Őszi túrákra vágyik egy izgalmas folyó partján? Irány Murau!

Budapesttől 460 kilométert kell autózni a magyarok között már csak közelsége miatt is népszerű Kreischberg sípályáihoz, de ez az út vezet az osztrákok kék szalagjához, a síközpont melletti Murau városát kettészelő sebes folyóhoz is. Járja be az apró települést nosztalgia gőzössel, két keréken tekeregve vagy csak komótosan sétálgatva a Mura folyó romantikus partja mentén.

A stájerországi Murau-Kreischberg régió a Salzburg és Karintia tartomány közötti középső területen fekszik, beágyazva az alsó Tauern és a Nockberg közé. Tulajdonnevek nélkül ez annyit jelent, hogy ez maga a természet a zöld minden árnyalatával és domborzati viszonyával együtt. És teljesen mindegy, hogy ezt túracipőben a hegyekben, egy folyón lapátolva, annak partján sétálva vagy két keréken akarjuk megtapasztalni, mindhez van terep, szervezett program és külön digitális vagy kihajtogatható papír-térkép.

A bringautakat installációkkal is szeretik hangsúlyozni
Galéria: Murau és környéke
(Fotó: rea / Travelo)

Stájerországban egyébként is rengeteg bringaút tekereg

Csak a vizek mentén legalább ezer kilométeren lehet az erdőkben és a városiasabb szakaszokon át tekerni. A kétezer pár száz lakosú Murauban sincs ez másképp. Népszerű például a Mura folyó menti kerékpárút, amely a salzburgi Lungauból indul és egészen a szlovén határig tart, miközben egész Stájerországot átszeli. A Murau-Kreischberg információs irodákban találnak hozzá ingyenes térképeket is. De a hegyi hütték és a könnyen elérhető kilátók közötti, legszebb túra-útvonalakat is különböző nehézségi fokozatban lehet teljesíteni - ezeket digitális térképpel együtt, összegyűjtve itt találják.

Ilyen helyes kis portákra lehet bukkanni
Galéria: Murau és környéke
(Fotó: rea / Travelo)

Négy ország osztozik a Mura folyón, az osztrákok például kék szalagnak hívják, de azt mi is csak nyáron tapasztaltuk, hogy a fa- és kőhidakkal tagolt muraui szakaszának partján még sétálni is élmény. Itt például meg tudták oldani azt, hogy a víz és az ember egészen közel kerülhessen egymáshoz, ráadásul a part menti sétautat különböző művészeti alkotásokkal, táblákkal és installációkkal szerelték fel - a Steinbrücke kőhídtól a Raffaltplatzig tartó szakaszon például ezek mind a település történelméről mesélnek.

Ha azonban szívesebben tekeregnének a középkori városrészben, akkor a fentebb említett info pontokon 9 euróért akár egy fejhallgatós kütyüt is bérelhetnek, amely magyar nyelven kalauzol végig a legfontosabb látnivalók mentén. Az óváros szűk utcáiban gyönyörű homlokzatú épületek sorakoznak, de a települést manapság nem csak ezek miatt látogatják csoportosan az európai építészek. Hanem például azon új építésű, speciális technikával, fából készült házak miatt is, amelyekre különösen büszkék az osztrákok, és amire meg is van minden okuk.

Alig van olyan ablak vagy üzlet kirakat, amit ne díszítenének virággal
Galéria: Murau és környéke
(Fotó: rea / Travelo)

Ha egy áramszünet miatt Európa sötétbe borulna, itt akkor is lenne fény

Murauban ugyanis nemcsak beszélnek róla, és tervezgetnek vele, de használják is a megújuló energiaforrásokat. Mára például ez a környék elérte, hogy teljesen önellátó legyen az áram és a fűtés területén, amit a fa és a víz felhasználásával biztosítanak maguknak. Erre még egy energia túrát is építettek, ahol a legfontosabb helyi nyersanyagokat mutatják be konkrét példákon és látnivalókon keresztül, hogy pontosan hogyan működik ez a gyakorlatban.

Galéria: Murau és környékeFotó: rea / Travelo

A közeli, múzeummal felokosított sörfőzdéje például - amely 1995-ben nyílt meg a muraui sörfőzés 500 éves jubileuma alkalmából - Európában elsőként kezdett úgy működni, hogy egyáltalán nem használ fosszilis tüzelőanyagokat. És mindez ma már azt is jelenti, hogy ha az egész Európában megszűnne a világítás és a fűtés, ebben az apró városban akkor is lenne fény és meleg.

Az őszi túrás programokat csak az eső tudja szétcsapni

Így ha tényleg nagyon elromlana az idő, akkor nézzenek körbe az előbb említett, interaktív elemekkel felszerelt, így aztán inkább az érzékekre ható látványsörfőzdében - ahol nemcsak kóstolni lehet a sör alapanyagait (és persze a végterméket), de falra akasztott telefonkagylókon hallgathatnak bele a Muraer sörhöz használt forrásvíz csobogásába és a maláta-darálásba.

Vagy ha épp a Turracher Höhe közelében járnak, akkor menjenek be abba a drágakő múzeumba, ahol a világ minden kontinenséről láthatnak drágaköveket és méteres kristályóriásokat. A bejárata közelében pedig kipróbálhatják az alpesi tombolát is, ahol egy kőgömbökkel megrakott tárolóból kell a szerencsésebb kezükkel kihúzni egyet, széttörés után pedig kiderül, hogy tényleg drágakő volt-e benne.

Alpesi tombola 9 euróért
Galéria: Murau és környéke
(Fotó: rea / Travelo)

Még jár a kisvasút

Ugyanis Murauban a kisvasutak rajongói is találnak maguknak egy keskeny nyomtáv vonalú, gőzös nosztalgiavonatot, amely több mint százhúsz éve robog a Mura folyó mentén Murau és Tamsweg között. Igaz, az elmúlt években már csak a turisták kedvéért teszi ezt a nyári időszakban keddenként és csütörtöki napokon, idén még szeptember 21-ig.

Muravölgy vendégkártyával olcsóbb a vonatozás

De persze nem csak az. A városkártyákhoz hasonló módon a Murtal GästeCard különböző kedvezményeket ad a környék látnivalóinak és a programok áraiból, így akár a kirándulóhelyeket, felvonókat is 30 százalékkal olcsóbban lehet látogatni. De a legjobb ebben a kártyában, hogy egy fillért sem kell fizetni érte. Bejelentkezéskor mindenki megkaphatja a recepción, ha bejegyzett szálláshelyen veszi ki a szobáját (ez is egy módja a gazdaság fehérítő intézkedéseinek).


Murau városa egyébként idén ünnepel, amire fel is húztak egy komplett program-sorozatot. A Shwarzenberg családba ugyanis pont 400 éve házasodott be az az Anna Neumann, aki ekkor már 5 házasságából - a férjeit rejtélyesen túlélve, és ezért boszorkányként megbélyegezve - komoly vagyont szerzett magának, köztük Murau városát is, amelynek a 16. század végén úrnője is lett. 

A víz tisztító és fizikai erejét jelképező Murna, vagyis a folyó istennőjének a szobra azon a ponton, ahol a patak valódi folyóvá szélesedik
Galéria: Murau és környéke
(Fotó: rea / Travelo)

A férfiaknál csak a macskákat szerette jobban. Van is egy macskás bronzszobor róla a Közigazgatási hivatal épülete előtt, és a muraui kastélyban még ma is macskás festmények és szobrok őrzik azt a szobát, amit direkt a négylábúaknak rendezett be. Szóval ezekről a pár száz évvel ezelőtti történetekről emlékeznek meg számos rendezvényen, amelyeken szinte az egész város részt vesz, és mindre olyan lelkesen készülnek, mint hazai kistelepüléseink a szüreti búcsúkra kora ősszel. Az október 14-ig tartó fieszta programjairól bővebben itt olvashatnak

Szállást keres?
Akkor egyrészt böngésszen itt, de ha olyan helyre vágyik, ahonnan könnyen elérhető a régió számos látnivalója, köztük a Grüner See, ami már csak színe miatt is megér egy túrát, akkor akár a Club Appartement Hotel am Kreischbergben is foglalhat egy apartmant. Mi például legutóbb ebben, a Kreischberg ülőlifttől pár száz méterre található hotelben szálltunk meg, amit közel 140 erkélyes apartmannal, és az alagsorban akár télen is egy szál köntösben megközelíthető wellness- és fitnesz részleggel szereltek fel. A praktikusabb információk közé tartozik még, hogy a hotel területén ingyenes a parkolás, magyar tévéadókat is lehet fogni, és a személyzet minden tagja magyar. Az apartmanokhoz az egyébként jól felszerelt konyha mellé nyáron zöldellő alpesi kilátás, télen a kivilágított sípálya látványa jár.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek