Lécen, élen, hótalpon – Egy síterep, ami több téli mókát kínál a síelésnél

Stájerország és Karintia határán terül el a Turracher Höhe sípályarendszere. A bőven 2000 méter fölé nyúló síterep a szimpla, jól karbantartott kék, piros és fekete sípályák mellett egy csomó téli dilit tartogat azoknak, akik kimozdulnának a komfortzónájukból. A helyszínen mi is kipróbáltunk több ilyen hobbit, amit pedig nem sikerült tesztelni, azért meg visszamennénk.

Ha ön síelni jár, nyilván ismeri Murau vagy Kreischberg nevét, ami a magyarok símekkája. Rengeteg honfitársunk jár csúszni ide, a stájer lejtőkre, és rengeteg szállás, étterem és egyéb szolgáltatás van magyar tulajdonban is. Murau szép is, jó is, de néha érdemes kicsit tovább haladni a - továbbépülőben lévő - S36-os gyorsforgalmin, majd a 317-es, 96-os, 97-es és végül a 95-ös főutakon, hogy elérjünk egy csodás hágót, amit Turracher Höhének hívnak.

A karintiai-stájer Bundesland-határon elterülő síterep 1400 és 2200 méter között található, 14 liftje 42 kilométernyi sípályát szolgál ki. Alapvetően családi síterepnek mondható, ottjártunkkor is inkább a családi csoportok voltak a jellemzőek, sőt, meglepően kevés snowboardossal találkoztunk. Mindez a pályák eloszlásán is látszik: a 14 kilométernyi kék pályára 24,5 kilométer piros jön, és mindössze 3,5 kilométer fekete pálya rémisztgeti a síelőket.

Forrás: Turracherhoehe.at

Ami nagy előny, hogy bár nyolc húzó felvonó van, bőven besíelhető a pályarendszer ezek minimális használatával is; az egy darab vegyes, kabinos és ülő felvonó, illetve az öt vegytisztán ülőfelvonó ugyanis pont kiszolgálja a főbb pályákat.

Mi fun terem a sí?

A szimpla sípályáknál azonban többet is tartogat Turrach, ezt a cikket is ennek bizonyítására szánjuk. Ami miatt meglepő volt, hogy mennyire kevés hódeszkást észleltünk, az az, hogy tele van ún. funslope-okkal a pályarendszer. Ezek olyan speciális pályák vagy parkok, ahol ugratókat, buckákat, huppanókat, korlátokat, alagutakat és egyéb akadályokat építettek, amik használatának csak a fantázia és a kórházi ellátás szabhat határt (szóval csak megfelelő sítudással ugráljunk, különben rossz vége lehet!). Az itteniek konkrétan Ausztria legnagyobb Fun Mountain birodalmával, azaz havas mókázós hegyével büszkélkednek.

Havas játszótér a bátrabbaknakForrás: Turracherhoehe.at

Turrachnak snowparkja is van 2030 méter magasan, másfél kilométer hosszan lehet freestyle-ban síelni kezdőtől a haladóig. A Family Line nevű pálya a gyerekek számára lett kialakítva, mesefigurákkal lehet rajta pacsizni, és persze úgy van kialakítva, hogy a jövő slopestyle- vagy mogul-bajnokai ne eshessenek túl nagyot.

Szép csúszás, jár érte a pacsi!Forrás: Turracherhoehe.at

Az ún. XXL Funslope a világ egyik leghosszabb síelős akadálypályája, ahol a profi anyukák, apukák és unokaöccseik is próbára tehetik magukat. A Funcross pálya egy szűk, hosszú és gyors akadályokkal teli pálya, itt például alagutak is találhatók, ahol az 1,7 méternél magasabb embereknek már görnyedni kell áthaladáskor.

Szánom, nem bánom

Ródlizni jó, ezt már gyerekkorunkban megtanulhattuk, hát még milyen jó egy sípályán! Délután négykor ugyanis leállnak a Turracher Höhe síliftjei, beindulnak a lánctalpas pályakezelő gépek, a ratrakok, majd felkapcsolják a reflektorokat egy-két pályán, hogy lehessen éjjel is csúszni. Persze, szánkóval a legjobb, ezt mi is próbáltuk, és egy elég nyaktörő kanyar kivételével (ahol sajtós csapatunk fele bukott) roppant élvezetes élményt kaptunk. 

Turracher See hópaplannal körbetakarvaForrás: Itz raivin / Shutterstock

Klasszikus faszánkókon lehet lesuhanni a völgybe, pont a befagyott Turracher See nevű tó mellé. Az egy kilométer hosszú pályán csak keddenként és csütörtökönként lehet csúszni este nyolc és fél tíz között.

Was ist der Nocky Flitzer?

Magyarországról is ismert a sínen guruló, karral fékezhető nyári bob, ami a Turracher Höhén télen-nyáron működik. 1,6 kilométeren, szóval cirka egy mérföldön át suhanhatunk a sínen futó szánon, az útszakasz pedig tele van éles kanyarokkal, huppanókkal, és persze közben eszméletlen panorámát is nézhetünk, ha bátrak vagyunk.

Alpesi hullámvasútForrás: Turracher Höhe / Facebook

 A pályarendszer magasabb pontjairól olykor jól látni pl. a Karavankák vonulatát, ami mögött már Szlovénia terpeszkedik. Gyereknek életkortól függően 4-11 eurót, felnőtteknek pedig 14 eurót kell fizetni egy csúszásért felvonózással együtt (további árlista ezen a oldalon).

Korcsolyázó mozdulatok

A profik néha azt mondják a kezdőknek, aki meg akar tanulni sífutni, az először tanuljon meg korcsolyázni. A lényeg, hogy Turrachon mindkettőt űzhetjük. A nagy tavon, ha az elég vastagra befagy, simán lehet korcsolyázni. Ottjártunkkor a vastagság megvolt, de a ráfagyott hó miatt nem tudtak kellően sima jeget alkotni, így nem is volt jégpálya a tavon (amin egyébként olykor taxi is üzemel, a vendéget motoros szánon viszik át egyik partról a másikra).

Forrás: Turracherhoehe.at

Sífutni is lehet, különböző nehézségű és hosszúságú sífutópályák vannak, a négyből hármat ráadásul a fix nyomon haladó klasszikus sífutást űzők is igénybe vehetik. A legrövidebb pálya egyébként pont a tó jegén lett kijelölve.

Hótalpalás

Az egyik legnagyobb móka az Alpokban, ha a talpméretünket a triplájára növelő hótalpat veszünk fel, és azzal indulunk neki a hegyeknek. Birodalmi lépegetőkként vándorolhatunk ide-oda, és arra is van lehetőség, hogy csoportosan megmásszuk a Turracher Höhe egyik sípályáját, majd fentről nézzük a napfelkeltét még a liftek indulása előtt, aztán a felvonóval felhozott lécekkel az elsők között csússzunk le a frissen ratrakolt pályán.

A Nockberge Trail pedig a maratonistáknak kínál jó opciót: a hótalpas túraútvonal Katschberg, Innerkrems, Turracher Höhe, Falkert és Bad Kleinkirchheim síterepeit köti össze a hegygerinceken és völgyeken át.

Motorral a havon

Aki vagánykodna egy nagyot, az motoros szánnal is végigcsapathat a hegyen. Három éve szerveznek Turrachban motorosszán túrákat, amelyek során érintetlen, behavazott lejtőkön lehet száguldozni két órán keresztül, 180 euróért egy alkalommal. Bővebb infót ezen a linken találni.

Akár így is felfedezhetik a téli erdei világ szépségétForrás: Snowmobiling.at / Facebook

A pályarendszer teljes árlistáját itt lehet megnézni. Ha még mindez nem hozta meg a kedvet ahhoz, hogy az ember kipróbálja magát mindenféle jóban a Turracher Höhén, akkor adunk egy kis zenét. Íme a síterep nyolcvanas évekbeli himnusza, szép bajszokkal:

A Travelo munkatársának útját az Österreich Werbung és a Turracher Höhe Marketing GmbH szervezte és támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek