A színes üvegablakok mesterének nyomában járhatunk!

Amíg a Nefelejcs utcai múzeum az energiatakarékossági intézkedések miatt 2023. március 31-ig pihen, addig a K11 Művészeti és Kulturális Központban új tárlattal mutatkozik be a Róth Miksa Gyűjtemény. Eddig el nem mondott történetekkel és be nem mutatott tárgyakkal.

Forrás: Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény / FB

Róth Miksa alkotásai behálózzák a fővárost, üvegablakai számtalan köz- és magánépület ékei. Ólmozott üvegablakok és csodás mozaikok kerültek ki a kezei alól. De nem csak iparművész volt ő, hanem apaként, férjként, üzletemberként is helyt kellett állnia, miközben művészként világszerte ismert alkotóvá vált.

A gyűjtemény kurátorainak és szakembereinek már régóta dédelgetett vágya volt, hogy közérthető, de látványos módon, egy kiállítás keretei között adjanak választ azokra a kérdésekre, amelyeket látogatók rendszeresen feltesznek nekik. Emlékházuk kiállításai igazi időutazásra hívják az érdeklődőket, ám keveset mutatnak meg abból, ki is volt valójában Róth Miksa, miként zajlottak műhelyének munkafolyamatai, vagy éppen merre érdemes elindulni a városban, ha Róth Miksa alkotásait kutatjuk.

A K11 Művészeti és Kulturális Központban nyíló új tárlat, Az üvegen túl, ezt a sokrétű személyiséget kívánja megismertetni, és válaszolni szeretne a sok kérdésre is az iparművésszel kapcsolatban. A tárlat a mai nap, december 17-én és 18-án, 21. és 22-én, valamint december 27. és 29. között látogatható - írják a múzeum oldalán.

December 21-re azonban terveztek egy ingyenes tárlatvezetést, ahol feltehetjük azokat a gyakran ismételt kérdéseket, amit Róth Miksáról mindig is tudni szerettünk volna, és az üvegeken és mozaikokon túl bepillantást nyerhetünk a művész életébe, munkásságába. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött a rothmuzeum@eromuvhaz.hu címen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek