Három hónap, három város – Így élvezzék ki a nyarat Spanyolországban!

A spanyol nyár együtt két olyan hívószó, aminek kevesen tudnak ellenállni. Az ország bármelyik részére is vet minket a sors, az utcák tele vannak élettel, a kávézók teraszain egymást váltják a baráti társaságok, és se vége, se hossza a nyári programoknak, kiállításoknak, utcai perfomanszoknak. Ha idén spanyol nyaralást terveznek, nézzenek egy kicsit körül abban a három városban, amiket most összeválogattunk: Madrid, Barcelona, Sevilla. Indulhat az utazás?

Ha Spanyolországra gondolnak, mi az első szó, ami az eszükbe jut? Ha a válaszok közt ott a flamenco, akkor ezt a júniusi programot önöknek találták ki. Bár az ország ikonikus művészeti formája kezd egy kicsit elturistásodni, azért még találni olyan helyeket, ahol igazi hagyományos formában láthatjuk és hallhatjuk a művészeket.

Ilyen a Suma Flamenca legújabb kiadása, ami idén június 5-től június 23-ig jelentkezik Madridban. A világ egyik vezető flamenco eseménye rengeteg látogatót és a legprofibb táncosokat, énekeseket és zenészeket csábítja évről évre a fővárosba. A több mint 100 előadást városszerte, más-más helyszíneken rendezik. Tánc- és zenekedvelőknek kötelező program.

Forrás: shutterstock.com

A június, ahogy a világon mindenhol, Spanyolországban is Pride hónap, így Madridban is belefuthatunk pár színes és hangos felvonulásba. Általában a hónap végén indulnak és július első hetéig tartanak. De az igazi bulihangulat júliusban és augusztusban üt be.

A Veranos de la Villa összművészeti fesztivál június 28-án kezdődik és szeptember első napjáig tart. Az egyik legjobban várt programsorozat,és az előző alkalmakhoz hasonlóan 2019-ben is Madrid 21 kerületét érinti majd, összesen 60 különböző helyszínen. A programok között lesznek aktívabb programok, klasszikus események, és a legtöbbjük mind ingyenes. Számíthatnak közös salsázásra a Plaza de la Remonta téren, Zarzuela koncertekre biciklizés közben, zenei- és moziestekre, színházi előadásokra és fénykoncertekre is. 

A barrio fieszták tipikus kendős díszítéseForrás: shutterstock.com

Augusztusban pedig bejönnek a képbe a barrio fieszták, amiket Madrid legérdekesebb városrészeiben tartanak. A tömegeket megmozgató parti a San Cayetano fesztivállal kezdődik a Rastro/Embajadores negyedben, ezt követi a San Lorenzo ünnepség Lavapiés utcáin, hogy végül eljusson a legfontosabb és legjobban várt utcafesztiválba, a La Paloma-ba, amit a La Latina negyedben rendeznek. A barrio fieszták közös vonása, hogy ilyenkor minden utcát lampionok és egyéb dekorok díszítenek. A vigasságok augusztus 6-tól 18-ig tartanak.

A legyőzhetetlen barcelonai hangulat

Ennek a városnak a mediterrán atmoszféráját semmi sem győzheti le; szinte minden utazó bakancslistáján ott van valahol az első öt között. Mi kimondottan szeretünk ősszel utazni, de Barcelona valahogy mégis nyáron az igazi, főleg mikor egymást érik a jobbnál jobb programok.

Ilyen például a La Nit de Sant Joan, vagyis Keresztelő Szent János estéje, amit minden évben június 23-án éjszaka és 24-énvirradóra tartanak. Ez jelzi a nyári napforduló kezdetét és a szent születését is. Ezen az estén mindenki összegyűlik, és együtt csodálják a tűzijátékot, amire a város nagy erőkkel készül; mindeközben a parton több helyen is tábortüzet gyújtanak. Fotózás szempontjából is remek programlehetőség.

Várják a nyári napforulótForrás: shutterstock.com

Szintén remek időtöltés lehet a nyaralás egyik estéjén, ha meglátogatják a La Pedrara Jazz elnevezésű fesztivál valamelyik koncertjét. A június 7-től szeptember 14-ig tartó koncertsorozat érdekessége, hogy Gaudi egyik legszebb épületének, a Casa Milà-nak a hullámos tetőteraszán, vagyis a La Pedrara-n tartják. A jazz koncertek jegyárai nemcsak a koncert és az italok árát tartalmazza, de benne van egy vezetett séta is a Casa Milá legfelső szintjén, ahol anno a tulajdonos és építtető, vagyis a Milá család lakott.

Sevilla éjszaka kel életre!

Ha Sevilla utcáira visz az útjuk, akkor hosszú, de kellemes estékre készüljenek fel – kényelmes cipőt ne felejtsenek el bepakolni. Azt ajánljuk, hogy a városnézést, a csavargást és a piacozást mindenképp tegyék délelőttre, a forró délutánokra pedig időzítsenek be egy hűvös múzeumlátogatást. Vagy kövessék a spanyol szokást és sziesztázzanak egyet – készüljenek rá az estére! Mert amikor Sevilla-ban le megy a nap, mindenki azonnal felébred.

Forrás: Olgysha / Shutterstock.com

A kellemes, langymeleg nyárestéken megnyílnak a királyi palota, vagyis az Alcázar kertjei, és kezdetét veszi a „Noches en los jardines del Real Alcazar" koncertsorozat. A júniusban és júliusban induló és szeptemberig tartó rendezvényen az érdeklődők 30 koncertet hallgathatnak meg a templomi zenétől kezdve, a klasszikusokon és a jazz variációkon keresztül a kortárs zenéig. Az esti koncerteket 2000 óta rendezik meg az Alcázar kertjeiben, és mára már elmaradhatatlan részei a sevillai nyárnak. A 22:30kor kezdődő előadásokra 5 eurótól lehet jegyet venni.

Forrás: shutterstock.com

Sevilla városában az a jó, hogy tökéletes kiindulópont lehet egy egynapos kiruccanáshoz. Ha kíváncsiak Andalúzia vidékére, kölcsönözzenek egy autót, amivel szabad az út minden irányba. A forró nyári hónapokban mi azt tanácsolnánk, hogy induljanak el a városból észak felé a Sierra Norte Nemzeti Parkba, ahol hívogatóan zubog alá a Cascadas de Hueznar.

A több vízesésből és természetes medencéből álló területet könnyen megtalálhatják, ha a parkban az "Area Recreativa El Martinete" táblát követik. A vízesésektől nem messze parkolót és egy éttermet is találnak. Bár a vízesések táplálta medencék vize piszkosul hideg tud lenni, az augusztusi forróságban, biztosan jót tesz majd.

Máris utaznának?
Akkor jó, ha tudják, hogy a diszkontlégitársaságok közül pl. a Ryanair minden héten kedd, szerda, csütörtökön, szombat és vasárnap repül Madridba, a Wizz Air pedig április óta már minden nap közlekedteti járatait a spanyol fővárosba. Ugyanígy, mindkét légitársaság repüli a Budapest-Barcelona útvonalát is a hét minden napján. Sevillába azonban csak a Ryanair közlekedtet járatokat hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek