17 házat kínál 2 eurós kikiáltási áron ez az olasz falu

A szicíliai Sambuca 2019-ben már hirdetett hasonló programot, akkor 16 ház kelt el 1 (360 forint) és 25 ezer euró (körülbelül 9 millió forint) közti áron, most pedig újabb akciót indít az önkormányzat, további 20 elhagyatott épülettel. A kiválasztott ingatlanok a történelmi központ szaracén negyedében találhatók, és lakóik azután hagyták el őket, hogy 1968-ban katasztrofális földrengés rázta meg a közeli Belice-völgyet, hatalmas pusztítást végezve a környéken - adja hírül a cnn.com.

Utca SambucábanForrás: Samuele Schirò/pixabay.com

A kikiáltási ár most két euróról indul, a házat az veheti meg, aki a legmagasabb ajánlatot teszi, ahogyan ez 2019-ben is történt. Az új rendszer július 15-én indult, a jelentkezési lapok a város honlapján találhatók olasz nyelven, ugyanitt képeket is láthatunk az épületekről. A pályázati eljárás november 5-én zárul le, miután a kérelmeket elbírálták, nyilvános aukcióra kerül sor, valószínűleg néhány héttel később. 2019-ben végül azért indítottak árverést, mert sokkal több érdeklődő jelentkezett, mint ahány ház volt. A legtöbb ingatlan végül 5000 (körülbelül 1,8 millió forint) és 10 000 euró (3,6 millió forint) közötti összegért kelt el.

Az eladó házak között egy-egy egyszintes, 50 és 80 négyzetméteres közötti lakás található, emellett nagyobb, 120 négyzetméteres, többszintes, vöröses-rózsaszínű kőépületekre lehet licitálni, melyek erkéllyel illetve terasszal rendelkeznek, de üres városi telkek is kalapács alá kerülnek.

Az aukción részt vevőknek 5000 euró biztosítékot kell befizetniük, ha elvesztik az ajánlatot, az összeget azonnal visszakapják, de ha nyernek, kaució lesz belőle, melyet a felújítások végeztével kapnak vissza. Az új tulajdonosoknak három évük van arra, hogy befejezzék az ingatlan felújítását, a zöld beruházásokért adómentesség jár.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek