Le is zárult a határközeli község 1 kunás akciója

Korábbi cikkeinkben beszámoltunk azokról a hírekől, hogy Olaszország elhagyatott, ám meseszép falvaiban, legyen az az Aosta-völgyben, Szicíliában vagy éppen Szardínián, 1 euróért árusítanak felújításra és beköltözésre váró házakat, és nemrégiben arról is hírt adtunk, hogy a szomszédos Horvátország is hasonló intézkedéseket hoz. Egészen pontosan a magyar határhoz közel eső Légrád községben (horvátul Legrad) kezdték szimbolikus áron értékesíteni a házakat már 2020 végén – írja az italy24news.com. Időközben a szerkesztőségünkhöz eljuttatott információkból viszont az derült ki, hogy a program már befejeződött.

A természet közelsége nagy vonzerővel hathat azokra, akik szeretnek kiszakadni a nyüzsgő városokbólForrás: istra1977/Wikimedia Commons

Az Olaszországban eladó 1 eurós házakkal szemben itt az volt a különbség, hogy Horvátországban az árat 1 kunában (48 forint) állapították meg. A projekt kezdetét a horvát rádió, televízió jelentette be, és a belföldi érdeklődők mellett néhány szomszédos országból is érkeztek vásárlási kérelmek. Légrád Kaproncától 15 kilométerre északra, a Dráva és Mura folyók összefolyásánál, a Mura torkolatával szemben fekszik, a magyar határ túloldalán, és másfél óra távolságra található Zágrábtól. A község természetesen kicsi, de mindent kínál, amire szükség lehet.

Mindenekelőtt az érintetlen természet jelentheti itt a vonzerőt, a több száz hektárnyi erdő és a Dráva, amely a hegyekből a Dunába ereszkedik.

Azonban, ahogy Olaszországban is, itt is bizonyos feltételeket követeltek meg azoktól, akik a falu történelmi házait kedvező áron vásárolják meg.

A vásárlóknak 40 évesnél fiatalabbaknak kellett lenniük, és vállalniuk kellett, hogy az eladást követő 15 évben Légrádban maradnak.

Az ajánlat tehát azokat érintette, akik valóban elkötelezettek a térség új életének megteremtése mellett. A horvát önkormányzat ugyanakkor akár 35 000 kuna (több mint másfél millió forint) forrást biztosít az újonnan vásárolt házak felújításához. Ráadásul a térségben a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta egész Horvátországban, mint a légrádi polgármester fogalmazott, „gyakorlatilag nincs munkanélküli".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek