Tizenötmillió éves mamutcsontokat próbáltak átcsempészni a boszniai-horvát határon

A miocén kor közepéről származó, tizenötmillió éves mamutcsontokat próbált meg autójában átcsempészni a boszniai-horvát határon egy 46 éves szlovén férfi, közölte a helyi sajtó csütörtökön.
Az eset még április 17-én történt, de a horvát hatóságok most adtak tájékoztatást az esetről, írja az MTI.

Egy kiállított mamut csontváza - illusztrációForrás: Lencer/Wikipedia

Filip Valentic, a Stara Gradiska-i határőrség parancsnokhelyettese sajtótájékoztatóján elmondta: a szlovén állampolgárságú férfi személygépkocsijában 82 darab állati eredetű csontot találtak, amelyekről feltételezték, hogy fosszíliák, ezért azonnal felvették a kapcsolatot a zágrábi természettudományi múzeummal.

Drazen Japundzic, a múzeum kurátora a sajtónak elmondta: saját szemével először látott ilyet, bár tudott arról, hogy hasonló esetek már történtek. Mint mondta: az ősmaradványok a közép-boszniai Bugojna községből származnak, Gracanica település egy barnaszénbányájából.

Mivel ezeket a csontokat nem szakemberek ásták ki, csak feltételezni tudják, hogy mamutfosszíliákról lehet szó, és néhány ősvíziló-maradványról

 – hangsúlyozta Japundzic, hozzátéve, hogy a leletek értéke felbecsülhetetlen. A horvát hatóságok felvették a kapcsolatot a bosznia-hercegovinai illetékes szervekkel annak érdekében, hogy eldöntsék, mi legyen az őskövületek további sorsa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek