A lékmerüléstől a sítalpas árnyékszékfutamig: a legfurcsább téli mókák

Ha esetleg eddig úgy vélte, hogy a tél unalmas, és kizárólag négy fal között érdemes tölteni, akkor cikkünk után soha többé nem fogja ezt gondolni. Akik ugyanis szeretik a havat és a hideget, megtalálják a módját, hogy szórakoztatóvá tegyék az egyébként cudar napokat is. Nekik segítünk most az alábbi bekezdésekkel.

1. Skijoring

Vagyis síelés egy kisebb csavarral. A lényege az, hogy a síelő húzatja magát: például lóval, illetve egy vagy több kutyával. Sőt, az igazán kemény mag akár motorral is. Valójában egy több száz éves sportról van szó, melyet Skandináviában és Alaszkában találtak fel a kutyaszánozáshoz hasonlóan. Napjainkban ez már csak a versenyzésről szól: általában 5 és 20 kilométeres távokon indulnak a versenyzők.

Skijoring lóvalForrás: Shutterstock

A sportnak van egy extra változata is, amikor akadályokat vagy rámpákat helyeznek el a pályán, hogy még izgalmasabbá tegyék. Bár nem olimpiai sportág, akár az is lehetett volna: az 1928-as téli olimpián St. Moritz-ban bemutatósportként szerepelt.

2. Síbalett

Egy balett előadást látva fordult már meg a fejében, mennyivel szebb lenne, ha két síléc lenne a táncos lábán? Volt, aki így érzett, és meg is valósította. A síbalett a jégtánchoz hasonlóan eredetileg koreográfiák bemutatásából állt, melyeket sík terepen kellett a versenyzőknek végrehajtaniuk.

A síbalett csillaga az 1970-es években emelkedett a csúcsra, amikor a zsűri másfél perces, zenés etűdöket várt a versenyzőktől, melyeket szintén a jégtánchoz hasonló módszerrel pontoztak. Egy rövid ideig, az 1980-as években párban is mutattak be koreográfiákat. A videókat elnézve igazán kár, hogy már nem népszerű. Az 1988-as és 1992-es téli olimpiákon még bemutatósportként láthattuk, de 1996-ban már senki sem volt rá kíváncsi.

A hókajak mókás sportnak számít - kár, hogy a felvonón nem lehet felvinniForrás: Facebook / Ints Kalnins

3. Hókajak

Az idén ahelyett, hogy szánkózna, pattanjon inkább egy frissen waxolt kajakba – ígérjük, sokkal izgalmasabb lesz. A kajak a szánkóhoz hasonlóan működik, de az evező miatt több manőverezési lehetőség van, a waxnak köszönhetően pedig egészen elképesztő sebességet lehet elérni a hegyoldalon.

Mivel a hókajak extrém sportnak számít, nem sok síparadicsom engedélyezi, de vannak profi versenyek, ahol ugratókkal és kanyarokkal teszik adrenalindúsabbá a sportot. És, hogy mi benne a legnehezebb? A kajakot felvonszolni a hegyoldalon...

A rajongók egyik kedvence az 1990-es években, a coloradói Aspenben készült videó, melynek forgatása során az egyik szereplő egyszer fának ütközött, és egy időre elveszítette az eszméletét is. Ezt láthatja fentebb, bár természetesen a fának ütközést kivágták belőle.

4. Gyorskorcsolyázás lejtőn

A gyorskorcsolyázás is elég merész dolog, de képzelje el akkor ugyanezt egy kis gravitációval megtoldva. Az Ice cross downhill elnevezésű sportág lényege, hogy lejtőn lefelé kell korcsolyán száguldani, közben erős kanyarokat, illetve szinte függőleges szakaszokat teljesítve.

A látványos sportnak van egy népszerű világkupa-sorozata, a Crashed Ice, ahol a versenyzők egy város közepén felállított jeges pályán száguldoznak a nézők nagy örömére. Technikailag ugyan sportnak hívják, de talán nem árulunk el meglepetést: a nézők azt élvezik a legjobban, amikor a versenyzők nagyot buknak.

5. Jegesmedve verseny

A Schirilla család bizonyára elismerően csettint a Jegesmedve versenyen készült képsorok láttán. Alapvetően a finnek keménységét bizonyítja ez a sport, melynek lényege, hogy a Balti-tenger jegébe lyukat vágnak, melyen át a versenyzők a vízbe merülnek, és onnantól már nincs más feladat, mint minél tovább bírni.

Ennek van még extrémebb változata is, amikor a versenyzők a jég alatt úsznak le, amennyit bírnak, majd testükkel törnek ki a jég alól. A Guinness rekord ebben a sportban 57,5 méter – a fenti videón a női rekordot látja, ami 50 méter. Aztán van egy olyan változat is, amikor függőlegesen lefelé kell tüdővel merülni – ebben a férfi csúcstartó 76,2 méter mélyre tudott lemerülni egy levegővel a jég alá.

Plusz egy vicc: Outhouse races / Árnyékszékfutam

Képzelheti, hogy az alaszkai Fur Rendezvous (Szőrös Randevú) fesztivál keretein belül enyhén szólva is vicces dolgok történnek. A Klotyóverseny valójában épp az, aminek hangzik: a résztvevők sílécekre szerelnek egy házilag barkácsolt árnyékszéket, melyben az egyik csapattag foglal helyet, a többiek pedig lökve-tolva igyekeznek célba juttatni. A verseny szervezői a kacagást és a kreativitást többre értékelik, mint a sebességet, úgyhogy túl komolyan nem érdemes venni a dolgot. Díjat azonban csak az első helyezett kap.

Bármennyire is bolondosan hangzik, lássuk be: egy baráti társasággal ezzel bármikor fel lehet dobni itthon is a téli hétvégéket!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek