Vegyen házat Szardínia eldugott csücskében 1 euróért!

Ismét egy szép mediterrán falu, ahol nincs elég lakó... Pénzt ugyan nem adnak, de ha amúgy is épp összegyűjtött egy nyaralóra valót, esetleg otthonról dolgozik, és akár Szardínia hegyei között is lakhatna, itt a lehetőség, hogy valóra váltsa álmát.

A hegyekben fekvő Ollolai nevű falu kétszáz otthont kínál eladásra mindössze egy euróért. A kőből épült hagyományos házak rossz állapotban vannak, és a vevőnek vállalnia kell, hogy három éven belül felújítja a sajátját – írja a CNN. A környékbeli szürke gránitból készült épületek felújítása a becslések szerint körülbelül 25 ezer euró házanként.

Szardínia szárazföldje nagy hegyekkel tarkított (képünk nem Ollolai-t ábrázolja, hanem egy másik falut a környéken)Forrás: Flickr.com

Mivel a falu a kihalás szélén áll, az akció nem titkolt célja megfiatalítani a lakosságot. Az elmúlt ötven évben Ollolai lakossága 2250-ról 1300-ra csökkent, és mostanában évente csupán öt-tíz gyermek születik. Három házat már sikerült eladni, és további százra érkezett érdeklődés a világ minden pontjáról.

A strand a sziget belsejétől körülbelül egyórányira vanForrás: Flickr.com

A valaha nyüzsgő település a sziget Barbagia megyéjének fővárosa volt, sikátorai és házai azonban ma üresen tátonganak. A polgármester azzal büszkélkedik, hogy a falu a történelem előtti idők óta lakott: a pogány ősök állítólag soha nem adták meg magukat az őket barbárnak bélyegző rómaiaknak. Az évezredes szokásokat szeretnék most továbbadni az új nemzedékeknek. Néhány hagyomány azonban ma is él: még mindig készítik a Casu Fiore Sardo-t, egy prémium kecskesajtot, illetve sokan fonnak kosarakat is kézzel. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek