Megnyílt Amszterdam első 3D-nyomtatással készült hídja

Megnyílt Amszterdamban első 3D-nyomtatással készült hídja, melyet robotkarok és hegesztőpisztolyok segítségével tettek rétegenként a helyére a város központjában, az Oudezijds Achterburgwal csatornán.

Még a szalagot is robotkar vágta át az átadón, Máxima holland királyné jelenlétébenForrás: AFP/Remko De Waal

A 4500 kilogramm rozsdamentes acélból készült, 12 méter hosszú MX3D-hidat négy, kereskedelemben kapható ipari robot készítette hat hónap alatt, és most már nyitva áll a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.

A nyomtatás befejezése után a hídhoz rögzített több mint egy tucat érzékelő figyeli a szerkezet feszültségét, mozgását, rezgését és hőmérsékletét a forgalom és az időjárás tükrében, az adatok segítségével a hídról digitális modellt készítenek.

Hollandia, Amszterdam, híd, 3D-nyomtatottForrás: AFP/Remko De Waal

A mérnökök a modellt arra használják, hogy tanulmányozzák a különleges struktúra tulajdonságait, és gépi tanulással határozzák meg, vannak-e olyan elemek, melyek karbantartásra vagy módosításra szorulnak. Remélik, mindez abban is segít majd, hogy 3D-nyomtatott acélszerkezeteket nagyobb és összetettebb építési projektekhez használjanak - derül ki a newscientist.com cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek