Ingyen kultúrálódhatnak a bécsiek, ha leteszik az autójukat

Bécsben ingyen belépőjegyekkel jutalmazzák a környezetbarát közlekedést választókat. A bécsi önkormányzat új mobilalkalmazást mutatott be, amellyel az autójuk helyett a gyaloglást, a kerékpárt vagy a tömegközlekedést választó lakosok ingyen színházjegyhez vagy múzeumi belépőhöz juthatnak – írja az MTI.

Bécs teljes viallamoshálózata 172 kilométer hosszúForrás: Gugerell/Wikipedia

"Kulturális élménnyel szeretnénk jutalmazni a CO2-kibocsátás csökkentését" – mondta a sajtótájékoztatón Peter Hanke, a városi közgyűlés digitális területtel foglalkozó képviselője.

Az applikáció alapja egy követőrendszer, amely felismeri a közlekedési módokat, és képes megmutatni, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg használatuk által a gépkocsikhoz képest. Minden megtett 20 kilométernyi út szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása "kulturális zsetonra" jogosítja fel a járművét otthon hagyó autóst.

A zsetonokat a programhoz csatlakozó négy kulturális intézménybe – egy-egy múzeumba, kiállítóterembe, koncertterembe és színházba – szóló jegyre lehet beváltani.

Christina Hubin programvezető szerint ha valaki átlag 15 napon keresztül a tömegközlekedést használja munkába járáshoz, hozzájuthat egy ingyen belépőjegyhez. A féléves tesztidőszak február 26-án kezdődik mintegy ezer felhasználóval. Ha eredményesnek bizonyul, őszre mindenkire kiterjesztik.
Az osztrák főváros napi 1 eurós áron biztosít hatékony tömegközlekedést 1,8 millió lakosa számára, amennyiben éves bérletet váltanak. Bécsben immár több az éves metró-, busz- és villamosbérlet, mint a bejegyzett gépkocsik száma.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek