A kis magyar fahatározó applikációt a túrázók imádni fogják

Akik emlékeznek még az általános iskola környezetóráin használt Kis növényhatározóra (erre), vagy sokat és szívesen sétálnak erdőben a fák fajtáin tanakodva, azok egyszerűen imádni fogják a Fa Book nevű mobiltelefonos alkalmazást. 

Forrás: Fabook.oee.hu

A terepre szánt fahatározó applikációt az Országos Erdészeti Egyesület fejlesztette, ingyenesen tölthető le Androidra és iOS-re, és a legjobb benne, hogy a terepen offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható, vagyis tényleg csak az akkumulátor töltöttségére kell figyelnünk.

Az alkalmazás segítségével összesen 111, a hazai erdőkben előforduló fa- és cserjefajt, illetve fajcsoportot lehet beazonosítani kirándulás közben. A növényhatározóban a vizuális meghatározás funkciót választva egyszerű ikonok vannak segítségünkre: az előttünk álló növény egy-egy tulajdonsága alapján tudjuk szűkíteni a találati számot, míg el nem jutunk a keresett fajhoz, ahol már fotók segítik a pontos azonosítást. Figyeljék meg, milyen a fa törzse vagy a levél alakja, milyen színű az adott virág, vagy hogy néz ki maga a termés, mert ezek mind hasznos információt adnak egy-egy fajról, és könnyebb lesz az azonosítás is.

A képi növényhatározás mellett az applikáció lexikon részében a fák és cserjék között böngészhetünk, érdekes információkat tudhatunk meg az Év Fájává választott fajokról, kedvenceink megjelölésével pedig akár a saját erdőnket is létrehozhatjuk. Aki pedig úgy érzi, már mindent elolvasott, az kvízkérdések megválaszolásával teheti próbára frissen szerzett tudását.

Készült mellé egy www.fabook.oee.hu weboldal is, ahonnan az alkalmazás fotóanyagát lehet szabadon letölteni és felhasználni. Ezzel az a cél, hogy például a tanulmányi versenyekre készülő diákok, az erdővel kapcsolatos ismereteket oktató pedagógusok, az erdei iskolák nevelői, vagy az érdeklődő természetjárók számára olyan egységes, szakmai szempontból is ellenőrzött képanyag álljon rendelkezésre, ami segítheti a vetített előadások elkészítését, az ismeretterjesztő és az oktató-nevelő munkát - olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett Országos Erdészeti Egyesület közleményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek