Óriás tökcsigáktól a lámpás fesztiválig – Ezek miatt utazzanak októberben!

Ha esetleg nem jött össze a nyaralás, de őszre sikerült kiverekedni magunknak egy kis szabadságot, akkor irány a természet! Rengeteg aktív program, káprázatos természeti jelenség és emberkéz alkotta látványosság vár ránk az őszi hónapokban. Ez a tökéletes időszak az utazásra; a szeptemberi tömeg kezd leapadni, és még az időjárás is tud kellemes lenni, ha épp melengetnek a Nap sugarai. Akár Németország, akár az Őrség felé indulunk, biztosan jól járunk majd!

Ha az októberre gondolunk, önkéntelenül is a sörrel és zsíros ételekkel hívogató Oktoberfest, és az örök vitákat kiváltó Halloween jut az eszünkbe. Pedig ez a hónap sokkal többet rejt ennél a két lehetőségnél. Ha hajlandók vagyunk letérni a kitaposott útról, és valami más őszi program is szóba jöhet, mint az előző kettő, akkor kellemesen fogunk csalódni. Három különböző programot és helyszínt szeretnénk most a figyelmükbe ajánlani.

Forrás: Atchacapture / shutterstock.com

Tököljenek egy jót Németországban!

A németországi Ludwigsburgban évről évre csodájára járnak a nagy tökkiállításnak, vagyis a Kürbisausstellung Ludwigsburg elnevezésű fesztiválnak. A program augusztus 30-án kezdődött, és egészen november 3-ig tart. Ez alatt az időszak alatt egymást érik a nagyobb – rekordkísérletnek is számító – nemzetközi tökkiállítások, a tökfaragó események, az ételkóstolók, a gyerekprogramok és a mesedélutánok a szalmalabirintusban.

Október 6-án részesei lehetünk a nagy németországi tökmérő versenynek is, ahol a 2018-as rekordot s jelentő győztes darab elérte a 916 kilogrammot. Az európai versenyre október 13-án kerül sor. Október 20-án pedig megrendezik a fesztivál fénypontjának számító óriástök faragó versenyt, amiben azok a tökök kerülnek a faragó művészek kései alá, amiket korábban lemértek. A ludwigsburgi tökkiállítás és a tökszezon záróeseményét november 3-án tartják egy hatalmas „tökmészárlással". Az óriástökök feldarabolása után a látogatók felmarkolhatnak majd a díjnyertes zöldségek magjaiból – így lehet, hogy jövőre övék lesz a rekord.

Forrás: Atchacapture / shutterstock.com

A sok tököt és a legtöbb programot Ludwigsburg belvárosában, a Blühendes Barock elnevezésű kastélyparkban találják. A kert ebben az időben egy hatalmas töklabirintussá alakul zenével, játékkal és kellemes őszi hangulattal. A szervezők csak arra hívják fel a figyelmet, hogy a fesztivál nincs kivilágítva, így esti programokra és fényárban úszó ösvényekre ne számítsanak a látogatók. A parknak van egy egyszeri belépője, amivel minden programpont látogatható.

Na, de most ugorjunk messzebbre!

És ha így teszünk, akkor pl. Dél-Koreában is kiköthetünk, ahova szeptember 22-én elindult az első LOT- járat, ami közvetlenül szállítja az utasokat Szöul és Budapest között. Bár a programot, amit bemutatunk, nem a fővárosban rendezik meg, a jó tömegközlekedésnek hála Csindzsu települése könnyen megközelíthető. És amilyen hatalmas októberi parádéra készül idén a városvezetés, érdemes ott tölteni legalább egy napot, ha valaki pont október 1. és október 13. között érkezik az országba, vagy pont Koreában tartózkodik.

Jinju szó szerint fényárban úszikForrás: Shutterstock.com

A Jinju Namgang Yudeung névre keresztelt, évről-évre egyre látványosabb lámpás fesztiválon a város történetére, a vidék kultúrájának létrejöttére és művészetére emlékeznek minden egyes lampionnal. A szervezők minden évben készülnek egy nagy lampion installációval, ami a város egy szimbolikus madara, virága vagy fája. 2017-ben a gránátalma volt a középpontban, 2018-ban a kócsag, 2019-ben pedig mindenfelé megvilágított jujuba fák jelennek majd meg, mely a vidék legelterjedtebb és leginkább ellenálló gyümölcsfája.

Természetesen a sárkányok sem hiányoznak a fesztiválról, a hatalmas szent állatokat a Walkyoung buddhista szentélynél láthatja majd a közönség. Sok koreai filmben és sorozatban megjelent már ez az októberi parádé, főként a „szerelmesek utcája" nevű fényinstalláció, amit a Jinju híd és a Chunsu híd gyalogos része fölött feszítenek ki. Tökéletes fotóhelyszínnek számít.

Forrás: Kobby Dagan / shutterstock.com

A megvilágított figurák, a vízen úszó lámpások, a vízi fényjáték és az esemény záróestjén fellőtt tűzijáték mind csak egy kis része annak, amit a város októberben nyújtani tud. A város tele van meglepetésekkel, és Szöul után ez a második, kulturálisan leginkább vonzó úti cél. Ha a lámpásfesztiválra nem is jutnak el, Csindzsu települése ezen túl is tartogat jó programokat. Sőt, ha szerencsénk van, talán még koreai filmsztárokkal is összefuthatunk az utcákon.

Irány az Őrség az Állatok Világnapján!

Az Őrségbe látogatni minden évszakban jó élmény, de ősszel még ez a vidék is jobban lelassul. Itt tényleg megpihenhet egy kicsit a lélek, és sokkal közelebb érezhetjük magunkat a természethez. Ha találkozunk az itt lakókkal is, azt is láthatjuk, hogy mennyire fontosak a hagyományok, és milyen becsben tartják a kétkezi munkát.

Persze, erre elsősorban akkor van lehetőségünk, ha nemcsak egy félnapos kirándulásra érkezünk, hanem maradunk legalább két napot. Szálláshelyül választhatjuk Szentgotthárdot, ahonnan Ausztriába is könnyen átruccanhatunk egy rövid kis várnézőbe, vagy Kőszeget, ahol testközelbe kerülhetünk a Madárvédelmi Mentőközpontban gondozott ragadozó madarakkal.

Forrás: Faragó Ádám - ŐNPI / Facebook.com

Az Őrségi Nemzeti Park területén – melyet 2002. március elsején hoztak létre az Őrségi Tájvédelmi Körzetből – egy igazi mesevilágot találunk ősszel. A lehulló avar fölött ködfoltok siklanak, és apró patakok csobognak a lábunk mellett. A hangulathoz már csak a hobbitok hiányoznak a Gyűrűk Ura könyvekből – de ha ők nem is, csodás, mesebeli lényekre hajazó madarakat még akkor is láthatunk errefelé.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága által létrehozott Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközponttól nem messze találjuk a Chernel-kertet, mely egy piciny arborétum Kőszeg város szívében. Névadója Chernel István, kőszegi születésű és Európa-hírű természettudós volt, aki 1896-ban kezdett hozzá a kert kialakításához. Ma a területen madárvédelmi mentőközpont üzemel, ahol a látogatóknak lehetőségük van testközelből megismerkedni a madarakkal. Az Állatok Világnapja alkalmából október 5-én két programon is részt vehetünk a mentőközpontnál.

Forrás: Chernel-kert / Facebook.com

A madármegfigyelést és bemutató madárgyűrűzést a kőszegi Abért-tónál rendezik reggel 7-től 12 óráig a központ nappali és éjjeli ragadozó madaraival, illetve istápolt fehér gólyákkal a délutáni órákban 14-től 17 óráig találkozhatunk a Chernel-kertben. A programok ingyenesen látogathatók, a szervezők mindenkit szívesen látnak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek