Téli túrát tervez? Ha ezt az öt dolgot betartja, igazi élmény lesz!

A síelés már jó ideje az egyik legkedveltebb téli sport, népszerűségben maximum a snowboardozás vetekedhet vele. Persze, sokan vannak, akiket egyáltalán nem vonzanak a sílécek vagy sídeszkák, ezért számukra pl. a téli túrázás kifejezetten jó alternatíva lehet. Mutatjuk is, hogyan alakíthatjuk ezt igazi élménnyé.

Keressék meg a legszimpatikusabb helyszínt!

Egy téli, havas túrázáshoz nem kell a francia luxus sífalucskáig, Chamonix-ig utazni. Elég, ha átruccanunk Ausztriába, például Burgenland vidékére, ahol Mönichkirchen, Oberwart vagy Bruck an der Mur környékén már most is találunk havas túraútvonalakat. Ugyanakkor Lengyelország is jó választás lehet, ha síelés helyett inkább gyalogszerrel fedeznénk fel például Zakopane vidékét.

Nem kell nagyon messze menni egy jó túraútvonalértForrás: Shutterstock.com

Az előrejelzések szerint néhány napon belül itthon Mátraszentistvánnál, illetve Répáshuta és Noszvaj környékén is számíthatunk majd némi havazásra. Tehát egy havas túrához nem kell mindenáron síarénába mennünk, elég egy bájos kis falusi apartman, ahonnan bejárhatjuk a környező vidéket, és amelyet puhán betakar a hó.

Vigyük a családot és a négylábúakat is!

A téli túrázásban az a jó, hogy nem igényel se sísulit, se túl nagy gyakorlottságot, csak egy jó adag elszántságot és jókedvet. Éppen ezért érdemes egy ilyen túrára összecsődíteni a családot vagy a barátokat, és a kutyákat is, ha vannak. A túra mindenkit kellemesen átmozgat majd, és sokkal egészségesebb hétvégi alternatíva, mint az egyhuzamban Netflixezés a kanapén. Ha eldöntöttük, hogy nekiindulunk, akkor a tél - városias közegben - kevésbé kedvelt tulajdonságai, mint a hideg, a jég és a hó képesek téli varázsvilággá alakítani a körülöttünk lévő természetet. 

A mellénytől a hócsizmáig: öltözködjünk okosan!

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a 2019-es és 2020-as téli szezon legújabb ruha és hordható kütyü trendjeiről, és hogy a mai generációnak mennyire fontos a jó megjelenés a sípályákon, de ennek nem kell csak a pályákra korlátozódnia. Jól és praktikusan egy hosszabb téli túrára is fel lehet öltözni, persze a fő szempont a réteges öltözködés, amellyel a didergést elkerülhetjük. A profi téli túrázók több, vékonyabb szövésű, természetes és mikroszálas kabátot és mellényt viselnek, amelyek a mozgást, a közlekedést könnyítik meg számukra a hóval fedett utakon. Kevés olyan túrázót látni, aki pufi, cipzáros kezeslábasban tolná.

Jól válasszuk meg a hótaposót és bakancsot!Forrás: Shutterstock.com

Ami pedig a cipőt illeti: az általános hócsizma egyaránt alkalmas lehet a magas hóban és a friss púderhóban is, de ha keményebb, már letaposott hóra vezet az utunk, akkor érdemes inkább bélelt túrabakancsra váltani, amit többek között csúszásgátló lánccal is felszerelhetünk.

Pakoljunk több nassolnivalót és vizet!

A hideg időjárás ellenére téli túrázás közben is szükség van a hidratálásra. Ma már egyre több túrázó választja az úgynevezett ivórendszeres hátizsákokat, amelyekben egy szivárgásmentesített, másfél- vagy háromliteres zacskó található. Ehhez csatlakozik egy vékony, műanyag cső, a végén egy szopókával. Így nem kell folyton megállni és előhalászni a vizes palackot, csak a csövön keresztül kell felszívni a folyadékot. Ez nagy előny a teljesítménymérős túráknál, de egy egyszerű erdei séta alkalmával is jól jöhet.

A mandula és a diákcsemege mix is jó választás lehetForrás: Shutterstock.com

Túrázás közben jelentős mennyiségű kalóriát égetünk el, különösen hideg időben, így az étkezésre is nagyon kell figyelnünk. Mindig csomagoljunk a szokásosnál kicsivel több csipegetnivalót, mint amennyi elfogyna, mert sosem lehet tudni, hogy merre kell esetleg letérni az útról, és kerülni egy sokkal nagyobbat, mint tervezve volt. A profik granolát vagy dióféléket és egyéb magvakat, például mandulát ajánlanak, illetve házi zab- vagy fügekekszet is be lehet pakolni a táskába.

Lassítsunk le, és az út végén együnk egy jót!

Ahogy már említettük, ez a fajta túrázás nem verseny, akkor sem, ha profi ivózsákos hátizsák van a hátunkon. Ha útnak indulunk, lassítsuk le a gondolatainkat, figyeljünk a társainkra, a saját lépéseinkre, a talajra a lábunk alatt és a csodálatos környezetre.

A túra azért jó, hogy visszatérhessünk egy kicsit a természetbeForrás: Shutterstock.com

Ha jól összpontosítunk, akkor nemcsak élményeket, de eredményeket is szerezhetünk. A túra végén pedig együnk valami finomat, mert ahogy a balatoni lubickolás után is sokkal finomabb egy lángos, úgy egy havas túra után is jobban esnek majd a meleg ételek és italok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek