Ez az utolsó év, amikor lubickolhatunk a horvát nemzeti park vízeséseinél

Néhány évvel ezelőtt korlátozni kezdték a Krka Nemzeti Park fürdőzőinek számát, most pedig azt tervezi a vezetőség, hogy teljesen betiltják a lubickolást. Ez azt jelenti, hogy az idei nyár az utolsó alkalom, hogy felfrissüljünk a Skradinski buk vízesés és a Rosko-vízesés alatt - írja a horvát Slobodna Dalmacija hírportál.

Fürdőzők a Krka Nemzeti Park népszerű vízesésénélForrás: Pixabay / Készítette: Simona Robová

Az eredeti tervek szerint már az idén sem lenne szabad fürdőzni a park területén, de a járvány-helyzet miatt ebben az évben még kivételt tettek. Sokan élnek is a lehetőséggel: a vízesések alatt számos magyar, német, osztrák, cseh, szlovén és lengyel turista élvezi a csobbanást.

Azoknak is érdemes bevállalni ezt a kikapcsolódást, akik már korábban bakancslistára tűzték, hogy megmártóznak a horvát nevezetességeknél. 2021. január 1-től ugyanis már nem lesz lehetőségünk erre.

A helyiek hangsúlyozzák, hogy ez nem tengerpart, hanem egy folyó, amelynek szeszélyes áramlata, hirtelen mélyülő szakaszai és néhol váratlanul hideg vize van. Éppen ezért nem mindig biztonságos fürdőzés szempontjából. Most is csak saját felelősségre lehet felfrissülni a vízben.

Eddig mintegy 110 ezren látogatták meg a nemzeti parkot ebben az évben. A belépőjegy vásárlást bankkártyával javasolják, és odafigyelnek az egyéb járványügyi előírásokra is, miszerint szükséges a távolság betartása és a maszk viselése a park területén. A turistákat szállító buszokat és hajókat is rendszeresen fertőtenítik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek