Ausztriában óriási síterepet akarnak létrehozni az érintetlen gleccsereken

Több mint 100 ezer aláírás gyűlt össze Ausztriában csütörtökig az ellen, hogy Európa legnagyobb egybefüggő gleccsersíterepét hozzák létre a tiroli Alpokban az Ötz-völgyi és a Pitz-völgyi pályarendszerek összekapcsolásával, a köztük húzódó gleccservidék sítereppé alakításával. Az aláírásgyűjtést természet- és környezetvédő szervezetek kezdeményezték, miután napvilágot láttak fiatal turisztikai vállalkozók ötletei a térségbeli síturizmus fejlesztésére – írja az MTI.

Nem a síelőkkel van a gond, a beruházás miatt féltik az amúgy is olvadó gleccsereketForrás: Oleksandr Pyrohov/Pixabay

Az elképzelések között szerepel 90 futballpályányi sípálya kialakítása, egy 600 méter hosszú autózható alagút, három új drótkötélpálya, egy aszfaltozott víztározó építése, egy hegygerinc "kiegyenesítése" és legyalulása 36 méterrel.

Elterjedt az is, hogy a befektetők fel akarnak robbantani egy egész hegycsúcsot a Linker Fernerkogel hegyen, de ezt ők cáfolják. A benyűjtott petíció hangsúlyozza, hogy a gleccserek ökológiai rendszere nagyon érzékeny, a jégfolyamok a legfőbb ivóvízforrást jelentik.

Az elmúlt évtizedek gyors olvadására tekintettel elsőbbséget kell adni az érintetlen gleccservidékek védelmének – hangoztatja a tiroli tartományi kormánynak címzett levél.

A vállalkozók azzal érvelnek, hogy a síturizmus a térség gazdaságának pillére, a drótkötélpálya-infrastruktúra fejlesztése a gleccsereken pedig szorosan összefonódik az egész régió jövőbeni fejlődésével. Időközben aláírásgyűjtésbe fogtak a beruházás pártolói is, akik a térség gazdaságának fellendülését remélik az építkezésektől. A nagyszabású alpesi tájátalakítás még nem kezdődött el, egyelőre a környezeti hatástanulmányok beszerzése folyik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek