Különleges téli sportot találtak fel a finnek

A finnek a járvány miatt igyekeznek elkerülni az edzőtermeket és egyéb fedett sporthelyszíneket, de egyébként is nagy hívei a természetben végzett tevékenységeknek, így aztán nem is csoda, hogy az északiak kreatív módot találtak az erőnlét fenntartására: a hóban futást, edzőcipő nélkül, vastag gyapjúzokniban.

Téli sport Helsinkiben - illusztrációForrás: AFP/Lehtikuva/Jussi Nukari

"Finnországban ezen a télen különösen sok hó esett, a szabadban futás zokniban pedig nemcsak  remek testmozgási lehetőség, és szabadságérzetet is nyújt" - mondta Pekka Parviainen, helikopterpilóta és lelkes "mezítlábas" futó. "Ez egy hagyományos finn őrültség, azt hiszem, ebben mindannyian egyetértünk" - tette hozzá, miközben többekkel együtt futott a Nuuksio nemzeti parkban, 35 km-re Helsinkitől. „Ez valódi örömforrás. Persze, nagyon jó kis sport, hatásos testmozgás meg minden, de a lényeg, hogy örömet okoz".

Finnországban hagyományos téli elfoglaltságnak számít a szaunázás, amit gyakran követ hóban futás majd tóba ugrás. A mezítlábas futás az utóbbi években vált népszerűvé, ám eddig elsősorban a melegebb hónapokban volt jellemző ez a mozgásforma. Zokniban futni az akár félméteres hóban - ez már a következő szint. "Utána nagyon jó érzés. Mint egy jó lábmasszázs" - mondja Parviainen.

Szerencsére meleg gyapjúzokniban sincs hiány, mivel a karantén alatt sokan vették elő a fonalat és a kötőtűt. El is kélnek most ezek az alkotások, mert mint Parviainen tanácsolja, legalább kettő, de még jobb, ha három pár gyapjú zokniban vágunk neki, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a futásból - írja a reuters.com.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek