Mennyibe kerül Amszterdam egy nap alatt?

Amszterdamra egy nap is kevés, vagy mégsem? Európa egyik legszebb és legnyüzsgőbb városa rengeteg élménnyel és látnivalóval várja a turistákat. Nekem mindössze egy napom maradt a holland fővárosra, lássuk ebbe mi minden fért bele. 

Egy hétvégére utaztam Hollandiába, amiből egy napot a világ legszebb és legnagyobb virágoskertjében Keukenhofban töltöttem, a másik napot pedig a folyton pezsgő Amszterdam belvárosában. Köztudott, hogy Amszterdam Európa egyik legdrágább városa, ezért én egy a reptérhez közeli szállodában szálltam meg, ahol kedvezőbb áron lehet szobát foglalni. A reptérről körübelül 30 perc alatt lehet bejutni a belvárosba közvetlen vonat vagy buszjárattal, egy menetjegy 6,5 euróba kerül. 

Amszterdamban szinte mindenki biciklivel járForrás: Gáll Franciska

Első megállóm a Múzeumnegyedbe vezetett, ezért nem hagyhattam ki az egyik leghíresebbet, a Van Gogh múzeumot. A múzeumba csak online egy előre foglalt időpontra lehet jegyet venni, a belépőjegy 19 euróba kerül. Az 1973-ban nyílt múzeumban található Vincent Van Gogh legnagyobb festmény és rajzgyűjteménye. A Van Gogh 200 festmény, 500 rajz és 700 levélen kívül más 19. századi holland festők gyűjteményeivel is találkozhatunk, akik valamilyen módon kapcsolódtak a művészhez.

Van Gogh olajfái külön kiállítótermet kaptak a múzeumbanForrás: Gáll Franciska

 Itt látható Van Gogh leghíresebb alkotásai, például az Önarcképe, a Szüret, a Napraforgók, a Virágzó mandulaágak és a Krumplievők is. A három emeletes múzeumban egy külön tárlatot nyitottak Van Gogh híres olajfaligetek festményeinek. A múzeumban három órát töltöttem. 

Van Gogh egyik leghíresebb alkotása a NapraforgókForrás: Gáll Franciska

Szerencsére egész hétvégén szép napos idő volt, így sokat tudtam sétálni a híres csatornák mentén. Amszterdam vízi útjai nem természetes képződmények, a 17. században a holland aranykor gazdasági fellendülése tette lehetővé, hogy a város a vízi útvonalak létrehozásával terjeszkedhessen. Ma már a csatornaövezet és a hajókázás Amszterdam egyik legfőbb vonzereje, ezért is nevezik sokan Észak velencéjének. Mintegy 160 vízi útvonal szabdalja Amszterdam területét, melyeket nagyjából 600 híd köt össze egymással. Kihagyhatatlan program a hajókázás a csatornákon, több utazási iroda és hajótársaság szervez fél órás vagy egy órás, esetleg több órás csoportos hajókirándulásokat, de lehetőség van csónakot is bérelni. Én egy óra csoportos hajózásra fizettem be, a jegy 19 euróba került.

A csatornai hajózásnak nagy hagyománya van AmszterdambanForrás: Gáll Franciska

Útközben a jellegzetes holland oromdíszes, nyeregtetős, nagy ablakos házak mellett haladtunk el, melyek oromzatán kampók vagy csigák díszelegnek. Ezeknek az a története, hogy korábban az adót házszélesség alapján vetették ki, így a hollandok egyre keskenyebb ingatlanokat kezdtek építtetni, így a benne található tűzlétrára emlékeztető lépcsőkön nem tudták a bútorokat felvinni, és azokat a kampók segítségével húzták fel a ház oldalán és emelték be a nagy ablakokon. A másik érdekesség, hogy az ablakokon azért nincsenek függönyök, mert régebben az amszterdami férfiak így akartak megbizonyosodni feleségük hűségéről, hogy amíg ők a csatornaparton intézik ügyeiket, onnan is figyelhessék asszonyaikat, és ez a szokás a mai napig fennmaradt. 

A házak kampói és ablakai történeteket mesélnekForrás: Pixabay/camillebrogniart

A hajókázás után kellően megéheztem, ezért gondoltam, hogy kipróbálom a helyi ételkülönlegességeket. Hollandia híres a sajtjairól, a városban több speciális sajtbolt és manufaktúra is található. Mindenhol adnak kóstolót is, nekem a legjobban a szarvasgombás, a pesztós, a kókuszos és a levendulás sajtok ízlettek, így ezekből hoztam is haza egy-egy sajtkorongot. A holland sültkrumpli, a palacsinta és a gofri íze semmihez sem fogható. Tömegek állnak sorba az utcai büféknél, éttermeknél, hogy megkóstolhassák az ínyenc falatokat. Ezeket legtöbbször elvilelre készítik, így séta közben is egy papírtölcsérből könnyen fogyaszthatók. A sültkrumplira különféle ketchupot, majonézt, mustárt, barbequet és koktél szószokat kérhetünk, a gofrit és a palacsintát csoki, vanília vagy eperöntettel, gyümölcsökkel és csokidarabokkal kínálják. A sültkrumpli 4-5 euróba, a gofrik 6 euróba kerül, az óriás palacsinta ára 10-15 euró között mozog. 

A sétáló sültkrumpli az egyik legfinomabb holland jellegzetességForrás: Gáll Franciska

Krumplival a kezemben sétáltam tovább a város főterére a Dam térre, ahol a Királyi Palota és a a II. világháború hősi halottainak emléket állító Nemzeti Emlékmű is található. A térbe torkollnak Amszterdam fő bevásárlóutcái, tele divat–és szuvenírüzletekkel, és néhány utcára fekszik Amszterdam híres vöröslámpás negyede, a De Wallen. Innen nem messze található a Centraal pályaudvar is, és gondoltam, ha már itt vagyok vonatra szállok és megnézem a holland tengerpartot is. Wijk an Zee tengerpartja Amszterdamból 1 óra alatt elérhető, a vonatjegy ára 22 euróba kerül. A homokos, kagylókkal teli tengerparton a helyiek tavasszal sétálnak, futnak, szörföznek, kiteoznak, sárkányt eregetnek vagy a parti éttermekben esznek, nyáron pedig napoznak és a tengerben csobbannak. A víz még csak 10 fokos volt, így csak a lábfejemet dugtam be egy pillanatra, de nagyon élveztem a friss tengeri levegő illatát és a hullámok hangját. 

Amszterdam belvárosa a De Wallen negyedbenForrás: Gáll Franciska

Összességében ennyi fért bele egy napba Amszterdamban, de nagyon tetszett a város és a hangulata, még jó pár napot el tudtam volna itt tölteni és az eurómat is tovább költeni. Amszterdamban egy nap alatt 200 eurót költöttem el. 

Forrás: Utazom.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek