Új tanösvények, túraútvonalak és 3,5 milliárd a bakancsos túrázásra

A Magyar Természetjáró Szövetség Budapest környékén és a kiemelt térségek területén, összesen 217 helyszínen fejleszti 2020-ig a bakancsos turizmus infrastrukturáját. Az európai uniós pályázat keretében most elnyert közel 3,5 milliárd forintos beruházás részeként egyebek mellett négy évszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek létesülnek – hangzott el a szövetség hétfői sajtótájékoztatóján.

Még a túrázást is érdemes megszakítani hazánk leghosszabb, 1332 métert bejáró libegőjéért a Zemplén KalandparkbanForrás: Csikesz Mariann / Travelo

Az erdei infrastruktúra fejlesztésének keretében létrejövő új parkolók, kerékpártárolók és illemhelyek a várakozások szerint a környezeti terhelést is csökkentik majd – ez már csak azért is fontos lépés, mert pl. a Pilisi Parkerdő Zrt. területét évente 25 millióan látogatják. Ugyanakkor a beruházás a Pilist és a Börzsöny területét, a Sopron–Fertő kiemelt térségét, a Bakony és a Balaton területét, illetve Galyatetőt, Lillafüredet és a Zempléni-hegységet is érinti.

A Fertő tónál kenuba ülve, vagy egy kis szolárhajózással is megszakíthatja a bringatúrátFotó: Polyák Attila - Travelo

A Magyar Természetjáró Szövetség a tervezésnél nemcsak a környezettudatosságot igyekezett szem előtt tartani, de azt is, hogy minden fejlesztés lehetőség szerint akadálymentes, felnőtt- és gyerekbarát legyen, illetve, hogy olyan infrastruktúra fogadja a látogatókat, amely lehetővé teszi és egyben ösztönzi a négy évszakos, „365 napos" túrázást.

Ha szexi domborulatokra vágyik, irány a Dunakanyar!Forrás: Kálló Péter / Travelo

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy fontos szempont volt az egyes elemek hálózatba rendezése is, mivel a projektek az egész országot átfogják, így minden klasszikus bakancsos desztinációban történik valami. A szövetség weboldalán részletes, térképes kereső mutatja be az egyes projektelemeket, továbbá készül egy 9 kötetből álló túrakönyvsorozat is a Természetjáró nevű applikációhoz hasonló tartalommal, amelyről legutóbb itt írtunk bővebben. A munka ezekben a hetekben indul el, a fejlesztéseket 2020. szeptember végéig kell megvalósítani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek