Szicíliában 1 euróért kínálnak eladó házakat Etnára nyíló panorámával

Az 1 euróért eladásra kínált házak koncepciója továbbra is népszerű Olaszországban, folyamatosan új falvak jelentkeznek a programra. Ennek lényege, hogy leamortizálódott épületeket kínálnak eladásra, hogy ezzel megmenthessék egy település egyre fogyatkozó közösségét, és arra ösztönözzék az embereket, hogy náluk kezdjenek új életet. Most például Troina, egy középkori alapítású szicíliai falu jelentette be, hogy beszáll a programba, ráadásul a helyi önkormányzat minden új otthontulajdonosnak még a felújítás költségeiben is segít – írja cikkében a Lonely Planet.

Troina falva az Etnára néző panorámával kínálja házaitForrás: Murphy1975 / Shutterstock

Persze az "egy euróért otthont" ebben a programban is csak egy jól hangzó szlogen. Hiszen a jellemzően romos, lelakott házaknak csak a kikiáltási ára 1 euró, ezt követően licitálásra kerülnek, vagyis a házért legtöbb pénzt ajánló lesz az új tulajdonos. És még ekkor is van egy fontos lépés az adásvételi szerződés aláírása előtt: az új tulajdonosnak letétbe kell helyeznie 5000 eurót, amellyel garantálja és egy egyben vállalja, hogy két éven belül valóban felújítja a házat.

Ettől függetlenül még így is lehet nagyon jó üzletet kötni, különösen annak, aki szívesen költözne a kalandos Sziciliába gyakorlatilag az ingatlanpiaci házak töredékéért. És bár az országszerte elterjedt program kiírása szerint a felújítási költségeket minden esetben az új tulajdonosnak kell fizetnie, ez esetben Troina minden olasz településnél bőkezűbben csábítja és várja a világ bármely tájáról érkező vevőket.

Troinat 2019-ben Olaszország egyik legszebb településének választottákForrás: Murphy1975 / Shutterstock

Az egyre kevesebb állandó lakosú Troina önkormányzata ugyanis azt találta ki, hogy még a felújítási költségekbe is beszáll, csakhogy végre emberekkel, élettel töltse meg az utcáit. Minden új háztulajdonosnak vissza nem térítendő 25 000 euróval (~9 millió forinttal) száll be a felújítási költségekbe, azzal a kikötéssel, hogy az összegből 10 000 eurót energiahatékonysági fejlesztésekre kell költeniük. Mindemellett az új helyi lakosok három évig mentesülnek az ingatlanadó és az egyéb közüzemi díjak megfizetése alól.

Troia települése leginkább persze a természet szerelmeseit ragadja meg: itt található a Nebrodi-hegység és egyben Szicília legnagyobb nemzeti parkja, ahol különlegesen szép, erdőkkel, tavakkal, narancs- és olajfaligetekkel ölelt területeken lehet túrázni, kirándulás közben pedig fél szemmel mindig az Etna morgó hatalmasságát lehet csodálni. Ha valakit bővebben is érdekelnek ezek a házak, itt tudhat meg róluk többet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek