Fehérre festenék Barcelona háztetőit a hőhullámok miatt

Fehérre festenék a katalán főváros ikonikus terrakotta háztetőit, hogy ezzel csökkentsék a hőhullámok pusztító hatását - olvasható az euronews.com oldalán.

Az egyre gyakrabban előforduló hőhullámok idején városi hősziget hatás közel nyolc Celsius-fokkal képes megemelni a hőmérsékletet a belvárosban. A klímaválság előrehaladtával a Barcelonai Autonóm Egyetem (UAB) tudósai drámai javaslatot tettek, amely végleg megváltoztathatja a város arculatát.

La Rambla, BarcelonaForrás: Peresanz / Shutterstock

A legutóbbi adatok szerint Európa a globális átlagnál gyorsabban melegszik, a városi területeken 1,7 és 1,9 Celsius-fok között emelkedik az éves hőmérséklet. Ez alól Barcelona sem kivétel, a katalán fővárosban 2020 volt az elmúlt kétszáz év legmelegebb éve, 16,8 Celsius fokos átlaghőmérséklettel.

Erre a problémára válaszul az éghajlatváltozással foglalkozó kutatók csoportja a város háztetőinek fehérre festését javasolja – azt állítják, hogy ez akár 4,7 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet hőséghullámok idején.

Barcelona városi látképForrás: Pixabay.com/Javi J

Egy kutatásuk bebizonyította, hogy a Barcelona jelenlegi építőanyagai visszatartják a napsugárzást, aminek hatására felgyülemlik a hő az egész városban. A tudósok szerint a felső felületek fehérre festésével „hideg háztetőket" lehetne létrehozni. Ez növelné a felületről visszavert napfény százalékos arányát anélkül, hogy azt az épületek elnyelnék.

Az állami szervek támogatják a tetők fehérre festését, de egyelőre még nem történt semmilyen előrelépés az ügyben. A kutatók szerint ez egy igen alacsony költségvetésű projektnek ígérkezik, és az előrejelzések szerint még jobban is működhet, mint a zöldfelületek növelése.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek