonen függőhídtól vette át a címet, amely 495 méter hosszú, és a Matterhorn-, a Weisshorn- és a Berni-alpokra nyújt kilátást. A világ leghosszabb üveghídja ez a kínai híd, ez pedig a legmagasabb.

 Portugália nagy része egyébként május 1-jén a koronavírus-járvány miatti szigorítások lazításának utolsó fázisába lép, és három hónap után újra megnyitja szárazföldi határát Spanyolországgal, mint az MTI-től megtudtuk.

Szombattól az eddig korábban záró vendéglátóhelyek 22.30-ig lehetnek nyitva, és újraindulhatnak a sporttevékenységek is. Férőhelykorlátozással ugyan, de ismét lehet bent és kint is nagyobb rendezvényeket tartani. Az esküvők és keresztelők a helyek felének megtöltésével tarthatók majd a jelenlegi 25 százalékos korlát helyett. A 278 portugáliai önkormányzatból 270 a nyitás utolsó szakaszába lép, a kormány pedig a jövőben két hét helyett hetente vizsgálja felül a járványvédelmi intézkedéseket.

Portugáliában januárban vezettek be szigorú korlátozásokat, amikor a járvány tetőfokára hágott, az ország egészségügyi rendszere pedig az összeomlás szélére jutott. A lazítást március közepén kezdték, azóta az iskolák, az éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok és múzeumok is megnyitottak, de kötelező fertőzésvédelmi előírások vannak érvényben. A 10 millió lakosú Portugáliában 836 033 esetet jegyeztek fel, és 16 974 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek