Most már fapadossal is elérheted az „Öröm városának" is becézett mediterrán várost

Valencia izgalmas múzeumaival, éttermeivel, nyüzsgő éjszakai életével, nagyszerű üzleteivel és több kilométernyi strandjával Spanyolország egyik titkos ásza. Az „Öröm városának" is becézett nagyváros ráadásul évtizedek óta Európa legtisztább strandjait tudhatja magáénak. Júniustól pedig már átszállás nélkül cserkészhetjük be a spanyol nyugati part nagy dobását.

Valencia mindig is bővelkedett elegáns art nouveau épületekben, és gótikus, illetve reneszánsz emlékekben. Az elmúlt két évtized fejlesztései mindezt lenyűgöző kortárs építészettel egészítették ki Spanyolország harmadik legnagyobb városában.

Valenciában a jövő épületei már most láthatókForrás: papagnoc/Pixabay

A város központjában huszonegy évszázad történelme bontakozik ki: kihagyhatatlan látnivalót jelent a Szűz Máriának szentelt katedrális, melyben két Goya-festményt is őriznek. Nem mostanában lett ez fontos kegyhely, a katedrálist ugyanis egy római kori templom, majd az azt követő 8. századi mecset romjaira építették a 13. században.

A Megkapó Szűz Mária tér a hasonló nevű katedrálissalForrás: Razvan Ionut Dragomirescu/Shutterstock

Mellette áll a vele egykorú Micalet-torony, melybe 207 lépcső vezet fel, de a tetejéről, a nagyharang mellől megcsodálhatod a katedrális kék mozaikos kupoláját és más, közeli templomokat, a távolban pedig a Földközi-tenger is feltűnik.

Újrahasznosították a folyómedret

Ami Valenciát igencsak különlegessé teszi más városokhoz képest, az az, hogy képesek voltak egy egész városi folyót új mederbe terelni. Az 1950-es évekig ugyanis a Tuira folyó többször is megáradt, végül a helyiek megunták az általa okozott károkat, és szépen elterelték. A folyómederben pedig többek között parkok kaptak helyet, ahol a helyiek kocogni, gördeszkázni, biciklizni járnak. Partját vendéglők, bárok szegélyezik és a látogatók is könnyen tudnak bringát bérelni. 

A Turia folyó egykori medrében mesés parkok, szabadidős helyszínek találtak otthonra.Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Pumbastyle/Shutterstock. No use without permission./Pumbastyle

Ezt a pompás parkot ráadásul az az extra dobja fel, hogy az egyik végén egy világszínvonalú akvárium, a másikon pedig egy állatkert, a Bioparc található.

Az Oceanogràfic, azaz Akvárium külön megér egy misét. Persze, Budapest déli részén is láthatsz halakat, de ez azért egy kicsit nagyvonalúbbra sikerült.

Ez az akvárium jóval nagyobb, mint amit másutt megszokhattunkForrás: Travelo / DFinaczy

Európa legnagyobb és építészetileg legelegánsabb akváriumában ugyanis 45 ezer fajjal ismerkedhetnek a látogatók.

A tengeri ökoszisztémákat ráadásul a lehető legprecízebben és legvalósághűbben másolták le.

A Bioparc sem egy hétköznapi állatkert. Innovatív megoldásainak köszönhetően az állatok és látogatók közötti korlátok szinte észrevehetetlenek. A kizárólag afrikai állatoknak szentelt park 100 ezer négyzetméteren, a Parque de Cabecera-ban kapott helyet.

A Bioparc egy szimpatikus zsiráffalForrás: Shutterstock

Itt nem az állatokat helyezték el helyi közegben, inkább úgy kell elképzelni, hogy a látogatót viszik hozzájuk, Afrikába. A földimalacok, leopárdok és vízilovak nagy tömegeket vonzanak, de a legvarázslatosabb rész a Madagaszkárt bemutató szekció, ahol a makik a látogatók lába alatt, vízesések között ugrándoznak.  

Zöld város, kék tenger

A város maga is egy kis zöld paradicsom, így nem csoda, hogy 2025-ben átveszi az Európa zöld fővárosa címet az észtországi Tallinn városától. Valencia a fenntartható turizmus, a klímasemlegesség, valamint a zöld átállás terén elért múltbeli és jelenlegi eredményeinek köszönhetően érdemelte ki a címet.

A városközponttól mindössze negyed órányira vannak a Las Arenas, a Malvarrosa és az El Cabañal kékzászlós, több díjjal is kitüntetett strandok – mint ismeretes, egész Európán belül Spanyolországban, ráadásul épp Valenciában a legtisztábbak a strandok.

Homokos tengerpart és gyönyörű történelmi épületek: mindkettőt megtalálod ValenciábanForrás: Shutterstock/Karnavall22

Ha pedig kiépítetlen strandon napoznál inkább, mindössze tíz kilométerre kell elhagyni a várost, hogy dús növényzetű, homokdűnés partokon találd magát, mint amilyen az El Saler az Albufera természetvédelmi terület.

Valencia: a paella bölcsője

Spanyolországban mindenütt remek a konyha, és úgy tartják, Valenciában született meg a paella, a rizses egytálétel, melynek megannyi változata van.

Így néz ki egy isteni paellaForrás: EstudioWebDoce / Pixabay

Az eredeti elvileg a marinera, amiben a zöldségek és sáfrányos rizs mellett a tenger gyümölcsei kapnak szerepet, de rendelhetünk paella mixta-t is, melyhez pluszban még csirkét is kevernek. A paella további változata a fideuá, melyet rizs helyett tésztával készítenek, illetve az arroz negre, azaz fekete rizs, melyben a tintahal tintája festi feketére a rizsszemeket.

Egy dologról ne feledkezz meg egész Spanyolországban, és ez a délutáni szieszta. A spanyolok ezt a témát olyan komolyan veszik, hogy még alvási versenyeket is rendeznek, úgyhogy a város tényleg kihaltnak tűnik a délután néhány órájában. Pontosabban kétféle sziesztáról beszélhetünk: az üzletek (kivéve a nagy bevásárlóközpontokat) délután fél kettő és fél hat között zárva tartanak. Az ebédidő viszont éppen ekkortájt van, nagyjából délután kettő és négy óra között. Utána bezárnak az éttermek, és csak este nyolc óra körül nyitnak ki újra! 

(Címlapkép: Szűz Mária tér/Forrás: Razvan Ionut Dragomirescu/Shutterstock, cikk forrása: travelo.hu)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek