"OK, hogy sok követőt szerezhetsz, de vírust is!" A brit kormány kiakadt a nyaralgató influenszerekre

Nyaralni illegális! – hívja fel a figyelmet legújabb közösségi médiás kampányában az Egyesült Királyság kormánya, amelyet elsősorban az influenszerekhez címzett, de persze mindenkit emlékeztet arra, hogy világjárvány idején nyaralni menni nem vall törvénytisztelő magatartásra. Persze sokkal többről van itt szó, mint a hatályos rendeletek vagy törvények betartása, amelyet például a Külügyi és Nemzetközösségi Hivatal röviden az alábbi Facebook-posztjában is megfogalmaz:

A poszt világos üzenetet közvetít, a strandpapucsot ábrázoló poszterszerű bejegyzést olyan felhívásokkal látták le, mint a "nyaralni menni jelenleg illegális!", vagy a "maradj otthon, és ments életet!". A hivatal Twitter-csatornájára is kitették a posztot azzal a kiegészítő szöveggel, hogy ha "külföldre mész, lebarnulhatsz, követőket szerezhetsz, de velük együtt a vírust is". 

Az utazó bloggerek, influenszerek nyaralásairól szóló bejegyzések egyre nagyobb vitát váltottak ki az elmúlt napokban a szigorú korlátozás alatt álló szigetországban, amelyet az a nálunk is érvényes szabály táplál, miszerint az általános utazási tilalom alól az üzleti célú utazás kivételnek számít azon vállalkozások, cégek számára, akik az üzleti tevékenységüket nem tudják otthon végezni.

És pontosan így értelmezik a közösségi média platformján létező, véleményeket befolyásoló és -formáló influenszerek is, akik ennek megfelelően ugyanúgy repülőre, vonatra vagy buszra ülnek, és munkaköri kötelességüket teljesítve elutaznak "nyaralni". És bár ezt törvény szerint megtehetik, a brit hivatal kampányüzenete szerint ezzel nagyon távol állnak a felelős magatartástól.

Ezért a múlt héten meghirdetett új szabályok értelmében sokkal komolyabban fogják ellenőrizni az Egyesült Királyság állampolgárainak utazási szándékait, hogy minél inkább visszaszoríthassák a nem szükségszerű utazásokat. A kikötőkben és a repülőtereken megnövelik a rendőrség létszámát, akik hazaküldhetik az embereket, ha nincs érvényes és elfogadható okuk a halaszthatatlan utazásra, miközben pénzbírsággal is sújthatják őket. Priti Patel brit belügyminiszter azt is bejelentette, hogy még intenzívebben, a lakcímeiken fognak ellenőrizni minden, külföldről hazatért embert, hogy valóban eleget tesznek-e a karantén-kötelezettségüknek – írja cikkében a brit Telegraph.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek