Maszkot hordanánk, és nem adnánk borravalót

Japánban jártunk, meglepő szokásokat találtunk, amikről kikértük olvasóink véleményét. Van, amit önök azonnal bevezetnének itthon is, de olyan is előfordult, amit teljesen hülyeségnek tartanak. Átlagosan 14 ezren válaszoltak kérdéseinkre, a legmarkánsabb vélemény a nyilvános helyen telefonálás tiltásával, az arcmaszk használatával, a női metrókocsik bevezetésével és a borravaló eltörlésével kapcsolatban alakult ki.

Korábbi cikkünkben tíz meglepő japán szokással kapcsolatban kértük, hogy szavazzanak: mennyire mozgatja meg önöket a téma, bevezetnék-e itthon is vagy értelmetlennek tartják úgy, ahogy van. Persze eszünkben sem volt pálcát törni a japánok feje fölött európai szemmel furcsa szokásaik miatt, csupán fel akartuk hívni a figyelmet, milyen meglepetések érhetik az utazót, aki először teszi be a lábát Japánba.

TokióGaléria: Japán szavazatokFotó: Bryan Mullennix / Northfoto

Ahogyan fátum becenevű olvasónk írja: „japán szempontból az ő számukra mindegyik szokás abszolút jogos. A saját szempontunkból, az itteni helyzetet nézve viszont érdekes, hogy melyik szokás milyen visszhangot vált ki, milyen ponton vannak lényeges különbségek. Például, hogy mi az, amit átvennénk." Pontosan erre voltunk mi is kíváncsiak. Jöjjenek is az eredmények. Utána pedig még néhány érdekesség, szavazzanak most is!

Vegyük át, de gyorsan!

Olvasóink többségét valószínűleg kifejezetten zavarják a tömegközlekedési eszközökön a magánéletüket telefonon ordítva az utazóközönség elé tárók. Erre utal legalábbis, hogy a válaszadók nagy része – több mint 66 százaléka – gondolkodás nélkül bevezetné a nyilvános telefonálás tilalmát.

Fikk a Nick nevű olvasónk szerint viszont egyenesen marhaság a fenti állítás, hiszen "a japánok élen járnak minden kütyüvel, orrba-szájba nyomkodják. Lehet, hogy ahol a kedves szerző járt, az valami kisváros, de hogy Tokióban nem ilyenek az tuti." Mi ehhez csak annyit fűznénk hozzá, hogy nem nyomkodásról, vagyis többnyire hangtalan netezésről, csevegésről vagy e-mailezésről volt szó, hanem hangos telefonbeszélgetések tiltásáról.

A kütyüzés csendes elfoglaltságGaléria: Japán szavazatokFotó: Y06 / Northfoto

 Bár elsőre elég sokkoló maszkos emberek hadával szemben találni magunkat Japánba érkezve, úgy néz ki, olvasóink erre az élményre vágynak Magyarországon is. A szavazók döntő többsége – 78,8 százaléka – ugyanis bevezetné itthon is, hogy aki betegnek érzi magát, azonnal takarja el az orrát és száját, ahelyett, hogy a többieket fertőzné. "Lehet, hogy a maszk sem véd túl sokat nátha esetén, de mégis több a semminél. Itt meg nekem kell kerülgetnem a sok köhögőst. Már, ha tudom..." – írja onewayticket.

Olvasóink imádják a nyomógombokat, akkor is, ha azok a vécédeszka funkcióit állítják. A válaszolók 55 százaléka szívesen rendszeresítené az ülőkefűtő vagy éppen a zenét bekapcsoló gombokat az itthoni vécéken is, és csak 33,8 százalék nyilatkozott úgy, hogy semmi értelme ennek a gomb-hacacárénak.

Nem mondanánk, hogy meglepődtünk a következő eredményen: a szavazók 94,5 százaléka boldog lenne, ha japán mintára eltörölnénk a borravaló intézményét. Csupán a válaszadók 2 százalékának hiányozna a számlához csapott tíz százalék.

Kiegyenlített véleménykülönbségek

A következő kérdésekben két nagyságrendileg egyforma méretű táborra szakadtak a szavazóink, úgyhogy nagy gondban lennénk, és intenzív érzelmeket váltanánk ki, ha változtatni szeretnénk ezeken a magyar szokásokon.

A könyvek becsomagolásával kapcsolatban válaszadóink két táborra szakadtak: akik szerint praktikus és jó ötlet becsomagolni a könyveket (35,9 százalék), és akik szerint ez egy nagy hülyeség (36,1 százalék). A csomagolók főként a könyv védelmével, vagy a privát szférájuk fenntartásának igényével érveltek, és szerintük egyszerűen csak "a kopás elkerülése végett" érdemes könyveinket valamivel bevonni. TrueY. Onewayticket nevű olvasónk pedig úgy gondolja, senkinek semmi köze ahhoz, mit olvas, még akkor sem, ha nem is igazán kényes témájú az adott könyv. Olvasóink 27,9 százalékát viszont egyáltalán nem érdekelte a kérdés.

Szintén nem volt jelentős különbség a nyilvános orrfújással kapcsolatos kérdésben a két tábor létszáma között: a szavazók 34,5 százaléka szerint nálunk sem ártana, ha diszkrétebben trombitálnánk, míg 46,3 százalék teljes képtelenségnek tartja, hogy csak egy orrfújás kedvéért kimenjen a mosdóba. Szbszig írja: "A csúcs nálam az, hogy orrfújásnál el kell vonulni. Én szeretem nagyon az erős ételeket, de ha ilyet eszem, mindig megindul tőle az orrom. Vicces lenne evés közben mondjuk ötpercenként kirohangálni a vécébe..."

zZz nevű kommentelőnk azért hozzáteszi, hogy nem különösebben vonzó az sem, amit a diszkrét orrfújás helyett gyakran csinálnak a japánok: "nem, nem várják meg, míg a mosdóba érnek. Inkább visszaszívják (szipogják) a tartalmat. Ez nem vicc, tényleg visszaszívják, még jól szituált nők is megteszik". Így már azért kicsit árnyaltabb a kép.

A gombnyomásra működő taxiajtót olvasóink 35,8 százaléka vezetné be a sárga budapesti taxik alapfelszereltségeként, 38,3 százaléka viszont teljes hülyeségnek tartja ezt. A válaszadók 25,8 százalékát pedig hidegen hagyta a kérdés.

Köszönjük, megvagyunk mi enélkül!

Következzenek a szokások, amelyek egyáltalán nem nyerték el olvasóink tetszését, így nem szívesen látnák viszont ezeket itthon, és egy japán út során sem valószínű, hogy lelkesedni fognak a látottakért.

A szavazatot leadók fele szerint hülyeség például a vécépapucs, és csak harminc százalékuknak tetszik az ötlet. Közéjük tartozik például micsoda? becenevű olvasónk, aki szerint "a papucs, illetve a cipő csere egyáltalán nem butaság. Manapság nem a por a szenny, hanem a baktérium, az élősködök. Viszont nagy bunkóság cserére figyelmeztetni a vendéget." Hasonló véleményen van onewayticket is, akinek rendszeresítve is van egy hasonló papucsa. "Ami a japánoknál a vécépapucs, az nálam a fürdőszoba-papucs. Vendégtől nem várom el, hogy viselje. Az ő vendégpapucsa úgyis csak lakáson belül használatos" – írja.

Csak nőknek!Galéria: Japán szavazatokFotó: lehoczkim

Olvasóink több mint fele (58,3 százaléka) szerint a csak nőknek fenntartott metrókocsiknak sincs semmi értelme, és csak 28,7 százalék vezetné be szívesen ezt az intézményt Budapesten is. Vicenzo90 nevű olvasónk azonban rávilágított, hogy egyáltalán nem olyan felesleges hóbort ez, mint amilyennek első hallásra tűnhet egyeseknek.

"A külön metrókocsi azért jár, mert a perverz japán férfiak a tömött metrón sokat zaklatják a nőket. A fogdosás a minimum, de a jólnevelt japán nő akkor sem akar szólni, és ezzel megzavarni utastársait, ha komolyabb szexuális molesztálásra kerül sor. Ha az olvasókat taperásznák, fogdosnák, nyúlkálnának a ruhájuk alá, talán ők is azt mondanák, hogy jó ötlet a női kocsi" – írja. Mi pedig igazat adunk.

Nem hozott váratlan fordulatot a kollektív szabadságolás kérdése sem. Egy olyan kis országban, mint Magyarország, elképzelhetetlen is lenne, hogy mindenki tökéletesen megegyező időben menjen szabadságra. Így a válaszolók 56,4 százaléka szerint hülyeség ez a szokás. Ugyanakkor számottevő azoknak az aránya is, akik szívesen bevezetnék ezt: a válaszadók 29 százaléka szavazott így.

További érdekességek

A vártnál is többen szavaztak és mondták el véleményüket azokkal az érdekes szokásokkal kapcsolatban, amelyeken meglepődtünk Japánban járva. Ezért folytatjuk a sort:

  • Ha Ön itthon már egy kólaautomata mellett álló túrórudi-automatára is rácsodálkozik, Japánban igencsak meglepődne, hogy mennyi mindent lehet megvenni az utcán álló automaták sokaságából. A szake- és sörautomatákon legfeljebb a korhatár miatt ráncoljuk a szemöldökünket, a tojás meg törékeny, mégis van olyan automata, ahol azt is meg lehet venni. Van természetesen rizsautomata, de banánt és zöldséget is lehet így venni. Sőt, egyszerű melegételt is, mint amilyen például a ramen. De ott vannak még az esernyőautomaták, no és mi is hallottunk azokról az automatákról, ahol fiatal lányok használt bugyiját lehet megvenni. De látni nem láttunk ilyeneket. Japánban gyakran megforduló ismerősünk szerint azért, mert mostanában ez a tranzakció már közvetítők nélkül, vagy az interneten zajlik.
  • Ön szeretné, ha szóba sem kellene állnia eladókkal, és akár a teljes nagybevásárlását meg tudná oldani automatáról automatára járva?
    Jó lenne - 1073
    Hülyeség - 1084
    Mindegy - 604

     

  • Japánban úgy szokás foglalni az asztalunkat, míg mosdóba kiugrunk, vagy míg a svédasztalhoz elmegyünk teleszedni a tányért, hogy az asztalon hagyjuk a pénztárcánkat, táskánkat, telefonunkat, vagy bármi egyéb személyes tárgyunkat. Annyira jó a közbiztonság, hogy ezt megtehetik. (A Wikipedia adatai szerint a bűnesetek száma 2002-ről 2012-re megfeleződött. A rablás és lopás pedig mindig is kifejezetten alacsony számokkal szerepelt a statisztikákban.)
  • Ön szeretné, ha itthon is személyes tárgyainkkal foglalhatnánk az éttermi asztalunkat?
    Jó lenne - 1542
    Hülyeség - 925
    Mindegy - 234

     

  •  Népszerű különlegességként tartják számon a fugu halat, melynek a mérge a szervezetbe juthat, ha a hal nem szakszerűen van elkészítve, és akár halálos is lehet. Értjük mi, hogy a kedvenc étel, az kedvenc étel, de nekünk ez már sok.
  • Ha a töltött káposzta halálos mérget rejtene, Ön kockáztatna?
    Naná! - 609
    Dehogy is! - 1942
    Mindegy - 152

     

  •  Japánban a tetoválások még mindig nem elterjedtek. Ennek a magyarázata leginkább arra vezethető vissza, hogy régebben kizárólag a Yakuza tagjainak testét borították tetoválások. A hagyományos japán fürdőbe, az onsen-be, ahová csak teljesen meztelenül, előzetes alapos tisztálkodás után léphetünk be, például nem is engedik be azokat, akiknek tetoválása van. (Bár főszerkesztőnkkel évekkel ezelőtt pont elnézőek voltak.)
  • Jó lenne bevezetni, hogy nálunk is elvárás legyen alaposan lemosakodni, mielőtt a közös fürdőbe bemegy valaki?
    Jó ötlet - 2668
    Hülyeség - 57
    Mindegy - 77

     

  •  A purikura fülkék az instagram japán elődei. A kilencvenes években tűntek fel először, és nagyon gyorsan népszerűek lettek a tinédzserek körében, akik szívesen pózoltak az egyszerű fotóautomata effektekkel és szűrőkkel ellátott változatában.
  • Szeretné, ha nekünk is lennének ilyen fülkéink az unalmas igazolványfotó-automaták helyett?
    Jó ötlet - 1169
    Hülyeség - 705
    Mindegy - 703

     

  •  A hideg téli időre teljesen más megoldást találtak ki a japánok, mint mi európaiak. Míg nálunk cserépkályhák és kandallók épültek, náluk a szoba közepén egy takarókkal egybedolgozott asztalt melegítettek. (Korábban fával, szénnel; manapság pedig elektromos melegítővel.) Az elsőre furcsa megoldást nagyon gyorsan meg lehet szeretni. Kényelmes, otthonos, és kifejezetten közösségi élmény!
  • Lecserélné kandallóját vagy cserépkályháját egy ilyen szerkezetre?
    Igen - 841
    Nem - 1365
    Mindegy - 395

     

 A következő epizódban már tényleg az étkezésekhez köthető szokásokat és illemszabályokat járjuk körül, valamint azt, hogy mit érdemes keresni a sushin kívül az éttermekben. Kövessen minket Facebookon, hogy ne maradjon le róla!

Kollégánk a Japánspecialista utazási irodával utazott Japánba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek