Sorra nyílnak a víznyelők Horvátországban a földrengés nyomán

A Zágrábtól mintegy 40 kilométerre délnyugatra található régióban, ezen belül is többek között Mecencani faluban különféle méretű víznyelők kezdtek megjelenni a decemberi, 6,4-es erősségű földrengés után. A helyszínt kutatók tanulmányozzák.

Forrás: youtube.com/The Independent

Mint Josip Terzic, a Horvát Földtani Intézet geológusa elmondta, "ezek a víznyelők a terület sajátos földtani összetétele miatt jelennek meg, mivel a talaj felszíne alatt vízzel telített mészkövek találhatók." Noha a hasonló mélyedések megjelenése nem szokatlan az erős szeizmikus tevékenységeket követően, az elmúlt két hónapban rengeteg ilyen keletkezett, vagyis a rengések felgyorították azt a  folyamatot, amely egyébként évekig, vagy akár évtizedekig is eltartott volna.

Víznyelők jelentek meg a kertekben és a termőföldeken is, a hatóságok pedig mindenkit óvatosságra intenek. Nenad Tomasevic mecencani lakosnak például át kellett költöznie az egyik szomszéd házba, miután egyre növekvő gödör jelent meg a kertjében.

Körülbelül három hónappal a földrengés után a legsúlyosabban érintett terület még mindig pusztítás következményeivel küzd, sok ház még mindig romokban hever, a régió fő városának, Petrinjának körülbelül a felét elhagyták a lakosok. Alkalmanként továbbra is lehet érezni akár 4-es erősségű rengéseket is - derül ki az abcnews.go.com cikkéből.

 Címlapkép forrása: youtube.com/The Independent

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek