Ezekért érdemes 2019-ben Ausztriába utazni!

Az újév első felében, Bécsben és a környező nagyvárosokban is, jobbnál jobb kiállításokat, gasztronómiai fesztiválokat, zenés előadásokat és érdekességeket láthatnak majd, akár egy rövid hétvégi kiruccanás alkalmával is. Bepillanthatnak a még javában felújítás alatt álló régi múzeumokba, beleshetnek Sigmund Freud életébe, de a Szfinx rejtélyét is kikutathatják a bécsi Művészettörténeti Múzeumban.

Négy bécsi múzeum, amit átalakítva, vagy még a felújításuk előtt látni kell!

Talán mondanunk sem kell, Bécs tele van jobbnál jobb, régi múzeummal, amelyek közül egyet-kettőt mindenképp érdemes felkeresni. Persze, ezek az intézmények is elöregednek egyszer, a tárlat kinövi a teret; ilyenkor aztán jön a költözés, a tatarozás, és a kiállítás újragondolása.

Sigmund Freud viaszbábuja a bécsi Madame Tussauds múzeumban, ahova szintén érdemes ellátogatni, ha van rá idejükForrás: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

A Sigmund Freud Múzeum például, már csak 2019. február végéig látható a régi formájában a Berggasse 19-es szám alatt. Az épületet ugyanis elkezdik felújítani, és a 280 négyzetméteres kiállítási területből egy 400 m2-eset varázsolnak. A múzeum tehát költözik, így április 1-től előreláthatóan 2020 májusáig egy „póthelyszínen", a Berggasse 13-ban lesz látható. Az új helyszín érdekessége, hogy csak néhány lépésnyire van Freud korábbi lakás- és dolgozószobáitól, ráadásul ebben az épületben eredeti bútorok, berendezési tárgyak és fényképek között ismerhetik meg a pszichoanalízis megalapítójának életét és munkásságát.

A Karlsplatz-on található Wien Museum is megújul. Az 1959-ben megnyitott intézmény egy jövőbe mutató városi múzeummá alakul át, miután 2019. február 3-án, egy átfogó programsorozat után bezárják a kapuit. Addig azonban még a kezdődő, látványosnak beígért átalakításokba is bepillanthatnak az érdeklődők. És mivel az intézmény teljes gyűjteménye átköltözik a MUSA termeibe, a rajongók továbbra is láthatják a Wien Museum eddig kiállított tárgyait.

Szintén a Karlsplatz-i megállónál találják Bécs egyik legszebb szecessziós épületét, a Szecesszió Házat, melynek felújítása tavaly szeptemberben zárult. Így 2019-re, a 120 éves jubileumára ismét teljes pompájában tekinthető meg minden szintje, és persze az arany ornamentikával díszített homlokzata és kupolája is. Megújult az épület látványképe, a shop kinézete, és az épületet akadálymentesítették. A legalsó szinten pedig továbbra is ott kanyarog Gustav Klimt egyik legismertebb alkotása az 1902-ben készült Beethoven-fríz. A 34 méter hosszú festett és aranyozott mozaik-műremek Beethoven 9. szimfóniájának virtuóz interpretálása.

A Szecesszió HázForrás: Travelo.hu / GerencsérD.

A Múzeumi Negyed (MuseumsQuartier) Leopold Múzeuma szintén zárva volt 2018. december 5-ig, de a kiállításai ma már zavartalanul látogathatók. Az épület legfelső emeletén azonban továbbra is folytatódnak az átalakítások, hogy 2020 tavaszára elkészülhessen a város egyik legszebb, zárt kilátóterasza, az MQ Libelle (szitakötő). Az új MQ Teraszt mindenki ingyenesen használhatja majd, múzeumi belépő nélkül is, ha szeretne egy felejthetetlen pillantást vetni Bécs belvárosi részeire.

Ünnepelje az osztrák festőnőket és a 300 éves miniállamot!

Az 1900-as évek osztrák női művészei és festőnői szinte teljesen feledésbe merültek – és nemcsak a műkedvelő közönség, de a művészettörténészek előtt is. Még úgy is, hogy munkájukkal egy fontos darabját hozták létre a művészettörténetnek. Festményeikkel és látásmódjukkal hozzájárultak a Wiener Moderne alakulásához és az első világháború utáni művészeti irányzatok fejlődéséhez. Az Alsó Belvedere most nekik szentel egy retrospektív (áttekintő) kiállítást, „A nők városa. Festőnők az 1900 és 1938 közötti Bécsben" (Stadt der Frauen. Künstlerinnen in Wien von 1900 bis 1938) címmel. A kiállítást január 25-től május 19-ig tekinthetik meg. 

Korábban, az évindító cikkünkben már írtunk róla, hogy a Liechtenstein Hercegség 2019-ben ünnepli alapításának 300. születésnapját. Ebből az alkalomból a bécsi Albertina múzeum is egy nagy kiállítással ünnepel. A Liechtenstein Hercegi Gyűjteménye (Die Fürstlichen Sammlungen Liechtenstein) című tárlaton az egész gyűjteményt bemutatják, és még pár olyan exkluzív, újonnan szerzett tárgyat is, amit eddig nem láthatott a közönség. A kiállítás február 16-án nyit és június 10-ig látogatható. 

Marie Egner, In der Laube, készült 1901 körül - A nők városa kiállítás egyik festményeForrás: Johannes Stoll © Belvedere, Wien

A múzeumi Szfinx rejtélye

Lehetne akár egy új Lőrincz L. László kalandregény címe is, de nem az. A Szfinx rejtélye egy kincskereső játék a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM) állandó kiállításainak termeiben. Az alapszituáció szerint a minimum 4 fős csapatok egy olyan logikai- és problémamegoldó túrára indulnak az egyiptomi-, a görög és a római gyűjteményben, ahol a Da Vinci-kód című történet szerint kell rájönniük a múzeum titkára.

Rejtély a KHM-benForrás: Mystery Makers / facebook.com

Nincs telefon, se internet, se GPS, csak egy szépen kidolgozott dobozt kapnak a játékosok, amiben minden, a kódtöréshez szükséges hozzávaló megtalálható. A játékra 15 éves kortól lehet jelentkezni privát csapatokkal, vagy csapatépítés céljából. A Mystery Hunt névre hallgató játékot egy fiatal dán házaspár, a Mystery Makers csapata találta ki még 2010-ben. Eleinte díjnyertes kalandszobákat alkottak, majd 2018-as legfrissebb dobásukként összehozták a bécsi KHM múzeum kincskeresését

Tirol császári évet ünnepel

Tirol vidéke és Innsbruck városa, I. Miksa német-római császár halálának 500. évfordulójára emlékezve, „Maximilian Évnek" hirdette ki 2019-et. Mivel az uralkodó ideje alatt lett Innsbruck a Habsburg Ház politikai központja és számos fontos művész alkotói otthona, ezért szinte kötelező volt, hogy a város és a vidék méltón megemlékezzen a kerek évfordulós „utolsó lovagról". A „Maximilian Év" ideje alatt ismeretterjesztő- és művészeti programokat, külön színházi előadásokat szerveznek, de utazóként fotós pályázatokba is bekapcsolódhatnak a Facebook-on, vagy az Instagram-on.

Goldenes Dachl, InnsbrukForrás: trabantos / shutterstock

A jubileumi évhez kapcsolódó egyik rendhagyó kiállítást Innsbruck legismertebb múzeumában, a Goldenes Dachl-ben tartják, melynek aranyozott és domborművekkel díszített homlokzata mindig is a császár igényességét és hatalmát hirdette. A tárlaton keresztül bepillanthatnak a császár életébe és uralkodásába, láthatják hatalmának csillogó jelképeit is. 

Mozart "él és virul"Forrás: Mozartwoche / facebook.com

Salzburgot már Mozartra hangolták

A tradicionális karácsonyi vásárok és az újévi bulik után a Mozartwoche (Mozart Hét) indítja be a 2019-es évet Salzburgban. A Mozarteum Salzburg Alapítvány 1956-ban rendezte meg először az ünnepi zenei hetet, a komponista január 27-i születésnapja alkalmából. Azóta több mint 30 nagyzenekar, kamarazenekar és szólista csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy a zeneszerető helyi- és nemzetközi közönség egy héten át a legjobb és szebb Mozart interpretációkat hallgathassa klasszikus és kortárs zenei formában. Idén január 24. és február 3. között hallgathatnak meg egy-egy különleges koncertet a Mozarteum épületében.

És amíg a február zenét, addig a március finom ételeket és italokat visz majd Salzburgba. Az eat & meet - Das Kulinarikfestival egy hónapja alatt speciális menüsorokkal hívogató éttermekbe, sajtkészítő manufaktúrákba látogathatnak el, de részt vehetnek gasztro-workshopokon, előadásokon, italkóstolókon, vagy akár egy vezetett bevásárló körúton. Egy teljes hónapjuk van rá, hogy válogassanak az eat & meet programkínálatából, ami március elsején indul és március 31-ig tart. A gasztro-hónap honlapján napokra lebontva találják meg az aktuális programokat, vacsora menüket és árakat, valamint azt is, hogy a csak ezen időszakban kapható különleges alapanyagok Salzburg melyik boltjában vásárolhatók meg. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek