A világ legveszélyesebb helyei, ahova csak elszánt turisták vágynak

Nem az átlagturistáknak találták ki azokat a célpontokat, amelyek felkeresése akár életveszélyes is lehet. Mégis, jócskán akadnak olyanok is, akik a különleges, sokszor megközelíthetetlen és borzongást kiváltó helyeket keresik, melyek némelyikéről első ránézésre talán nem is gondolnánk, milyen veszélyeket rejt magában. Bemutatunk 7 olyan kevésbé ismert desztinációt, ahová a legtöbb utazót erőnek erejével sem lehetne odavonszolni, ám egyeseket a józan ész sem tudná onnan eltéríteni.

Bikini Atoll, Marshall-szigetek

Ez az óceánnal körbevett sziget úgy néz ki, mint egy paradicsom, nem igaz? Ugyanakkor jó tudni, hogy Bikini Atoll aszámos nukleáris kísérleti programnak adott otthont, amelyek a szigetet radioaktívvá tették. Ha azt gondolnátok, hogy emiatt távol elkerülik a turisták még a környékét is, akkor nagyot tévedtek.

Csodás a táj, de a lábunkat nem tehetjük be, csak a sziget körül merülhetünkForrás: Ron Van Oers/Wikimedia Commons

Valójában itt található a világ legjobb, hajóroncsokkal teli merülőhelye, a búvárok paradicsoma.
Egy 1996-os tanulmány szerint ugyan biztonságos lenne a szigeteken sétálni, amíg nem nyúlsz az ott termő gyümölcsökhöz vagy zöldségekhez, de emiatt szárazföldi túrákat egyáltalán nem szerveznek ide. Csupán hajós túrákat indítanak, és ott is szállásolják el a turistákat is, így a szigetre – biztos, ami biztos – senki nem teheti be a lábát.

Dallol, Eritrea

A vulkánoknak és gejzíreknek köszönhetően a Föld egyik legforróbb helye Dallol, amely Etiópia és Eritrea északi határán fekszik. A képen látható ragyogó sárga szín a kén és a só reakciójának eredménye.

Forróság, gázok, feltörő fottó víz - itt jobb minden egyes lépést meggondolniForrás: A.Savin, http://WikiPhoto.Space/A.Savin

Érdemes vezetővel menni, de aki egyedül fedezné fel a környéket, az megfelelő távolságból kémlelje a feltörő vizeket, amelyek 100 fokon bugyognak elő. A kiszáradt települést a fülledt Danakil-sivatag veszi körül, amely hozzájárul Dallol könyörtelenül forró éghajlatához.

Ilha da Queimada Grande, Brazília

Brazília délnyugati partjainál elrejtve található az Ilha da Queimada Grande nevű sziget, amelyet széles körben a bolygó egyik legveszélyesebb helyeként tartanak számon. Ennek nagyon egyszerű az oka: ez a hely tele van a világ egyik legmérgezőbb kígyójával. Kígyószigetnek is nevezik, mert több ezer kígyó él ott, és ha ez még nem lenne elég, az egyik legveszélyesebb mérges kígyónak, az arany lándzsakígyónak is az otthona.

Így fest közelről az arany lándzsakígyó, amelyet érdemes nagyon messzire elkerülniForrás: Nayeryouakim/Wikipedia

Meglepő, de ezzel együtt is nagyjából 70 állandó lakosa van a szigetnek, ugyanakkor turisták csak különleges engedéllyel tehetik be a lábukat a veszélyes hüllőktől hemzsegő földre.

Sinabung vulkán, Indonézia

Ez a Szumátra szigetén fekvő vulkán egyike a 120 aktív tűzhányónak Indonéziában, amely a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik. Ennek mentén különösen sok vulkán helyezkedik el, és gyakoriak a földrengések is. A Sinabung négy évszázadon ét szunnyadt, mielőtt 2010-ben kitört, két ember halálát okozva. Egy másik, 2014-es kitörése során 16-an haltak meg. 2016-ban pedig heten.

Lenyűgözően fest a Sinabung vulkán, de jobb tisztes távolból csodálniForrás: Akhmad Dody Firmansyah/Shutterstock

Az elmúlt években több mint 30 ezren kényszerültek a környékén fekvő otthonuk elhagyására. Tavaly márciusban és áprilisban is kitört, a belőle felszálló füst- és hamuoszlop 1000 méter magasra szállt. A turisták mégis rajonganak a különleges, forrongó vulkánért, így a hatóságok nem győzik figyelmeztetni őket, hogy tartsák meg a megfelelő távolságot, azaz ne menjenek a tűzhányóhoz öt kilométernél közelebb!

Madidi Nemzeti Park, Bolívia

Első pillantásra ez a hely nagyon festőinek tűnik, de valójában rettentően veszélyes. Miért? Mert itt található a világ legmérgezőbb és legagresszívabb állat- és növényvilága. Elmondható, hogy szinte minden, ami ebben a parkban természetes, az mérgező. A nemzeti parkban található növények és rovarok képesek megbénítani, vagy akár meg is ölni az embert.

A Madidi Nemzeti Park paradicsomi látványt nyújt, ám alattomosabb annál, mint elsőre gondolnánkForrás: Francastel/Wikimedia Commons

A szörnyű természeti csodaként is aposztrofált park a botanikusok és a tudósok Mekkája, de sok látogató is érkezik ide, aki csak vezetett túra keretében látogathatja meg a nemzeti parkot. Ugyanakkor a garanciát nem vállalják, hogy teljes biztonságban lesznek a turisták.

Washington-hegy, USA

Az Egyesült Államok északkeleti részének legmagasabb csúcsa alig több mint 1900 méter magas, de sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy több emberéletet követelt, mint bármelyik más hegy az Egyesült Államokban.

A Washington-hegy megmászását csak profi hegymászóknak ajánljákForrás: Ron Clausen/Wikimedia Commons

Ez a látszólag nem teljesíthetetlen csúcs  halálos veszélyt rejteget a túrázók számára. A Washington-hegy csúcsa tartja ugyanis a Föld felszínén uralkodó leggyorsabb szelek világrekordját. A legnagyobb itt regisztrált sebesség 327 km/h volt!

Nátron-tó, Tanzánia

Tanzánia északi részében, a kenyai határhoz közel lévő, kevesebb mint három méter mély tó nagyjából Balaton nagyságú, és a világ leglúgosabb tava. Hogy még ijesztőbb legyen, vöröses-narancssárgás színű a vize, amit a cianobaktériumok okoznak. A tó felszínén lévő alkáli sókéreg annyira veszélyes, hogy szinte minden élőlény meghal, amelyik belepottyan.

A tóban mindent szétmar a só, ami belekerülForrás: Vera Larina/Shutterstock

 A tóba kerülő elhullott állatok mumifikálódnak a magas nátron-sótartalom miatt, és emiatt úgy néznek ki, mintha kővé váltak volna. A flamingók ennek ellenére a tavon épített sárszigetekben fészkeiknek, amelyeket a víz maró hatása miatt a ragadozók nem tudnak megközelíteni.
(Forrás: this-is-italy.comread.cash)

 




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek