Tíz dolog, amit ne hagyjon ki Japánban!

Ilyen a Fuji, az izgalmas gésa-les, és a megvásárolható jövőnk egy papírcetlin, de ha már egyszer a japánoknál jár, egy Zen kertet is iktasson az útitervébe. És bár a friss halfejek kóstolása csak bátorság kérdése, ha jót akar, mindenképp mosakodjon le egy sámlin, mielőtt belép a fürdő medencéjébe! Alternatív tízes listánk a japán kötelezőkről.

Ha minden szokatlan illemszabállyal és még annál is több furcsasággal, az összes, étkezéshez kötődő tudnivalóval és a japán street food sokszínűségével már mind tisztában vagyunk, és már kiismerjük magunkat Tokió sokszínű szubkultúráiban is, még mindig könnyedén összeáll pár lista, ami csupa olyan programot és helyszínt tartalmaz, amit nem érdemes kihagyni Japánban!

Sorozatunk korábbi részei:

1. Meglepő szokások Japánból

2. Maszkot hordanánk, és nem adnánk borravalót

3. Kis japán illemtankönyv: mit együnk, és hogyan?

4. Van mit enni Japánban a sushin túl is!

5. Lolita-lányok és szerencsejáték fémgolyókért

1. Nézze meg a Fujit!

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Tudjuk, hogy nagyon közhelyes ezzel indítani, de annyira lenyűgöző látvány élőben a Fuji, ahogy előbújik a felhők takarásából – már ha előbújik a felhők takarásából -, hogy ikonikusabb látképet nehéz lenne találni. Valószínűleg nincs hely, ahol egyértelműbb lenne, hogy Japánban van!

2. Neon fények

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Neon fényáradat, színes és állandóan villódzó hirdetések – egy másik olyan látványosság, ami összetéveszthetetlenül japán! (Képünk Oszakában készült.)

3. Fényképezzen helyieket!

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

A japánok imádnak fényképezni. Ezt gyakran látjuk Európában is. De Japánban is gond nélkül leszólítják a turistákat, hogy álljanak már be egy csoportképre és egy békejelre velük. Így tízből kilencszer nekik sem okoz gondot, ha megkérjük őket, hogy hadd fotózzuk le őket! Ez pedig sokkal jobb arány, mint amit Európában vagy Amerikában tapasztalnánk, ha a helyieket kérnénk hasonlóra. Sőt, azt tapasztaltuk, hogy akik valami miatt tradicionális ruhákat viselve jelennek meg népszerű turistalátványosságoknál, kifejezetten számítanak arra, hogy leszólítják őket egy-egy fotóra. Persze itthon sem gondolja senki, hogy tetőtől talpig kalocsaiban észrevétlenül tudna végig menni a Váci utcán.

4. Fényképezzen egymást fényképező helyieket!

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Erre rengeteg lehetősége adódik, mivel Japánban nagyon erős a belföldi turizmus. Így aztán vannak olyan, amelyek nemcsak nekünk európaiaknak, de az ország más részeiről származó japánoknak is épp annyira izgalmasnak tűnnek. Mi is sokszor találkoztunk tradicionális öltözéket viselő fiatalokkal, főleg lányokkal.

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

A tökéletes alkalom arra, hogy sok helyit lássunk hagyományos japán viseletben, a Seijin no hi, január második hétfője, ami nemzeti ünnep Japánban, és ahol az ünnep tárgya a fiatalok felnőtté válása. Mindenki, aki előző évben töltötte be a huszadik életévét, részt vesz a városi ünnepségen, majd legtöbbször a családjával ünnepel tovább. A lányok ekkor viselnek először furisodét, hosszú ujjú kimonót, amit kizárólag felnőtt, hajadon nők hordhatnak. A fiúk is viselhetnek kimonót, de ma már általában öltönyben ünnepelnek.

5. Japán kertek

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Látogasson el egy hagyományos japán Zen kertbe! Itt minden kő és növény elhelyezése mértani pontosságú, szimbolikus jelentésű, és a tökéletes meditációt szolgálja. De ahhoz, hogy tényleg megtapasztalhassa a nyugalmat, érdemes kisebb forgalmú kertet keresnie, mint a legnépszerűbb turistalátványosságok Zen kertjei.

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Ha viszont nem meditációs szándékkal érkezik Japánba, hanem a legnépszerűbb helyeket készül felfedezni, menjen Kiotóban japán kertbe! Képünk is ott készült, a Ryoan-ji templomban.

6. Templomok és szentélyek

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Ezerszámra találunk szent helyeket, és akármilyen spontán is az utazási kedvünk, ebben a kategóriában nem árt előre tervezni! Előbb ráunhat a templomokra és szentélyekre, minthogy a legszebbeket megnézhette volna!

Képünkön a Kinkaku-ji, az Arany Templom látható, melynek az eredetije még a 14. században épült, de miután egy zavarodott szerzetes a 20. század közepén felgyújtotta, és porig égett, a mai épület csupán tökéletes replika. Ettől függetlenül határozottan ajánljuk a kihagyhatatlan templomok listájára!

7. Vásároljon jóslatot!

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Ha nem szimpatikus, amit a jóslat ígér, kösse fel a cédulát egy póznára, és gondoljon arra, hogy a rossz jóslatot elviszi a szél! Ha csak a legjobbal hajlandó beérni, tegyen így a semleges tartalmú jóslatokkal is, és csak a kitűnőnek ígérkező jövőt fogadja el!

Könnyű lesz a dolga, hogy minden jóslaton még azelőtt, hogy elolvasná annak tartalmát, talál egy besorolást a jóslat minőségét illetően, hogy pozitív, negatív vagy semleges jövőképet fest-e elénk a cédula.

8. Induljon gésalesre a Gion-negyedbe!

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Tiszta szerencse kérdése, hogy csak a gésákra várakozó szolgát látja-e a kiotói szórakozó- és gésa-negyedben, a Gionban, vagy pont elcsíp egy megérkező gésát is. Nekünk az utóbbival nem volt szerencsénk: a gésa elegáns, szinte lebegő mozdulatokkal, egy gyorsgyaloglót mégis megszégyenítő tempóban tűnt el a taxiból a függöny mögé, csak egy elmosódott képet hagyva maga után. Járjon több szerencsével!

9. Kóstoljunk!

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Nem túl biztató látvány elsőre egy sushi bárban a halak feje, de ha eszünkbe jut a még nálunk, nem kifejezetten halász népnél is gyakran emlegetett "fejétől bűzlik a hal" mondás, máris értelmet nyer egy friss halfej, ami jól mutatja, hogy a mögötte sorakozó halszeletek a legjobb minőségben kerülnek rá egy sashimire.

Rendelni kettesével tudjuk a különböző sashimiket. A temakikat pedig darabonként. A sushi séf az összes kikért tételt egy kis papírra vezeti, majd távozáskor ezen strigulák alapján fizetünk. A halak frissessége semmihez nem hasonlítható!

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Képünk Tokióban, a Shibuya kereszteződéstől csak pár méterre, a 魚がし日本一 立喰寿司 渋谷センター街店 nevű standing sushi bar-ban készült. Ár-érték arányt tekintve átlagon felüli ez a hely!

10. Ryokan, a tradicionális fogadó

Egy igazán jó színvonalú ryokan erősen pénztárcapróbáló árszínvonalú szálláshely lehet, ezért nem valószínű, hogy hosszabb időt tölt itt az átlag utazó, de egy-egy éjszakára érdemes időutazni, és kipróbálni, hogy milyen körülmények között, milyen szolgáltatásokat igénybe véve szálltak meg az Edo-korszakban is már az utazók! A TV persze már mai extra, de minden egyéb a régi hagyományoknak felel meg: nem lehet cipőben belépni a szobánkba, mindent a gyékényből készült tatami terít. Ágyat egyáltalán nem találunk a szobánkban, ehelyett, míg a hagyományos, nagyon látványos és sok fogást magában foglaló kaiseki vacsorát fogyasztjuk, a személyzet kiveszi a szekrényekből a futont és elrendezi nekünk a tatamin.

Galéria: Japán hatFotó: lehoczkim / Travelo

Sok resort-méretű ryokannál, mint amilyenben mi is megszálltunk Hakonében, a Fuji lábánál, külön melegvizes onsen található. Ezeknek, az itthoni termálvízhez hasonló pozitív hatásokat tulajdonítanak a japánok. Csak a fürdőkultúra más. Mielőtt bárki bemenne a közös forróvízbe, egy kis sámlin muszáj teljesen lemosakodnia. Ezzel a tisztaságmániával szívesen egyetértünk, a teljes meztelenséget kicsit nehezebb elfogadni; azt pedig, hogy a tetoválást viselőket szigorúan kitiltják a fürdőkből, végképp nehéz megemészteni nyugati – pillangós és kínai írásjeles tetkókon edződött – szemmel. De ha minden buktatót sikeresen elkerültük: ledobtuk a textilt, alaposan lemosakodtunk a sámlin, és tetoválásunk sincs, indulhatunk az onsenbe, a melegvizes fürdőbe is!

Ha tetszett a cikkünk, és szívesen értesülne minden travelós újdonságról, kövessen minket a Facebookon!

Kollégánk a Japánspecialista utazási irodával utazott Japánba.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Olcsóbb lesz Japánba utazni
Jelentős költségcsökkenésre számíthatnak a Japánba készülők az ország váratlan recessziója miatt. A gazdasági visszaesés magával rántotta a jen árfolyamát, ami komoly hatással van az utazások áraira is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek