Ez a színes utca Párizs legkedveltebb szelfipontja, de ennek nem mindenki örül

A Párizs 12. kerületében megbújó Rue Crémieux kis macskaköves utcája egykor egy titkos hely volt, amiről csak kevesen tudtak. Manapság divatfotósók, filmesek nyüzsögnek az utcákon, illetve azok, akik valami oylasmit szeretnének látni, ami illik az Instagram filterezett világához.

Sok szempontból ez a furcsa átjáró a Rue de Lyon és a Rue de Bercy között egyáltalán nem olyan, mint Párizs, és talán inkább a londoni Notting Hill-i Portobello Roadra, vagy a velencei Buranóra emlékeztet.

A Rue Cremieux kis macskaköves utcája egykor egy titkos hely voltForrás: Cualquier Destino/Shutterstock

A színes homlokzatok, a redőnyös ablakokba kihelyezett dús növényekkel teli terrakotta edények pedig tovább fokozzák azt az érzést, hogy egy pillanatra megszöktünk Párizsból.

Ez egy lakóutca, bár nagyon rövid, és a lakások sem nagyok. A képeken is látva, a házak szinte mind 3 emeletesek, így a belső lakótér sem lehet túl nagy. 

Mintha nem is Párizsban lenne ez az Instagram-filterekhez hasonló színvilágú házsorForrás: Jerome LABOUYRIE/Shutterstock

A Rue Crémieux látogatói közül valószínűleg kevesen tudják, hogy az utcát egy ügyvédről, Adolphe Crémieux-ről nevezték el 1897-ben, aki a Franciaországban élő zsidóság emberi jogainak védelmezője volt.

Az Instagram olyan híressé tette a Rue Crémieux-t, hogy a helyi lakosok már szinte ostrom alatt érzik magukat a látogatók tömegeitől, akik könnyen megfeledkeznek róla, hogy az utca bizony egy lakónegyed.

Ez már a londoni Portobello Road Nothing Hillben, ami szintén színes homlokzatáról híresForrás: lunamarina/Shutterstock

A probléma akkor mértékű, hogy 2019 elején a zajtól, a kattogó kameráktól, és a figyelmetlen turistáktól megcsömörlött lakosok arra kérték Párizs városát, hogy esténként és hétvégén zárják le az utcát a látogatók elől.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek