Grandiózus jégcsapokká fagytak a tündérkönnyek a Mecsekben

A Mecsekben Pécsváradról induló és oda visszaérkező túraútvonalak egyike a Máré-nagykör, melynek hossza 35,45 kilométer, szintideje gyalogtúra esetén 12 óra, futva 6 óra. Az útvonal – az egregyi Várvölgy és a Máré-vár, valamint a Hidasi völgy, benne a Csurgó patakkal – olyan látnivalói a Kelet-Mecseknek, melyek minden évszakban természeti csodákkal kényeztetik a túrázókat, még a legzordabb időkben is.

Forrás: Pécsváradi Várkör/Facebook

A Hidasi-völgy közepe táján találjuk a Csurgót, mely a domboldalról érkező pataknak köszönhetően alakult ki. Ez a patak egy 5-6 m magas vízesést képez egy folyton növekvő mésztufagáton. Ezen csurog-csepeg le, majd jut el a Hidasi-völgy patakjába. Akkor a legszebb, amikor nincs hó, a táj nem mutat tipikusan téli képet, csak a patak és a jégbe fagyott Csurgó látványa emelkedik ki a tájból. A Zobákpusztáról és Pusztabányáról is könnyen elérhető Csurgó számtalan eréből a mostani kemény téli fagy jégcsapokat formált, grandiózus templomi orgonává varázsolva a vízesést.

Forrás: Pécsváradi Várkör/Facebook

A monda szerint ezek a jégcsapok egy rossz útra csábító tündér megfagyott könnyei, aki büntetésből könnyezik. A Pécsváradi Várkör néhány tagja a múlt hétvégén elsétált a helyszínre, ahol csodás fotók készültek a jégbe fagyott Csurgóról, ezek egy-két napig még biztosan láthatók – írja a sokszinuvidek.24.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek