Az okosbukósisaktól a fűthető hókesztyűig – A legjobb hordható kütyük télre

Száz százalékig organikus wax a sílécre, telefonra letölthető alkalmazások, melyek a sportoló fejlődését és edzéseit követik, wifivel és gps-kapcsolattal felszerelt, ultra könnyű bukósisakok, vagy egy VR-szemüveg, amivel házhoz jönnek a világ legszebb sípályái. Csak néhány azok közül az újítások közül, amiket könnyedén magunkkal vihetünk, ha aktív síüdülésre indulunk.

A téli sportokat mindig veszélyesebbnek tartották, mint más, hagyományosabb sportolási lehetőségeket. Éppen ezért a sportolók és vásárlók számára egyre fontosabb, hogy a biztonsági kütyük és sportruházati kiegészítők mindig napra készek legyenek. De ma már nemcsak ez a tényező a fontos, hanem a fenntarthatóság is.

Már nem elég, hogy a téli felszerelés jól nézzen kiForrás: Shutterstock.com

Vagyis, hogy az adott márka, ami a terméket biztosítja, mennyire környezetbarát, milyen munkaerővel dolgoztat, végez-e bármilyen állatkísérletet. A Z-generáció - legalábbis közülük azok, akik megengedhetik maguknak -, már ezeket a szempontokat is figyelembe veszik, ha új kabátot választanak a családi síüdülés idejére. Ma már nem divat a nagypapa régi kezeslábasát viselni egy garbóval. A téli móka egyik fő része, amikor felvonulunk az új cuccainkban.

A legnagyobbak is bióra váltanak

A fiatalokat egyre inkább izgatja a társadalmi elkötelezettség és a környezetvédelem. Az olyan fenntartható javítási szolgáltatások, mint amilyet például a Patagonia nevű amerikai sportruházat és kiegészítő cég kínál, egyre fontosabbak a fogyasztók számára.

Az amerikai székhelyű PrimaLoft anyagtechnológia fejlesztő vállalatként folyamatosan azon dolgozik, hogy valóban új felfedezésekkel forradalmasítsa a téli sportok piacát. Négy éves intenzív munka után nemrég bemutatta a PrimaLoft Bio-t, ami az első szintetikus szigetelés a ruhákban, amely teljesen újrahasznosított, biológiailag lebontható szálakból készült.

A jövő szövete itt kezdődik?Forrás: PrimaLoft Bio / Press

A Holmenkol, a világ legrégibb síviasz-márkája is beújított. Bevezette ugyanis az első ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező és 100 százalékban biológiailag lebomló síviaszt. Az olasz NORDICA sígyártó pedig már egy jó ideje az újrahasznosított PET-palackokból készült PrimaLoft talpbetéteket használja a cipőkollekciójának 80 százalékában. Ezen felül nyolc újrahasznosított borospalack talál új életet a NORDICA betétek mindegyik párjában. A La Sportiva is izgalmas, új fejlesztéseket kínál a vásárlóknak. A Skorpius CR túrabakancs külső szövete például teljesen növényi alapú, környezetbarát anyagból készül.

Intelligens kütyük és sportruházat

Egyre több télisport-rajongó támaszkodik olyan fejlett technológiákkal rendelkező digitális "társakra" melyek hordhatók és könnyen kezelhetők. A lényeg persze, hogy még nagyobb biztonságban érezhessék magukat, és az edzés hatékonyságát is növelni tudják.

Felkutatás és mentés HamburgbólForrás: Bluebird Mountain / Blog

A Bluebird Mountain céget fiatal hamburgi vállalkozók hozták létre. Az ő kütyüjük a PowderBee drón, mely az ISPO Brandnew zsűrijét is meggyőzte a szükségességéről. A csupán 600 gramm súlyú "PowderBee" drón segítségével a lavinák által betemetett áldozatok megtalálását segíti. A kicsi szerkezet optikai és akusztikus jeleket továbbít a keresőcsoportnak, akik így könnyebben rátalálhatnak a bajba jutottakra.

A fiatal svéd diPulse márka az intelligens ruházatra összpontosít, és legújabb munkája során egyesítette a szén-alapú izomstimulációt a funkcionális ruházattal. Az újdonság az, hogy mindezt vezetékek és elektródák nélkül valósította meg.

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com

A hordható kütyük közül nem hagyhatjuk ki az új sisakokat sem, amit nemrég már a közösségi jelzővel is megtoldottak, mivel nemcsak rendkívül könnyűek és dizájnosak, hanem a beépített mikrofonnak hála hívások fogadására és indítására is alkalmasak. De a sisakhoz tartozó kibővített valóságú (AR) símaszkban még Wi-Fi, GPS és Bluetooth funkciókat is találni, amik segítik lekövetni a sportolási teljesítményünket is.

A legújabb kesztyűkkel már nemcsak a telefont könnyebb nyomkodni, de a kezet is melegítikForrás: Shutterstock

Ha csúcstechnológiával megtámogatott télisportokról van szó, akkor az eszköztárból nem hiányozhatnak az akkumulátoros, fűthető hókesztyűk (pl. az ilyenek). Ezeket már szénszálakkal vonják be, amelyek nemcsak az egyenletes hőeloszlást biztosítják, de az infravörös sugárzásnak köszönhetően a vérkeringést is serkentik. Az pedig már alap, hogy az ilyen kesztyűknek a hüvelykujj és a mutatóujj részét is úgy tervezték, hogy még kesztyűben is egyszerűen lehessen kezelni az érintőképernyős eszközöket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

KJUS (@kjus) által megosztott bejegyzés,

Az anyagtechnológiák vonatkozásában a KJUS svájci márka 2019/2020-tól az általa kifejlesztett elektronikus Hydro-Bot membránjára támaszkodik majd, mely "Aranygyőztes" lett az egyik legrangosabb télisport gála, az ISPO Award 2019-es díjazottjai között. Egyelőre ez minősül a csúcskategóriának, így aztán már most kíváncsiak vagyunk, hogy 2020 végére mivel rukkolnak majd elő a fejlesztők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek