Hollandiában akár Van Gogh Csillagos égboltján is kerékpározhatunk

Ha egy úton nincs közvilágítás, az éjszakai kerékpározás igencsak veszélyessé válhat. Ilyenkor nem jön rosszul, ha a kerékpárút foszforeszkál. Talán meglepő, de ez nem is annyira lehetetlen ötlet: több ilyen bicikliutat készítettek már a világon, köztük Magyarországon is.

A hollandiai Eindhovenben napenergiával működtetett LED lámpákat építettek az egyik kerékpárút anyagába, nem is akármilyen módon. A dizájn Van Gogh Csillagos éj című festményének a mintájára készült. A Daan Roosegaarde tervezte kerákpárúton az apró lámpák örvénylő mintába rendeződnek, hasonlóan, mint az expresszionista festő ikonikus égboltján. A 800 méternyi útszakaszt 2014-ben adták át Van Gogh halálának 125. évfordulója alkalmából.

Egy kissé más árnyalatban, kékben fluoreszkál egy kerékpárút-szakasz a Lengyelország északi részén lévő Lidzbark Warminski városánál. Az 1,80 méter széles, 100 méter hosszú szakaszon foszfort kevertek az út anyagába. A napfény által feltöltődő sáv nem csak a szemet kápráztatja el, de állítólag a kerékpárosok ízületeinek is jót tesz. Az aszfaltba kevert anyag 10 órán keresztül képes fényt adni.

Lengyelország, világító bicikliútForrás: Gazeta Olsztynska/UNILAD Tech/Facebook

Hasonló kerékpárutakkal Magyarországon is találkozhatunk. Tavaly novemberben írtunk arról, hogy Esztergomnál világító szemcséket kevertek a Duna-menti bicikliút egy szakaszán a burkolatba. A szemcsék a napsütéses órák számától függően 5-6 órán keresztül világítanak nagyobb fényerővel, de ezt követően is jobban láthatóvá teszik az utat. Akkoriban azt írták, hogy a próbaüzem tapasztalatai alapján döntenek majd arról, hogy a technológiát további szakaszokon is alkalmazzák-e.

Az esztergomi világító kerékpárútForrás: kormany.hu

Bár az esztergominál egy kissé kevésbé dekoratív, de nem kevésbé hasznos az Egert Felnémettel összekötő fluoreszkáló bicikliút, melyről 2015-ben lehetett utoljára olvasni. Itt ugyanis nem az egész utat, csak az útburkolati jeleket alakították át, melyek így a sötétedés után 6-8 órán át ontják a fényt. A hagyományos felfestésre egy különleges bevonat került, amely világító pigmentet tartalmaz. Az útszakasz a festés előtt kivilágítatlan, ezért balesetveszélyes volt.

Eger, bicikliútForrás: screenshot/youtube

Címlapkép: Van Gogh: Csillagos éj - Forrás: Vincent van Gogh - bgEuwDxel93-Pg at Google Cultural Institute/wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek