Elérte a nyájimmunitást ez a kis portugál sziget, ünnepi a hangulat

A Corvo-sziget mintegy 400 embernek ad otthont, és március közepére már a lakosság nagy részét beoltották. A sziget egyetlen orvosa szerint hamarosan elérik a nyájimmunitást. "Ünnepi légkör uralkodik Corvóban" - mondta Dr. Antonio Salgado, aki szerint a sziget lakóinak túlnyomó többsége a hónap végére már immunis lesz. Mint hozzátette: "Mostantól biztonságban érezzük magunkat."

CorvoForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Corvón, az Azori-szigetek legkisebb szigetén március 12-ig 322 ember kapta meg a második adag vakcinát is, ami a teljes lakosság körülbelül 85%-a, és az oltást kaphatók 95%-a. A nyájimmunitás akkor következik be, amikor a populációban elegendő ember immunis már az adott fertőzéssel szemben ahhoz, hogy ez megakadályozza a betegség további terjedését. Szakértők szerint ehhez az kell, hogy a lakosság 50-70%-a megkapja az oltást.

Már a maszkok is kezdenek lekerülniForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az alig több mint 17 négyzetkilométeres szigeten egyébként a járvány kezdete óta csak egy koronavírusos esetet rögzítettek. Tekintettel a lakosság kis méretére és arra, hogy csak egyetlen egészségügyi központ van, a regionális kormány úgy döntött, már az oltás első szakaszába bevon minden 16 év feletti lakost. Mint Gustavo Borges, az Azori-szigetek COVID-19 koordinátora elmondta, valószínűleg Corvo az első hely Európában, ahol a teljes lakosságot beoltották, hozzátéve, hogy a 85% hatalmas mérföldkő - derül ki a reuters.com cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek