2023 színe a világ 5 természeti látványosságában is megtalálható

A színszakértők minden év végén kiválasztják a jövő év színét, amely nem csak a divatvilág fontos eleme lesz, hanem egyfajta üzenetet is közvetít. A 2023-as év színét Viva Magenta 18-1750 névvel látták el, ami leginkább a kárminvörös színre hasonlít, és hiszitek vagy sem, néhány különleges természeti látványosságban is felfedezhetjük. Mutatjuk azt az 5 helyet, ahol ezt az erőteljes színt a természetben is megtalálhatjátok.

1. Red Beach, Kína

Ha a beach, azaz a strand szót halljuk, az első dolog, ami eszünkbe jut, az valószínűleg a homok, ez azonban nem így fest a kínai Panjin Red Beach esetében, amely valóban vörös, és egyáltalán nem homok borítja. Ezt a jelenséget a suaeda nevű vörös növény okozza, ami április-májusban növekedésnek indul, nyáron zölden szinűvé válik, viszont ősszel élénkpirosan pompázik.

Ameddig a szem ellát ősszel a víz "vörös színűvé válik"Forrás: 吴张帆/Wikipedia

A Red Beach a világ legnagyobb vizes élőhelyén és nádas mocsaras részén található a kínai Dawa megyében. A természetvédelmi terület több mint 260 féle madárnak és közel 400 féle vadon élő állatnak ad otthont. Itt találhatók a veszélyeztetett koronás darvak és maori sirályok is, ezért a híres strandot a „darvak otthonának" is nevezik. Bár a Red Beach jelentős része el van zárva a nagyközönség elől, mégis van egy kis része, amely turisztikai látványosságként működik.

2. Antilop-kanyon, USA

A több millió éves víz- és szél-erózió által formált csodálatos kanyont az egykor a területen kóborló antilopcsordákról nevezték el. Az örvénylő mintázatot felvevő falak a bejutó napfény hatására sárga, narancssárga, a vörös, a rózsaszín és lila színek különböző árnyalatiban "úszik".

Mint egy gyönyörű festmény, úgy pompázik a kanyon a meleg színek különböző árnyalatibanForrás: finepick/Shutterstock

A Navajo Nation magánterületén található kanyon meglátogatásához csak vezetett túrák keretében lehet eljutni. A környéken több utazásszervező vezet csoportokat a kanyonhoz, hogy átadja tudását a terület történelméről és geológiájáról. A Felső Antilop-kanyon túra a legnépszerűbb útvonal, mivel több napfény jut be a kanyonba a 120 méter magasságot elérő falak közé. Az Alsó Antilop-kanyon túra is hasonlóan lenyűgöző, de kifejezetten a kalandvágyóknak ajánlott, akik egy hosszabb túrán lépcsőkön és létrákon közlekedve juthatnak be a kanyonba. 

Ez az árnyalat leginkább a kárminvörösre hasonlít"Forrás: SanjayB/pixabay"
2023 színe a kor lázadó szellemét tükrözi
A Pantone Color Institute alelnöke, Laurie Pressman a következőt nyilatkozta 2023 új színéről: „Egy nem szokványos vörös nem szokványos időkre. Asszertív, de nem agresszív – mi úgy emlegetjük, mint egy bársonykesztyűbe bújtatott öklöt."

„A technológia ezen korszakában ihletet merítünk a természetből és a valóságból. A PANTONE 18-1750 Viva Magenta a vörös családból származik, és a kosenil vörös színe ihlette, amely a természetes festékcsalád egyik legértékesebb színezéke, valamint az egyik legerősebb és legfényesebb, amit a világ ismer" – fogalmazott Leatrice Eiseman a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója.

Az idei színválasztás a kor lázadó szellemét tükrözi és a koronavírus-járvány után egyfajta megújult érdeklődést is képvisel a kreatív kísérletezés iránt. A természetben a virágok szirmaiban és egzotikus rovarok színeiben lehet legkönnyebben rátalálni – olvasható a pantone.com oldalán.

3. Laguna Colorada, Bolívia

Körülbelül 4300 méter tengerszint feletti magasságban található Bolívia lenyűgöző, színpompás tava. A 6000 hektáros területen fekvő sós vizű tó mindössze 1 méter mély, döbbenetesen erős vöröses színét pedig a vörös algáknak és más mikroorganizmusoknak köszönheti. 

Laguna Colorada, BolíviaForrás: Biosphoto via AFP/Alain Pons / Biosphoto/Alain Pons

A tó színei a tiszta kék éggel és a távoli, gyakran hófödte Andok hegyeivel kombinálva olyan környezetet teremtenek, amely minden fotós álma. Ez egy makulátlan és gyönyörű terület, ami több flamingófajnak ad otthont, de lámák, alpakák, andoki rókák, macskák is élnek a környéken. Azok, akik szeretnék látni a flamingókat, nyáron jöjjenek, mivel ebben az évszakban a tó tele van velük.

4. Nátron-tó, Tanzánia

A világ egyik legveszélyesebb helyének tartják a Tanzánia északi részén, a kenyai határhoz közel fekvő, nagyjából Balaton nagyságú tavat. A kevesebb mint három méter mély tó rendelkezik a világ leglúgosabb vizével, mely vöröses szinét a cianobaktériumokból nyeri. A tó felszínén lévő alkáli sókéreg annyira veszélyes, hogy szinte minden élőlény elppusztul, amelyik belepottyan.

Így fest a tó a magasból, egy földút mellettForrás: Hemis via AFP/BOURSEILLER Philippe / Hemis.fr/Bourseiller Philippe / Hemis.Fr

A tóba kerülő elhullott állatok mumifikálódnak a magas nátron-sótartalom miatt, és emiatt úgy néznek ki, mintha kővé váltak volna. A flamingók ennek ellenére a tavon épített sárszigetekben fészkeiknek, amelyeket a víz maró hatása miatt a ragadozók nem tudnak megközelíteni.

 5. Hitachi Seaside Park, Japán 

Japán Ibaraki prefektúrában, Hitachinaka településen minden lehetséges, ezalatt pedig egy gyönyörű nyilvános parkot értünk, amely pontosan 32 000 élénkvörös pom pom-szerű növénnyel van tele, amit Kochiának, azaz kerti seprőfűnek hívnak. Attól függően, hogy az év melyik szakaszában látogattok el ide, kék vagy piros színűvé válik, így ez a világ egyik legélénkebb és legszínesebb helye.

Élénkvörös kochia borítja a dombot a Hitachi Seaside ParkbanForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Takehiko Suzuki

Ez a gyógynövény Eurázsiában őshonos, és a szabadban, csoportba ültetve érvényesül igazán. A cukorka színű táj még a Kochia Karnevál néven ismert fesztivált is megtartja, amely az őszi szezon új árnyalatait ünnepli.
(Forrás: seeker.io, boredpanda.com, visitarizona.comsalardeuyuni.com)  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek