Sorra nyílnak a víznyelők Horvátországban a földrengés nyomán

  A Zágrábtól mintegy 40 kilométerre délnyugatra található régióban, ezen belül is többek között Mecencani faluban különféle méretű víznyelők kezdtek megjelenni a decemberi, 6,4-es erősségű földrengés után. A helyszínt kutatók tanulmányozzák.

  Forrás: youtube.com/The Independent

  Mint Josip Terzic, a Horvát Földtani Intézet geológusa elmondta, "ezek a víznyelők a terület sajátos földtani összetétele miatt jelennek meg, mivel a talaj felszíne alatt vízzel telített mészkövek találhatók." Noha a hasonló mélyedések megjelenése nem szokatlan az erős szeizmikus tevékenységeket követően, az elmúlt két hónapban rengeteg ilyen keletkezett, vagyis a rengések felgyorították azt a  folyamatot, amely egyébként évekig, vagy akár évtizedekig is eltartott volna.

  Víznyelők jelentek meg a kertekben és a termőföldeken is, a hatóságok pedig mindenkit óvatosságra intenek. Nenad Tomasevic mecencani lakosnak például át kellett költöznie az egyik szomszéd házba, miután egyre növekvő gödör jelent meg a kertjében.

  Körülbelül három hónappal a földrengés után a legsúlyosabban érintett terület még mindig pusztítás következményeivel küzd, sok ház még mindig romokban hever, a régió fő városának, Petrinjának körülbelül a felét elhagyták a lakosok. Alkalmanként továbbra is lehet érezni akár 4-es erősségű rengéseket is - derül ki az abcnews.go.com cikkéből.

   Címlapkép forrása: youtube.com/The Independent

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek