Túrázzon a vadregényes Medve-szurdokban, ahol elámul a látványtól!

Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgyében, egy gyönyörű alpesi túra közben, olyan vidék tárul a olvasóink szeme elé, amiről talán nem is feltételeznék, hogy megtalálható a szomszédjainknál. A magasban hatalmas sziklaalakzatok között vízesések, zúgók mentén sziklapadkákra támasztott fahidakon és lépcsőkön haladva juthatnak át a szurdokon. Aki belevág a kalandba, a fárasztó, 4-5 órás túráért cserébe lélegzetelállító látványban lehet része.

A Medve-szurdok (németül Bärenschützklamm) és a felette magasodó Hochlantsch (1720 m) az Alpok legkeletibb szélén, Stájerországban, a Graz környéki hegyvidéken találhatók. A szurdokot Ausztria legszebb, járható vizes szurdokaként említik. Masszív, 300 méter magas mészkő és dolomit falai 400 millió éves múlt tanúi.

Maga a szurdok és annak karsztforrásai, barlangjai, sziklafülkéi ritka növény- és állatfajok számára szolgáltak menedékként a jégkorszak ideje alatt. A leletek bizonyítják, hogy számos barlangban, köztük az ott található Sárkány-barlangban, az ember már jelen volt az újkőkor idején.

A sziklák között természetese zúgók, vízesések fogadják az odalátogatókatForrás: sonicccgraz/de.wikipedia.org

Túrázzon természeti kincsek mentén!

1896-ban hat ifjú vágott neki, hogy megkísérelje végigjárni a patak korábban járhatatlannak gondolt szurdokvölgyét. A fiúk terve balul sült el, egyikük ugyanis a mélybe zuhant és súlyos sérüléseket szenvedett. Próbálkozásuk azonban felkeltette a hegymászók és túrázók figyelmét. Ennek eredményeként a Grázi Alpesi Klub hegymászói 1901-ben elérhetővé tették a szurdokot a nagyközönség előtt.

Komoly erőfeszítések árán 169 biztonságos, számozott fahidat, létrát és lépcsőt alakítottak ki a szurdok természeti csodái között. Többször egy-egy részt újra kellett építeni a pusztító árvízi katasztrófák után (legutóbb 1997-ben), de a hidakat és létrákat folyamatosan karbantartják, ezért minden túrázó a legnagyobb magasságban is biztonságban érezheti magát. Egyedülálló természeti kincsei miatt 1978 óta védett terület.

Bőven akadnak emelkedőkForrás: Marion Schneider & Christoph Aistleitner/commons.wikimedia.org

Arra azért készüljön, hogy nem lesz sétagalopp!

A Pernegg Nemzeti Park részét képező Medve-szurdok igen népszerű hely, május 1-től október 31-ig 7.30 és 16 óra között látogatható. Szeptember, október környékén a nyári időszak után kicsit visszaesik a látogatottsága, ezért érdemes ekkor beiktatni ide a túrát.

Egyértelmű útjelzésekkel segítik a túrázókatForrás: Smerovník/commons.wikimedia.org

Budapesttől 361 kilométeres távolságra és 3,5 órás autókázásra esik Mixnitz. Aki vonattal érkezik Graztól, 40 perc alatt ér Mixnitz állomásra. Ez egy olyan pici település, hogy utcanevek sincsenek, csak házszámok. Táblák mutatják, merre kell haladni a szűk utcákon. Aki autóval érkezik, annak egy nagy ingyenes parkolótól kell nekivágnia a szurdok bejáratáig vezető útnak. De a mixnitzi parkolótól egészen a Hochlantsch csúcsáig végig turistautak vezetnek, amelyek mindenütt jól jelzettek és táblázottak.

A parkolóból elindulva lélekben fel kell készülni egy nagyjából 2 kilométer hosszú, 40 perces kaptatós sétára, amit nagyrészt köves vagy murvás úton felfelé kell megtenni. Így juthatnak csak el a 492 méteren található szurdok bejáratáig. Útközben egy kis kilátóhelyen érdemes megpihenni, ahol első élményként fantasztikus látványt nyújt a sziklafalak közé szorult Mixnitzbach patak. 

Több száz millió éves sziklák között vezetnek a lépcsők és hidakForrás: Altura/wikimedia.commons

Nem mindenkinek ajánlott!

A szurdok bejáratánál ódon faház áll, ebben a pénztárban lehet megvásárolni a belépőt, melynek ára felnőttenként 3,50 €, a gyerekjegy (6-16 éves korig) pedig 2,60 €. Itt jegyeznénk meg, hogy a nagy szintkülönbségek miatt 8 év alatti gyerekek nem biztos, hogy végig tudnak menni, és csak jó kondícióban lévő nyugdíjasoknak ajánlott nekivágniuk az emelkedőkkel nem szerénykedő útnak.

A tériszonyosok végképp kerüljék, hiszen a teljes szintkülönbség a parkolótól a csúcsig 750 méter. A hidak és létrák ezzel együtt teljes biztonsággal járhatók, de a haladáshoz mindkét kézre szükség lesz, mert kapaszkodni kell a korlátba. Esős időben csúsznak a hidak és a kövek, ezért érdemes lassabban haladni. Az egymáshoz illesztett hidak három rönkből állnak, ketten már nem is férnek el egymás mellett, ezért csak egy irányban lehet rajtuk haladni.

Nem tériszonyosoknak való vidék!Forrás: Marion Schneider & Christoph Aistleitner/wikimedia.org

Visszafordulásra pedig csak egy-egy ponton van lehetőség. Ha valaki fényképezni vagy filmezni szeretne, csak úgy tud, ha megáll, de ez azt is jelenti, hogy közben feltartja a mögötte túrázókat. A bejáratnál olvasható tájékoztató tábla szerint érdemes 2 méter követési távolságot tartani, már csak ezért is jobb, ha nem a nyári csúcsidőben keresik fel a szurdokot.

Kalandra fel!

Először egy 1,4 km hosszú, 350 métert emelkedő szakaszon kell túljutni létrákon és hidakon át, mintegy 1,5-2 óra alatt. Minden természetszerető számára lenyűgöző élmény a vízesések és hatalmas sziklák között túrázni. Ezen a szakaszon legalább 24 kisebb-nagyobb vízesés látható, ezért ez az egyik legszebb szurdok Ausztriában. Itt válik nyilvánvalóvá a természet döbbenetes ereje és szépsége.

A szurdok végétől már nem sokat kell várni a jól megérdemelt pihenőig. A sziklák közül kiérve még 10 perc és kb. 1 km emelkedőn lehet eljutni az 1209 méter magasan fekvő Guter Hirte (Jó pásztor) menedékház-fogadóig. Itt már igazán tiszta levegőt lehet szippantani. Érdemes egy jó hideg üdítőre vagy egy finom ételre beülni, hogy újult erővel induljanak neki a 1,5 kilométer hosszú, többnyire köves úton vezető 189 méterrel magasabban fekvő Steirischer Jokl menedékház-fogadóig.

A hüttében kapható friss enni- és innivalóval új erőre kapva folytatódhat a kirándulásForrás: Lure/commons.wikimedia.org

Az utak a Hochlantsch gerincén olyan mértékben kövesek, hogy ott tényleg kőről kőre kell lépni. Mivel a szurdokban a közlekedés egyirányú, a visszaút a hegy másik oldalán, egy fenyvesek között kanyargó ösvényen vezet a Teichalm-tóhoz. Ott még érdemes egy rövid levezető sétát tenni a tóparti ösvényen.

Ha azonban egy egész napot tudnak szánni a túrára, és bírják szusszal, akkor ne elégedjenek meg a szurdokkal, a túraút megy tovább, érdemes még feljebb menni. A Hochlantsch csúcs 1722 méteres magasságban található, ahonnan csodálatos, 360 fokos körpanoráma tárul a környező hegyekre és völgyekre.

A Teichalm-tó idilli békéjeForrás: Wolf32at / Wikipedia

Ajánlott felszerelés

A teljes gyaloglási idő körülbelül 4-5 óra, ezért ajánlott bejáratott, bordázott járófelületű, vízálló, magas szárú bakancsban vagy túracipőben elindulni. Mivel félúton és a csúcson hütték vannak, így sok ételt nem érdemes felcipelni; legfeljebb egy kisméretű hátizsákot vigyenek magukkal, amiben könnyen és gyorsan fogyasztható élelem (szendvics, gyümölcs, csokoládé, szőlőcukor) és személyenként 2 liter folyadék van.

A réteges, kényelmes ruházat, esőkabát, esőnadrág is fontos, mert a hegyekben pillanatok alatt jöhet az eső. A fejlámpa vagy elemlámpa is hasznos, ha lefelé jövet belecsúsznának a sötétedésbe. Nagy segítséget nyújthat egy összecsukható túrabot, de utasbiztosítás nélkül senki ne vágjon neki a hegynek, mert itt egy bokaficam is hegyi mentést igényel. A mobiltelefonokat érdemes egy vízhatlan tasakban tárolni, mert hamar átázhat a víztől, amiből a túrázók is kapnak itt-ott. Éppen ezért hűvösebb időben csereruha is ajánlott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek