Akár 30 millió forintot is kaphat, aki egy távoli ír szigetre költözik

Se szeri se száma a kisebb települések elnéptelenedését megelőzni próbáló állami programoknak világszerte. Olaszországban, Spanyolországban, sőt Ausztráliában is kaphatnak már pénzt a kormányoktól azok, akik vállalják, hogy egy isten háta mögötti helyre költöznek. Most az ír kormány jelentette be, hogy pénzbeli ösztönzőt nyújt azoknak, akik egy távoli szigeten telepednek le. 

Aki hajlandó egy távoli ír szigetre költözni, nem kevés pénzt kapna támogatásként - illusztrációForrás: Shutterstock.com

Az összeg pedig nem kevés. Azoknak, akik minden kritériumnak megfelelnek, 80 ezer euró, azaz majdnem 30 millió forint ütheti a markukat.

A támogatás az „Élő szigeteink" elnevezésű kezdeményezés része, amelyben az ír kormány azt próbálja elérni, hogy minél többen költözzenek a szigetekre. A program összesen 23 szigetet fed le, amelyek sem hidakon, illetve a szárazföldről apály idején sem közelíthetőek meg, csak hajóval érhetők el.

A támogatás elnyerésének persze megvannak a feltételei, amelyeknek nem egyszerű megfelelni. A pénznek az üresen álló és leromlott állapotú ingatlanok helyreállítását kell szolgálnia. A támogatás csak az 1993 előtt épült ingatlanok felújítására vonatkozik, emellett kritérium az is, hogy a ház a vásárlás előtt már legalább 2 éve üresen álljon.

A pénz szigetelésre, felújításra, szerkezeti javításra használható fel.

A program az Írország szárazföldi részén már létező program kiterjesztése, de a támogatási összegek nagyobbak a szigetek esetében, azért, mert itt a felújítási költségek magasabbak a gyengébb infrastruktúrának köszönhetően – írja a timeout.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek