Átadták és szuper színes lett Sümeg festett lépcsője

A hónap legelején írtuk, hogy Varjas Judit képző- és iparművész gőzerővel dolgozik Sümeg festett utcáján, pontosabban a A Kossuth utcát a városi piaccal összekötő átjáró lépcsőjén és falrészén. A már akkor is pompás színekben díszelgő átjárót végre hivatalosan is átadták.

A Szuper lépcsőnek elnevezett köztéri alkotást november 19-án hivatalosan is átadták Sümeg lakosainak. A lépcső kifestésének érdekessége, hogy helyi összefogással, illetve Varjas Judit képző- és iparművész látványos munkájának köszönhetően alakult át. 

Az átadón az ötletgazda, Németh Szabolcs köszöntötte a szépszámú érdeklődőt, s röviden összefoglalta az előzményeket. Szólt a sok önzetlen segítőről, akik nélkül nem készülhetett volna el a mű, és magáról a névadásról is említést tett. Mint mondta, a lépcsőt Sümeg egykori aranykezű bicikliszerelőjéről, Szuper Gyuláról nevezték el, aki családjával itt, a Kossuth Lajos utca 6. szám alatti ingatlanban, a mai B terv étterem helyén élt és dolgozott - olvasható a Veol beszámolójában.

Az ingatlant 1987-ben vásárolta meg az akkori Áfész, és a magánlakásból kereskedelmi üzlet lett. Később aztán a Kossuth utcát a városi piaccal összekötő átjáró enyhén szólva elhanyagolt állapotba került. Ezen akartak változtatni a sümegiek, és a szándékot tettek követték.

Mikor az ötlet megfogant, Varjas Judit, mér széles kötben ismert volt a tapolcai Halas lépcső alkotójaként. Felkérték az átjáró megfestésére, amire Judit igent is mondott. Az előkészületekről mi is írtunk itt az oldalon.

Forrás: Varjas Art / Facebook.com

A művész a motívumvilág tekintetében szabad kezet kapott, a kérés annyi volt, hogy Sümeg jellegzetességei köszönjenek vissza a már elkészült műben. Így aztán az alkotás része lett a gesztenyevirág, valamint Kisfaludy Sándor és Szegedi Róza kedvenc virágai, a liliom, a rózsa és az aranyeső is. Sümegnél a szőlészeti, borászati hagyományok sem elhanyagolhatók, így az oldalfalon ez is megjelenik, ahogy a Püspöki Palota is. A lépcsőn pedig a városcímerben található minta, középen pedig Ramassetter Vince kékfestő motívuma tűnik fel. Az átadáson az említett étterem teával, forralt borral, pogácsával látta vendégül a résztvevőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek