Száz év után újra fiatal teknősök bukkantak fel ezen a szigeten

A Galápagosi óriásteknősök hatalmas számban fordultak elő a pizóni Galápagos-szigeteken a 18. századig, amíg egy éppen kikötő hajóból el nem szabadultak az éhes patkányok. A rágcsálók válogatás nélkül felfalták a különféle fajok tojásait, beleértve a teknősökét is, és ezzel megzavarták a sziget ökoszisztémájának természetes rendjét.

Galápagosi óriásteknősForrás: David Adam Kes/ Wikipedia

Az idő múlásával a teknősök más élelemforrás híján ki lettek téve a nagyobb fajok támadásainak, ahogy az ember pusztító tevékenységeinek is. A teknősök veszélyeztetett fajokká váltak, a megmaradt példányok pedig egy évszázadig távol maradtak a veszélyes vadontól.

Szerencsére az utóbbi évtizedek erőfeszítései lenyűgöző eredményeket hoztak. 2012 decemberében a levegőből ledobott patkánymérgek segítségével sikerült a kártékony rágcsálókat kiirtani, ennek köszönhetően hosszú idő után először kezdtek itt szaporodni, és számuk azóta is folyamatosan növekszik.

A fajtájának egyik leghíresebb példánya volt a Magányos George-nak becézett idős teknős, róla szól ez a kisfilm.

James Gibbs, a gerincesek védelmére szakosodott biológiaprofesszor elmondta: „Csodálkozom, hogy a teknősök lehetőséget adtak nekünk, hogy ilyen sok idő után helyrehozzuk a botlásainkat." Manapság több mint 500 fiatal teknős lubickol a galápagosi Pinzón szigeten, ők már mind ott keltek ki és nevelkednek – írja cikkében a Healthy Food House.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek