Koronavírus: Ausztria enyhít, Csehország szigorúbban ellenőriz

Ausztriában február 8-tól enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorításokon. Szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett újranyithanak az iskolák, továbbá a többi között a nem alapvető cikkeket árusító üzletek is. A tantermi oktatásban csak negatív koronavírus teszttel vehetnek részt a diákok, akik ilyen teszttel nem rendelkeznek, azok online formában folytatják tanulmányaikat. Az általános iskolák tanulói hétfőtől péntekig a tantermi oktatásban vesznek részt, és minden héten két teszt kötelező - adja hírül az MTI.

A bécsi WestbahnhofForrás: AFP/Alex Halada

A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják, az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban. Pénteken valamennyi felső tagozatos tanuló távoktatásban részesül. A teszt ugyancsak kötelező a bejáráshoz. A felső tagozatos diákoknak kötelező lesz az FFP2 maszkok viselete, akárcsak az üzletekben vásárlóknak, illetve korlátozzák a helyiségekben egyszerre tartózkodók számát. Az élelmiszerboltokban továbbra is biztosítani kell a vásárlónkénti 10 négyzetmétert, míg egyéb üzletekben a 20 négyzetmétert.

A fodrászszalonok is újranyithatnak, azonban csak két napnál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel lehet igénybe venni a szolgáltatást.  A múzeumok is ismét fogadhatnak látogatókat, de fennmarad az éjszakai kijárási tilalom este nyolc és reggel hat óra között, és jelentősen megemelik a járványügyi szabályok megsértéséért járó büntetéseket. Jelentősen megszigorítják a határellenőrzéseket is, hogy megelőzzék a koronavírus mutációinak elterjedését az országban.

A fertőzésszámok ismételt növekedése esetén visszaállítják a korlátozásokat. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Ausztriában eddig 415 522 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7778-an hunytak el a betegség következtében.

Csehország is szigorít a határon

Az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni Csehországban is a beutazó külföldi állampolgárokat, a járványügyi intézkedés pénteken lép életbe. Csehország eddig úgynevezett szemafor rendszerrel jelölte az egyes országokat, amelyben minden szín a kockázatok egy-egy szintjének felelt meg. Eddig az európai országok többsége a magas kockázatú, piros színű sávban volt,  péntektől azonban az uniós előírásnak megfelelően bevezetik a nagyon magas kockázati sávot is, amelynek színe a sötét piros lesz.

Magyarország továbbra is a magas kockázati szintet jelölő piros sávban marad, vagyis innen csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel lehet belépni Csehországba. Péntektől emellett egy új követelmény is életbe lép: a beutazást követő öt napon belül Csehországban is alá kell vetniük magukat egy PCR-tesztnek az utazóknak. Ebbe a csoportba összesen 19 ország fog tartozni, Magyarországon kívül például még Németország, Lengyelország, Ausztria, Franciaország, Románia és Olaszország.

A nagyon magas kockázattal rendelkező országok állampolgárai csak negatív PCR-teszttel érkezhetnek Csehországba, és azonnal karanténba kell vonulniuk. Öt nap elteltével új PCR-tesztet kell készíteniük, és csak akkor szűnik meg a karantén, ha az is negatív eredményt hoz. Az érintett személyeknek azonban további öt napig kötelező lesz legalább FFP2 színtű maszkot hordaniuk. Ebbe a legkockázatosabb sávba többek között Szlovákia, Spanyolország, Portugália és Írország fog tartozni.

A narancssárga, közepesen kockázatos országok polgárainak 48 óránál nem régebbi, negatív antigén- vagy PCR-tesztet kell felmutatniuk a határon, ebbe a kategóriába egyebek között Finnország, Izland, Görögország és Norvégia fog tartozni. A Csehországon átutazókra mindez továbbra sem vonatkozik majd, de az eddigi 24 óra helyett 12 óra alatt kell majd átutazniuk az országon. Kivételek érvényesek a határ menti ingázókra is.

A legalacsonyabb kockázatú zöld sávba sorolt országok - például a Vatikán, Új Zéland, Thaiföld vagy Szingapúr - polgárai feltételek nélkül érkezhetnek Csehországba. A cseh kormány egyébként már múlt szombattól korlátozta a külföldiek beutazását, akik csak rendkívül indokolt esetekben léphetnek be az országba. Kivételt ez alól a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldi állampolgárok kaptak.

Sorbanállás a tesztállomáshoz a cseh-német határonForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Nicolas Armer

Lengyelországban tovább lassult a járvány

Hétfői adatok szerint 2503 új esetet regisztráltak egy nap alatt, ami a legkevesebb október eleje óta, és csökken a kórházban kezeltek száma is. Mateusz Morawiecki kormányfő újabb korlátozások feloldását helyezte kilátásba. Az új igazolt fertőzések száma hétfőn 171-gyel kevesebb volt, mint egy héttel ezelőtt. Az előző hetekhez hasonlóan, a következő napokban a kimutatott fertőzések bizonyos növekedése várható, ami a kevésbé intenzív hétvégi teszteléssel függ össze.

Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 9 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 33 ember hunyt el. A kórházakban 13 507 vírusfertőzöttet ápolnak, 1037-tel kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt. A betegek közül 1385-en szorulnak lélegeztetőgépre, ami 82-vel kevesebb, mint a múlt hétfőn. Hétfő délelőtti adatok szerint december 27. óta 1 176 904 vakcinát adtak be, közülök 200 536 már a második dózis volt.

Amennyiben tovább csökken a kórházi kezelésre, illetve a lélegeztetőgépre szorulók száma, még ezen a héten új szabályokat tesznek közzé úgy, lépésről lépésre nyissák meg a gazdaságot. Hétfőn Lengyelországban újból megnyíltak a bevásárlóközpontok, engedélyezték a kulturális létesítmények újranyitását, valamint törölték az idősek vásárlási sávját. A többi járványintézkedést viszont február 14-ig meghosszabbították.

Vasárnap este a lengyel agrárügyi tárca beszámolt arról, hogy koronavírust azonosítottak egy észak-lengyelországi nyérctelepen rutinvizsgálat során, ezért elrendelték a helyi állomány leölését. Részletesebb vizsgálati eredmények a jövő héten lesznek ismeretesek. Ez a nyércek fertőződésének első hivatalosan megerősített lengyelországi esete. Tavaly novemberben a hatósági vizsgálat nem igazolta szintén észak-lengyelországi nyércek koronavírus-fertőzöttségét, amelyet eredetileg a Gdanski Orvostudományi Egyetem kutatói állapítottak meg.

Alacsony szinten az új fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

A hétfőn közzétett legfrissebb adatok alapján másfél hónapja nem mért alacsony szintre csökkent az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma Nagy-Britanniában. Az elmúlt 24 órában 18 607 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal Nagy-Britanniában. Az év elején még szinte minden nap messze meghaladta a 60 ezret, esetenként közel járt a 70 ezerhez a naponta kiszűrt új fertőzöttek száma. A szaktárca adatai szerint a hétfőn zárult egy hétben 166 126 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 70 038-cal, 29,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Ugyancsak jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma. Az egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 21 604 beteget kellett kórházba szállítani, 5605-tel, 20,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek