Alpesi rétek, termálforrások és Holdra szállás – Ezeket nézzék meg nyáron Ausztriában!

Ausztria minden régiója tartogat valami egyedi nyári programot az utazók számára. Legyen szó zöldellő alpesi sétákról vagy kalandos sziklamászásról, esetleg egy tartalmas kerékpárútról Bécsújhely környékén. Az aktívan pihenők errefelé biztos nem unatkoznak majd, de aki inkább a városnézésre és a programkavalkádra esküszik, annak is lesz mit néznie bőven. Az utcaszínháztól a Holdra lépésig, az egész nyári fesztiválpalettát felvonultatják az országban. Most ezek közül mutatunk be párat.

Igyekeztünk minél szélesebb merítést végezni, és olyan programokat, tájakat megmutatni, ami nem biztos, hogy elsőre beugrik, ha egy nyári osztrák kirándulásra gondolnak. Pedig szezontól függetlenül az alpesi mezők, a kristálytiszta vizű tavak, és az éjszakai égbolt ragyogása már magában is megéri a határátlépést.

Biciklizés a Wiener Neustadt csatorna menténForrás: wikipedia.org / Motix

Egy Wiener Neustadt környékén megtett termál kerékpártúra például jó bevezető lehet az osztrák nyárba. A 2019-es Alsó-Ausztriai Tartományi Kiállítás helyszíne, vagyis Wiener Neustadt (Bécsújhely) remek kiindulási pont, ha a Wiener Neustadt-i csatorna mentén ismernék meg a zöldellő vidéket. Ha innen indulnak, akkor elsőként a Bécsi-erdő termálrégióba érkeznek majd meg. A csatorna olyan településeket köt össze egymással, mint Baden, Gumpoldskirchen, Bad Vöslau és Laxenburg. Ezek a települések elsősorban boraikról és a termálforrásaikról híresek; de arról is mesélnek, hogy milyen volt itt egykoron a vidék életét meghatározó ipar.

A csatorna menti túra összesen 53 kilométere az Alsó-Ausztrián átmenő EuroVelo 9-be tartozik, ami a Balti-tengert és az Adriát összekötő európai bicikliúthálózat része. Így van mit nézni és kipróbálni kerékpározás közben; például a strandfürdőket és a Bécsi-erdő termálrégióban található hangulatos borkiméréseket (Heuriger), ahol finom, friss és házi termékekkel várják az utazókat. De a Termál-kerékpárút mentén működő kerékpárbarát vendéglők is hívogatóak. A túra egyébként könnyű, családbarát, és nincs nagy szintemelkedés; hosszúsága 53 kilométer, és körülbelüli időtartama 3 és fél óra.

A csődörök összecsapásaForrás: kitzbueheler-alpen.com

Ahol összecsapnak a lóerők

Egy jóval kalandosabb és nem mindennapi programot találtunk azoknak, akik odavannak a lovakért és júniusban a Kirchberg régióban (a kitzbüheli járásban) járnak. A Stallbachkaralm rétjére szervezett, minden évben megtartott Noriker csődörök kihajtása igazi kuriózum. A június 16-ra tervezett kihajtás kifejezetten nagy nézőközönséget, és persze, sok lótulajdonost vonz, akik ilyenkor bemutatják, és megméretik legszebb lovaikat. A nap 8:30-kor kezdődik egy vezetett túrával az ebenaui parkolóból a Karalm rétjére. Utána 10 órától megszólalnak a zenészek, majd 11 órától indul a lovak felvezetése és lemérése. A nagy összeeresztésre, amikor a közönség örömére és csodálatára elszabadulnak a lóerők, 12 órakor kerül sor az előzetes tervek szerint.

Gyűrjük le a kilométereket Salzkammergutban

Idén is megrendezik a salzkammerguti kerékpármaratont, amelyen 42 nemzet több mint 5000 résztvevője áll majd rajthoz a tervek szerint. Az UNESCO természeti világörökséghez tartozó Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut régión keresztül vezető útvonal Európa egyik legimpozánsabb maratonja. És mindegy, hogy milyen edzettségi szinten állunk, ezen a rendezvényen mindenki talál magának megfelelő útvonalat. A Bad Goisern-ből induló túrák között találunk 22, 37, 53, 74, 119 és 210 kilométer hosszú útvonalakat is, sőt még egy 55 kilométeres „All-Mountain" versenyen is részt vehetnek a sportolók, ami Bad Ischl-ből indul.

Forrás: Salzkammergut Trophy / Facebook.com

A Salzkammergut Trophy-t július 12. és 14 között rendezik meg, de a versenyekre július 13-án, szombaton kerül sor. Ekkor startol majd el minden versenyző, bármelyik távra is jelentkezett. A 210 kilométeres futam például már hajnali 5-kor elhagyja a Bad Goisern piacán felállított rajtot. A szurkolók természetesen a legjobb kilátópontokon drukkolhatnak és nézhetik végig a versenyt. A szervezők szerint a Hütteneckalm és a Hallstätter Salzberg a két legszebb pont ahonnan rálátni a biciklisekre. A nagy megmérettetésre még várják a jelentkezéseket, az időpontokról és nevezési díjakról a Salzkammergut Trophy oldalán olvashatnak bővebben.

Bejelentkezés szükséges!

Bár május 2. óta tart a szezon, és a NationalparkBoot (Nemzeti Park hajó) egészen október 26-ig naponta elindul a kikötőjéből, mégis be kell jelentkezni előre, mert annyira kedvelt ez a program. A hajókázás a Wiener Donaukanal (Bécsi Duna-csatorna) megállónál indul (Salztorbrücke / Franz Josef-Kai lehajtó), minden reggel 9-kor és egészen a Lobau (Vízi erdő) kikötőjéig viszi az utasokat.

Az egész túra körülbelül 4 órán át tart, amibe beletartozik egy egyórás vezetett séta a Lobau ökoszisztémáján keresztül. A Wasserwald (Vízi erdő) tavacskákkal és mocsaras részekkel, érdekes növény és állatvilággal kápráztatja el a látogatókat. Bár kicsit messziről vett hasonlatnak tűnhet, de olyan, akár a Mississippi folyó rejtélyes mocsárvidéke, csak kicsiben. A hajókirándulás ára 12 euró felnőtteknek, és 6 euró gyerekeknek 6-tól 15 éves korig.

A Lobau vízi erdejeForrás: shutterstock.com

Irány a salzburgi Hold és vissza!

Ha a sok kirándulás után egy kicsit lazább, kulturálisabb programra vágynak, és a tűző nap elől is menekülnének, akkor irány egyenesen a Hold! Salzburg ugyanis a Holdra szállást ünnepli július végén, és azokat, akik jegyet váltanak a Museum der Moderne – Salzburg, Fly Me to the Moon kiállítására, egészen az űrig repíti.

Yinka Shonibare MBA - Spacewalk, 2002 - Stephen Friedman Gallery, LondonForrás: salzburg.info

A Holdra szállás 50. évfordulóját ünnepeljük 2019. július 21-én; ami jó alkalom arra is, hogy a művészet és a tudomány még közelebb kerüljenek egymáshoz. A salzburgi Modern Művészetek Múzeuma igyekszik a tervezett kiállításon egy történelmi áttekintést adni arról, miként alakult, és jelent meg a Hold és interpretációi a művészetben Galileo Galilei-től kezdve az első teleszkóp megjelenéséig.

A mellette lévő fő szál pedig a 20. századra koncentrál – a rézmetszetektől, a festészeten át a fotó- videó és multimédiás művészetig. A Fly Me to the Moon kiállítás megnyitóját július 19-én rendezik, és egészen november 3-ig lesz megtekinthető.

Museum der Moderne – SalzburgForrás: Wildbild / Facebook.com

Visszatérve a Földre, látogassanak el Ausztria egyik legismertebb utcaszínházi és művészeti fesztiváljára, amit bár más mércével mérnek, nagyjából ugyanolyan kedvelt, mint a július 20-tól augusztus 31-ig tartó Salzburgi Ünnepi Játékok (Salzburger Festspiele).

A Pflasterspektakel névre hallgató háromnapos fesztivál Linz városának büszkesége. Évről évre egyre több látogatót és nemzetközi, utcai előadóművészeket vonz. A 33. Pflasterspektakelt július 18. és 20. között rendezik meg idén.

Ez alatt az idő alatt a város utcái színpadokká, műhelyekké változnak, ahol több mint 100 utcai előadó és művész mutatja be tudását. A nézelődők számíthatnak zsonglőrökre, bohócokra, pantomimesekre, bábjáték előadásokra és persze tűzakrobatákra is, miután leszállt az este. A programok és fellépők teljes listáját a fesztivál honlapján lehet majd elérni. A visszajárók szerint mindenképpen érdemes útba ejteni, ha csak egy napra is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek