Újabb nagy kedvenc spanyol helyszín utálja ki a turistákat

Évente majdnem 800 ezer turista látogat el a „spanyol Mikonosznak" is nevezett Binibeca Vell faluba a Baleár-szigeteken, ami egyszerűen már túl sok a helyiek számára. Nem is csoda, hiszen mindössze kétszáz állandó lakosa van a településnek - írja a vg.hu.

Rálátás a halászfalu fehérre meszelt házaira és a Földközi-tengerreForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

A turisztikai szervezetek és utazásszervezők által mesevilágként reklámozott település építésében jelentős szerepet játszott Francisco Barba Corsini katalán építész. Az egyedi látképet nyújtó faluba özönlenek a bámészkodók, ami a helybelieket egyre jobban idegesíti, mivel a turisták gyakran igen udvariatlan és otromba módon viselkednek.

Egy részük szemrebbenés nélkül sétál a falakon vagy mászik fel a tetőkre, benyit az otthonokba, hogy megnézze, ki lakik odabenn. Ebből annyira elegük lett az ott élőknek, hogy látogatási korlátozásokat vezettek be, csak 11 és 20 óra között engedik be a turistákat a falu utcáira.

Hamarosan pedig még tovább mehetnek, augusztus 15-én ugyanis népszavazást rendeznek arról, hogy teljesen kitiltsák-e a látogatókat.

A nagy melegben a fehérre meszelt házak kevésbé szívják magukba a napotForrás: Hemis via AFP/NICOLAS José / hemis.fr/Nicolas Jose / Hemis.Fr

A turisták dömpingje a Baleár-szigetek más tagjain is gondot okoz, például felverte az ingatlanárakat, lakhatási krízist idézve elő a helyiek körében.

A növekvő elégedettség különböző intézkedések meghozatalára kényszerítette a hatóságokat. Mallorca és Ibiza több településén megtiltották például az alkoholárusítást a boltokban este fél tíz után, valamint az utcai alkoholfogyasztást.

A tartományi kormányzat felállított egy szakértőkből álló bizottságot is, hogy a hosszú távú megoldások reményében intézkedési tervet dolgozzon ki a szigetcsoport számára.

Bár a törvényhozók és a helyiek is úgy érzik, hogy bizonyos korlátozásokra szükség van, nem lesz könnyű megtalálni az egyensúlyt egy olyan régióban, amely bevételének 45 százalékát a turizmusból szerzi.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek