Eltűnhet ez a világszerte imádott spanyol étel

Végérvényesen eltűnhet a spanyol nemzeti étel, a paella készítéséhez hagyományosan használt rizs, az Európai Unió ugyanis betiltotta azt a szert, amelytől a gazdák használtak, hogy megakadályozzák egy agresszív gombabetegség terjedését - írja a vg.hu.

Spanyol nemzeti eledel a paellaForrás: Shutterstock

Az arroz bombát vagy bomba rizst szinte kizárólag Spanyolországban termesztik, de a pyricularia gomba miatt a tavalyi termés csak a fele volt a tízéves átlagnak valenciai termelők beszámolói alapján.

Egy termelő szerint a bomba rizs „nagy valószínűséggel el fog tűnni, mert termesztését ellehetetlenítik a szabályozások". 

Az Európai Bizottság már meghátrálásra kényszerült: Ursula von der Leyen elnök kedden javasolta, hogy vonják vissza a növényvédő szerek használatának felére csökkentésére irányuló uniós tervet. 

A bomba rizs ára a termés drasztikus visszaesése miatt három év alatt megduplázódott, és kilónként már öt euró felett (több mint 1900 forintért) árulják a boltokban.

Azért használják előszeretettel más fajták helyett a paella főzéséhez, mert melegítéskor „harmonikaszerűen tágul", ezért nehéz túlfőzni, magyarázta Rafael Vidal ismert paella szakács, aki tanfolyamokat tart a leginkább tengergyümölcseivel, nyúllal, csirkével, zöldbabbal és vajbabbal készülő étel főzéséről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek