Komodo szigete mégsem zár be, de az eddigi százszorosát kell fizetni a belépőért

Csütörtökön jelentették be az indonéziai hatóságok, hogy sokkal szigorúbb feltételek mellett tartják nyitva a komodói varánusz otthonául szolgáló Komodo szigetet a látogatók előtt, írja az online Travel and Leisure.

Múlt héten Luhut Binsar Pandjaitan, tengeri ügyekért felelős miniszter elmondta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a sziget nem lesz zárva, de egy új, a turisták számát korlátozó jegyrendszert vezetnek be. A legfontosabb intézkedés a jegyek árát érinti. Eddig ugyanis 10 dollárért bárki a szigetre léphetett, most azonban ezer dollárt kell ugyanezért fizetnie, amely egy ún. egy éves tagsági díjat jelent – teszi hozzá a BBC News.

Kevesebb pénzért lehet, hogy csak ilyen távolságból nézhetjük a sárkánygyíkokat.Forrás: Jon Chia / Wikipedia

Persze, mégsem ilyen egyszerű a történet, ugyanis a jegyrendszer kétféle jegyet kínál. A prémium és a nem prémium tagság közti különbség az, hogy míg előbbi jeggyel ténylegesen beléphetünk a szigetre, utóbbival csak a szomszédos szigeteken köthetünk ki. Ez utóbbi pontos árát még nem jelentették be. 

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, a hatóságok azt tervezték, hogy 2020-ban teljesen lezárják a szigetet a turisták elől annak törékeny ökoszisztémája miatt. A Budapestnél jóval kisebb szigetre 2018-ban 180 ezer turista érkezett, hogy megcsodálja a 2000 példányra csökkent komodói sárkánypopulációt. Az állatok, amelyek felágaskodva a három métert is elérhetik, fokozottan veszélyeztetettnek lettek nyilvánítva a védett állatok megőrzésével foglalkozó nemzetközi szervezet, az IUCN által.   

Forrás: Wikipedia
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek