Tizenkét élmény, ami miatt már alig várjuk, hogy Ausztriába utazzunk

Ausztria is mindent megtesz a fertőzések számának csökkentése érdekében, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor március elejétől ismét számíthatunk arra, hogy megnyitják a határokat a turisztikai célú utazás előtt. Addig azonban rákészülhetünk termálhelyeket behálózó kerékpártúrákra, olyan új kiállításokra, mint a Leopold Múzeum nyújtotta Monet, Van Gogh, Cézanne vagy Gauguin tárlat, online tanulhatunk meg Sacher tortát sütni, és azt is meghallgathatjuk, hogy milyen hangja van Bécsnek. 

Vannak Ausztriában olyan programok és élmények, amiket még egy járvány sem tud igazán megállítani – ezek azok, amelyek folyamatosan életben tartják a reményt, hogy idővel minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Ilyen program például egy Wiener Neustadt(Bécsújhely) környéki termál kerékpártúra, ami jó bevezető lehet az osztrák nyárba. A település remek kiindulási pont, ha a Wiener Neustadt-csatorna mentén ismernék meg ezt a zöldellő vidéket, és nyaralásuk idején kiszakadnának egy kicsit a fővárosból.

Franzensburg kastélypark, LaxenburgForrás: Wolfi / Wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

Ha innen indulnak ki, akkor elsőként a Bécsi-erdő termálrégiójába érkeznek meg. A csatorna olyan településeket köt össze egymással, mint Baden, Gumpoldskirchen, Bad Vöslau és Laxenburg. Ezek a települések elsősorban boraikról és a termálforrásaikról híresek, de arról is mesélnek, hogy milyen volt itt egykoron a vidék életét meghatározó ipar.

A csatorna menti túra 53 kilométere az Alsó-Ausztrián átmenő EuroVelo 9 része, ami pedig a Balti-tengert és az Adriát összekötő európai bicikliúthálózatba tartozik bele. Tehát van mit nézni és kipróbálni kerékpározás közben, ahogy például a strandfürdőket és a Bécsi-erdő termálrégióban található borkiméréseket (Heuriger) is. A túra egyébként könnyű, családbarát, nincs nagy szintemelkedés az útvonalán, és körülbelül 3 és fél óra alatt lehet letekerni.

Ahol a csődörök összecsapnak

A szabad ég alatti, hagyományos programnak már ki is írták a 2021-es időpontját. A Kirchberg régióban (a kitzbüheli járásban), a Stallbachkaralmrétjén minden évben megtartják a Noriker csődörök kihajtását. Az igazi kuriózumnak számító eseményt idén június 20-ra tervezik.

A program 8:30-kor kezdődik egy vezetett túrával az ebenaui parkolóból a Karalm rétjére, utána 10 órától megszólalnak a zenészek, majd 11 órától indul a lovak felvezetése és lemérése. A nagy összeeresztésre, amikor a közönség örömére és csodálatára elszabadulnak a lóerők, 12 órakor kerül sor az előzetes tervek szerint – olvasható az esemény oldalán. 

Bécsi kertek és parkok árnyai alatt

A főváros egyik legékesebb múzeumi komplexuma a Belvedere, amely a tervek szerint február 8-án nyitja meg újra a tereit. Ekkor kinyílnak a kertkapuk is, melyek a világ egyik legszebb barokk parkját keretezik. A park az Alsó- és a Felső Belvedere között nyújtózik el a hatalmas teraszokon. Ha egyelőre a kiállítási termekbe nem is mennénk be, a kastélykertben, a Kammergarten névre keresztelt privát parkban, a Belvedere 21 múzeumhoz tartozó szoborparkban és Európa legöregebb Alpesi kertjében tehetünk egy sétát. Utóbbi az Alpok növényvilágát mutatja be, de található itt egy hatalmas Bonsai gyűjtemény is, áprilisban pedig szép látvány az is, ahogyan a rhododendronjai is virágozni kezdenek.

A Belvedere kastélyparkjábanForrás: Dimitry Anikin / Unsplash

De nem szabad megfeledkezni a Stadtparkról (Városliget) sem, melyet 1862-ben nyitottak meg Bécs első nyilvános parkos területeként. A park tele van emlékművekkel és itt áll Johann Strauss aranyló szobra is, ami minden fényképen feltűnik. Talán kevesen tudják, de a parkban időző embereknek 1956-ig fizetniük kellett a felállított padok használatáért. Nekünk már nem kell, így bármikor nyugodtan feltöltekezhetünk egy kis zöld energiával a város szívében. 

Ha azt mondjuk, hogy Városháza park, akkor a legtöbben rögtön Bécs legnagyobb karácsonyi vásárára, a Christkindlmarktra gondolnak. Pedig a parkot akkor is érdemes felkeresni, ha nincs karácsony. A szimmetrikus elrendezésű park az egyetem és a Parlament között fekszik, és a Rathausplatz osztja kétfelé, ahol télen a Bécsi Jégálom eseményt, nyáron pedig a zenésfilm fesztivált tartják, melyet a tervek szerint július 3-tól szeptember 5-ig idén is megrendeznek

Schönbrunni kastélypark szintén egy olyan hely, ahova szerkesztőségünk szinte minden tagja szívesen elmetrózik, ha az ideje engedi és éppen Bécsben jár. A parkot 1779-ben nyitották meg a nagyközönség előtt és azóta is ez az egyik legkedveltebb pihenőparkja a helyieknek és a turistáknak egyaránt. A parkrész a kastéllyal együtt 1996-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára.

A Pálmaház Schönbrunn-banForrás: Pixabay.com / mimikama

A park több részből áll, és jelenleg is nyitva van, reggel 6:30-tól délután 17:30-ig látogatható, de bejárható a Nagy Pálmaház is. Ugyanakkor a Koronaherceg Park, az Orangerie (Narancsház) és a Sivatagi ház a téli hónapokban zárva tart – olvasható a Bundesgaerten.at oldalán.

Városnézés filmes szemmel és virtuálisan

Bár egyelőre a városnéző túrák is leálltak Ausztriában, az egyik legismertebb filmes túra szervezői már kiírták, hogy reményeik szerint május 6. után indulnak újra A harmadik ember című filmre épített, városnéző túrák, melynek egyik főszerepét Bécs városa játsza. A másikat pedig Orson Welles, aki egy mindenki által keresett penicillin-csempészt, Harry Lime-ot alakítja, aki a világháború utáni Bécsben tevékenykedik.

Ennek a cikknek az írója is részt vett már a túrán, és még ma is végigfut a hideg a hátán, mikor visszagondol arra, hogy mennyire más színben látta a császárvárost ezután a séta után. A csoport tagjai ugyanis (opcionálisan) megnézhetik a filmet Bécs egyik legrégebbi mozijában, a Burg Kino-ban, majd utána, a Karlsplatz/Girardipark metrómegállónál együtt lemennek a csatornákba a város alá. Itt láthatják a hirdetőoszlopokba rejtett titkos alagutak bejáratait, és a film üldözéses jeleneteit is felidézik a Práternél. Aki szereti a filmes helyszíneket, az tervezze be ezt a túrát a naptárába.

Az utazás előtti felkészüléshez a figyelmükbe ajánlanánk még két virtuális lehetőséget is, amelyekkel bejárhatják Bécs múzeumait, színházait és templomait. A saját kanapénkon kényelmesen elhelyezkedve ismerhetjük meg Gustav Klimt munkáit, körbesétálhatunk a Kapucinus kriptában, ahol a Habsburg-ház tagjai nyugszanak, megnézhetjük az Albertina állandó kiállításait, vagy éppen megcsodálhatjuk a Bécsi Művészettörténeti Múzeum Bruegel termét, ahova 2019-ben alig lehetett bejutni, olyan sokan szerették volna megnézni.

Forrás: my.3dvirtualexperience.nl / 3D Bruegel

Most elég egy kattintás a 3DBruegel gombra a Wien.info oldalán, és máris ott vagyunk az 1525/30 körül született világhírű holland festő tizenkét jelentős alkotása között. Ott állhatunk virtuális karnyújtásnyira a Bábel tornya vagy a Parasztlakodalom című festmények előtt. És még hangulatfokozó aláfestőzene is szól a tárlatnézés közben. 

Új tárlatok is várnak

A múzeumok már nagyban készülnek a március eleji újranyitásra és jó pár érdekes tárlatot összeállítottak a látogatók számára. Természetesen felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a dátumok eltérhetnek, így ajánlott követni a kiválasztott múzeumok oldalait a friss információkért.

Ami elsőként megragadta figyelmünket, az a február vége és július vége közé tervezett Emil Bührle-gyűjtemény bemutatása a Leopold Múzeumban. A zürichi születésű iparmágnás csodálatos műgyűjteményt hozott össze, főleg francia impresszionista festőkkel a középpontban. Így a 90 festményt bemutató tárlaton láthatunk majd Manet, Degas, Renoir, Monet, Van Gogh és Cézanne remekműveket is.

Sok érdeklődőt mozgathat majd meg az Albertina új tárlata is, mely a tervek szerint április 30-án nyit meg. A Xenia Hausner. True Lies nevű kiállítás a jelenkor egyik legfontosabb osztrák festőnőjének retrospektív gyűjteményét mutatja be, az első munkáitól a legfrissebbekig. 

A bécsi MAK 2021-ben két témára helyezi a hangsúlyt: az éghajlatváltozásra és a bécsi modernizmusra. Pótolja majd a bezárni kényszerült Nők a Wiener Werkstätte köreiben és a Josef Hoffmann, a szépségen keresztüli fejlődés című kiállításait, illetve megnyitja az Adolf Loos Magánházak című tárlatát is.

A Bécsi Szépművészeti Múzeum pedig október 17-én ünnepli 130. születésnapját. A rangos intézményt I. Ferenc József császár nyitotta meg, mint a Bécsi Udvar Szépművészeti Múzeuma. A jubileum alkalmából a múzeum ősszel egy hatalmas Tiziano-kiállítást rendez be, amely október 5-től 2022. január 16-ig lesz látható.

Tiziano Vecellio, Pásztor és nimfa, 1570/75 körülForrás: © KHM-Museumsverband

A Tiziano nőábrázolása: Szépség – Szerelem – Költészet című tárlaton hatvan, részben nemzetközi gyűjteményekből származó alkotásokat nézhetünk majd meg. És ezek mentén mélyülhetünk el abban, hogy hogyan ábrázolták Tiziano és kortársai – Jacopo Tintoretto, Paolo Veronese, Paris Bordone és Lorenzo Lotto – a nőket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek