Vasárnap óta több tucat utórengést észlelnek Zágrábban

  Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a földregés után Zágrábot Milan Bandic, a város polgármestere – közölte hétfőn a helyi média. A vasárnap reggel fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, több ember is megsérült, és sajnos haláleset is történt. A földrengés áldozatai külön pénzügyi segítséget igényelhetnek a várostól házaik és lakásiak felújítására.

  A város jelképének számító Zágrábi főegyházmegye is megsérültForrás: Picasa

  Zágráb szűk belvárosában 250 épületben okozott kárt a földrengés. Megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és más a kulturális örökség körébe tartozó építmény.

  Vasárnap reggel óta 57 utórengést jegyeztek fel Zágrábban. Kettő közülük – hétfőn hajnali 3 órakor, majd délelőtt 11 óra 12 perckor – jól érzéklehető volt és újabb pánikot keltett az emberekben. Az első rengés 3,1-es, a második 3,7-es erősségű volt.

  Szakemberek szerint az utórengések akár hónapokig is eltarthatnak. Bár lehet erősebb vagy ugyanakkora földrengés is, mint vasárnap reggel volt, ennek valószínűsége kicsi – hangoztatták, hozzátéve, hogy mindenki legyen elővigyázatos és tanuljon meg együtt élni a jelenséggel.
  Magyarország és Szlovénia elsőként ajánlotta fel, hogy segélyszállítmányt indít a földrengés sújtotta zágrábi körzetbe – írja az MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!