Egy meseszép völgyben fekvő olasz falu is 1 euróért kínál házakat

Egyre több olasz falu csatlakozik a "Otthonok 1 euróért" kezdeményezéshez, amelynek célja a régi épületek újjáélesztése és az, hogy felhívják a figylemet néhány ma már elhagyatott településre, kiemelve a tájat és a kulturális örökséget. Olaszország legkisebb és legkevesebb lakossal bíró régiója, Valle d'Aosta azaz Aosta-völgy is részt vesz a programban, Oyace nevű kis falvával.

Télen síelni, nyáron túrázni lehet a falu környékénForrás: Patafisik/Wikipedia

A Buthier-pataktól kőhajításnyira fekvő falu egy elfeledett gyöngyszem: alig több mint 200 lakosa van, és egy ideje turisztikai szinten is kevés érdeklődést ébreszt annak ellenére, hogy ideális hely a szabadtéri tevékenységekre. Télen síelni lehet itt, a melegebb évszakokban pedig számos útvonal kínálkozik felfedezésre. Oyace azonban nem csak a sportolók célpontja: a hegyvidéki falu esztétikai örökséggel is rendelkezik: történelmi központjában emelkedik a San Michele plébániatemplom elbűvölő, 18. századvégi épülete, amelyben gyönyörű barokk oltár és számos értékes freskó található.
Rövid távolságra helyezkedik el a Ponte della Betenda nevű kőhíd, amelyet a 17. század végén építettek, és ahonnan meg lehet csodálni a természet műalkotását is, az Orrido di Betenda nevű mély szurdokot, amelyet a Buthier-patak rohanó vize, és a Grandes Murailles-gleccser olvadása táplál.

Tipikus valdosztán ház, bár valószínűleg korántsem ilyen állapotú házakat fognak 1 euróért étékesíteniForrás: Francofranco56/Wikipedia

Az "Otthonok 1 euróért" kezdeményezés Olaszorszgon kívül is egyre nagyobb érdeklődést vált ki. A projekt magában foglalja a régi, elhagyott és gyakran nem biztonságos ingatlanok értékesítését szimbolikus, 1 eurós összegért, azzal a kötelezettséggel, hogy a vásárlók az értékesítéstől számított egy éven belül megkezdik a helyreállítást. A cél az, hogy új lakosokat vonzzanak azokba a falvakba, amelyek folyamatosan elnéptelenednek, és természetesen vissza akarják csalogatni a turistákat is.

Oyace önkormányzatánál több tucatnyian jelentkeztek, amióta elterjedt a hír, hogy csatlakozik az 1 eurós házeladáshoz. Jelenleg még nem választották ki azokat az otthonokat, amelyeket eladásra bocsátanak, de már vizsgálják a helyreállításra szoruló elhagyott épületeket – írja a siviaggia.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek