Spanyolország ingyenessé teszi néhány vasúti járatát

Az állami tulajdonban lévő szolgáltatások és a tömegközlekedés árait már korábban a felére csökkentették Spanyolország-szerte a gyorsan növekvő energiaárak és az infláció miatt. A spanyol kormány ezúttal egy 100%-os kedvezményt jelentett be: szeptembertől az utasok teljesen ingyen utazhatnak a Renfe nevű állami vasúttársaság vonatain – írja a CNN.

Nem is akármilyen vonatokon lehet majd ingyen utazniForrás: André Marques/Wikipedia

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy szeptember 1-jétől a Cercanías, Rodalies és Media Distance által üzemeltetett vonatokra a több útra szóló menetjegyek (amelyek a helyi és a közepes távolságú utaknak felelnek meg) ingyenesek lesznek. Az akció a legalább 10 oda-vissza útra érvényes tömbösített jegyre vonatkozik, azaz az ingázókat szeretnék segíteni ezzel a kezdeményezéssel. Az intézkedés tehát nem vonatkozik az egyszeri menetjegyekre, illetve a távolsági utazásokra – közölte a TVE.

Környezetkímélő utazás

„Ez az intézkedés maximálisan ösztönzi ennek a közösségi tömegközlekedési típusnak a használatát, hogy a szükséges napi ingázást biztonságos, megbízható, kényelmes, gazdaságos és fenntartható közlekedési eszközzel, az energia- és üzemanyagárak folyamatos emelkedésének rendkívüli körülményei között is garantálni lehessen" – áll a spanyol közlekedési minisztérium közleményében.

Nem Spanyolország az egyetlen európai ország, amely intézkedéseket hozott a tömegközlekedés költségeinek csökkentésére.

A múlt hónapban Németország vezette be a 9 eurós korlátlan havi tömegközlekedési jegyet, amelyet országszerte lehet használni a helyi és regionális közlekedésben. A kormány energetikai segélycsomagjának részét képező megállapodás a tervek szerint augusztus végéig tart.

2021 végén Ausztria erősen kedvezményes "klímajegyet" vezetett be, amely az ország összes tömegközlekedési eszközére érvényes, azzal a céllal, hogy arra ösztönözze az embereket, hagyják otthon autóikat. Sőt, még 2020-ban a bécsi önkormányzat új mobilalkalmazást mutatott be, amellyel az autójuk helyett a gyaloglást, a kerékpárt vagy a tömegközlekedést választó lakosok ingyen színházjegyhez vagy múzeumi belépőhöz juthattak.



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek