Valenciai csimpánzok turistáskodnak Veszprémben

Valenciai csimpánzok turistáskodnak Veszprémben

Egy közép-afrikai csimpánzcsapat két valenciai egyedét mutatták be a veszprémi Csimpánzvilágban egy európai fajtamentő program keretében - jelentette be a Veszprémi Állatkert.

Chispi és EmeFotó: Veszprémi Állatkert

 Az állatkert jelenlegi csimpánzai, Moritz és Susie új társai a 28 esztendős Chispi és a 10 éves Eme lesznek, akik a spanyol Bioparc Valenciából érkeztek Veszprémbe. A csimpánzok összeszoktatása hosszadalmas és bonyolult szakmai feladat lesz, Chispi és Eme az új gondozókkal azonban már összeismerkedett, és szívesen fogadta el a tőlük kapott joghurtot és gyümölcsöket. Eme kedvencének a banán bizonyult.

Eme kedvence a banánFotó: Veszprémi Állatkert

 Az elmúlt esztendőkben egész Európa állatkertjeiben élő, körülbelül 800 csimpánzra kiterjedő genetikai vizsgálatokat folytattak le szakemberek. A genetikai feltérképezés és az eredmények elemzése után az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének csimpánz fajkoordinátora új tenyészcsapatok kialakítását kezdeményezte. A Veszprémi Állatkert is fontos szerepet tölt be a fajtamentő programban, melynek keretében nem csak új egyedeket fogadtak, de nehéz szívvel búcsút kellett venniük négy külföldre költöző csimpánztól is. Tjobbe Svédországba, Maggy Németországba, Toto és Sony pedig Hollandiába került.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek